Най-важно е да се провери годността им – как да стане?

Ще засаждате наесен една или повече лози? Ще ви подсетим как трябва да го направите правилно и къде може да допуснете грешки.

Освен присадените вкоренени лози, за засаждането ще ни бъдат необходими и лозарски ножици, оборски тор (ако има), вода и съдове за размиване на торовете.
Най-важно е да се провери годността на лозите за засаждане. Когато те са повече, майсторите взимат средна проба, която е 3% от партидата. Правят се коси прерези на едногодишната пръчка – дървесината трябва да има бледозеленикав цвят.

А пререзите на корените трябва да имат белезникав цвят.

Проверяват се лозите и за чернилка – с остро ножче се премахва кората на частта от подложката, която е била в пясъка при съхранението.

Внимание! Чернилката се забелязва като тъмнокафяви до черни продълговати петна върху ликовата тъкан.

На второ място е много важно

как ще се направи подготовката на лозичките

Ден-два преди засаждането се накисват във вода за едно денонощие.

Всички повърхностни и междинни корени се премахват до основата. Наранените, подсъхналите и болните корени пък се изрязват до здрава тъкан. Здравите стъпални корени се съкращават на 5-6 см, когато засаждането е в ямки.

Пръчката, която се е развила от присадника трябва да се отреже на 2 зимни очи, броени от основата.
Казус: Ако на лозата има две добре развити пръчки, оставят се два чепа с по две очи. Ако не се постъпи по този начин, тогава се премахва до основа по-слабата, а

по-силната пръчка се реже на чеп с две зимни очи

За да имате успех, ако искате послушайте съвета на старите лозари. Според тях подготвената лоза се потапя в гъст разтвор от пресни животински изпражнения и глина – така са правили дядовците ни и тази практика спазват и днес.

При засаждането в ямка, което е най-популярен метод при любителите у нас, дупката трябва да има размери 30 на 40 см, а в дълбочина – 35-40 см. На дъното й се събира рохка почва във вид на конус, върху който се разстилат корените на лозата.

Лозата се поставя вертикално, така че мястото на спойката да бъде наравно с почвената повърхност.

Казус: При наклонени терени спойката трябва да бъде с 3-4 см под нивото на почвата, а в ниски места – с няколко сантиметра над повърхността.

Ямката се запълва до половината с част от изкопаната почва и се притъпква добре с крак.

Желателно е в този момент лозата да се полее с две кофи вода. После се допълва с почва и отново се притъпква.

Дали е добре засадена? Може да се пробва така: При леко придърпване с ръка лозата не трябва да се изскубва.

На финала колчето се поставя до самата нея. Прави се купчинка от влажна рохкава почва, като чепчето се покрива на ръка с 4-5 см. над последното око.

Кои са правилата, които трябва да се спазват и какви грешки най-често се допускат от новите лозари, които желаят да засадят лози?

Какво трябва да знаят любителите, които ще правят това за първи път.
Не правете така:

Не използвайте необлагородени лози,

които са любителски и са произведени за собствени нужди. Не, че не е допустимо, но в такъв случай всеки поема сам рисковете дали този собствен посадъчен материал е здрав и от желания сорт.

Не засаждайте дори и леко повредени по време на транспортиране или съхранение лозички или такива, при които не е здрава спойката между подложката и присадника. Това е възможно да се види и с просто око, или да се направи проба - леко се натиска с пръст мястото – ако то се огъне или даде знак за пречупване, тогава става ясно, че мястото не е здраво споено и пръчката е негодна.

Не засаждайте лози, които имат наранявания по стъблото и корените - по-добре е да не се рискува с тях.

Не рискувайте и това да засадите пръчка с недобре развита коренова система. Необходимо е повредените и със засъхнали вече корени лозички да се отстраняват и да не се разчита на тях.

Не дръжте пръчките на сухо преди засаждането – корените им бързо започват да засъхват.

Не засаждайте лози със сухи корени – опитайте се да да ги навлажните за един ден и вижте дали ще се възстановят.

Не засаждайте в ямка, в която няма поставен и малко оборски тор.

Не оставяйте новозасадената лозичка неполята - това е задължително да се направи след операцията по засаждането, защото гарантира безпроблемен първи контакт на кореновата система с почвата.

Не допускайте мястото на спойката да не е на равнището на почвената повърхност - това е сериозна грешка.

Мястото на спойката трябва да е точно там, за да се гарантира прихващането.

Не забравяйте да покриете чепчето с рохкава и плодородна пръст и да поставите за маркер едно колче.

Варианти:

  •  На леки песъчливи, по-сухи и по-топли почви лозите се засаждат по-дълбоко, а на по-тежки, влажни и по-студени почви – по-плитко.
  •  Ямките по-често се копаят ръчно – гледайте едната им страна (тази откъм колчето) да бъде отвесна, за да се запази очертаната права линия на реда.
  •  Почвата се размесва с 1-2 кг оборски тор, но и с 60 г суперфосфат.

Посадъчният материал се подготвя по правилата
Посадъчният материал се подготвя по правилата
В дупката да има и торове
В дупката да има и торове
Много е важно да се полее новото растение
Много е важно да се полее новото растение