Съдържа всички необходими хранителни вещества, лесно се смила и усвоява от човека. Но времето за усвояване на различните яйца не е еднакво: твърдо сварените яйца се усвояват за 3,5 часа, бърканите яйца - 2 часа и 15 минути, суровите пресни яйца - 2 часа, суровите осолени - 2,5 часа.
Две изядени яйца осигуряват на човек дневната нужда от витамини А и В2, половината от дозата витамин D и една четвърт от дневната нужда от фосфор и калций.
Кокошките са генетично заложени с високо производство на яйца. Още преди началото на яйцеполагането в яйчника им се образуват първични яйца с размер до един милиметър в количество до 3,5 хиляди! Това е основният материал за образуването на яйцеклетката. Когато яйцеклетката узрее, тя изпада от фоликула (черупката) и навлиза във фунията на яйцепровода (овулация). Падналото яйце се движи по яйцепровода, обгръщайки белтъка на яйцето.
На най-добрите кокошки-носачки им трябват
около 24 часа, за да образуват яйце
т.е. снасянето става по едно и също време всеки ден, а на най-лошите отнема повече време. Ако за образуване на яйца се отделя повече от един ден, снасянето се измества към втората половина на деня.
Образуването на ново яйце се случва само след разрушаването на предишното. И ако това се случи следобед, тогава началото на образуването на ново яйце се прехвърля на следващата сутрин. Така настъпва пауза от 1-2 дни в снасянето и се създава цикъл, който се състои от дни на непрекъснато снасяне на яйца и дни на пауза.
По-често се снасят яйца сутрин до 11 ч,
а до 16 ч. снасянето спира. Най-дълго време по време на зреенето на яйцето се пада на образуването на черупката - до 20 ч. След образуването й някои породи кокошки отлагат цветен пигмент, който придава на яйцата розов, кафяв или кремав цвят. Цветът на черупката на яйцата е по-интензивен през есента и началото на зимата. Но цветът на черупката не влияе на качеството на яйцата. То зависи от
- сезона на годината;
- интензивността на снасяне;
- правилното хранене.
Цветът на жълтъка зависи от храната.
При хранене на пилета с жълти сортове царевица, моркови, зелен фураж, зелено сено се получава по-ярък цвят на жълтъка.
Прекомерното хранене с рибни продукти, майски бръмбари, месо и костно брашно се отразява неблагоприятно на вкуса на яйцата.
Отклоненията в храненето се отразяват повече на качеството на жълтъка, отколкото на белтъка. След снасянето яйцето трябва да узрее в рамките на 4-5 дни, след което ще придобие пълноценен вкус и мирис на орехови ядки.
Първите яйца, снесени от кокошка-носачка след прекъсване на яйцеполагането, имат продълговата форма.
През годината количеството на яйцата от една и съща носачка не е еднакво. То зависи от колебанията в живото тегло на птицата: от есента до февруари - март се увеличава, през лятото намалява.
Коментари