За да спасите неприбраната реколта и да запазите пролетните култури в градината, опитайте с народни методи или с химични препарати

Къртиците в градинския парцел не са необичайни. Ако са 1-2 индивида, те не причиняват значителна вреда. Но ако това са мъжки и женски, тогава скоро ще имат малки и тогава тяхната активност ще бъде по-забележима. Къртиците не се стремят да унищожат вашите насаждения, но тяхната жизнена дейност вреди на мястото и го прави неподходящо за отглеждане буквално на всичко, което расте, а да не говорим за непривлекателния външен вид на двора.

Къртиците са малки насекомоядни животни

с дължина на тялото от 5 до 21 см и тегло до 170 г. Най-активни са през топлия сезон, но една златна есен би им се отразило много добре. Те имат удължено закръглено тяло, покрито с гъста кадифена козина. Къртиците, за разлика от гризачите, не могат да гризат със зъби, така че се заселват там, където земята е мека и рохкава.

За да получат храна, те правят тунели за себе си под земята, в които пълзят земните червеи. Хранят се и с градински вредители. Проходите са разположени близо до повърхността на земята - само на 2-5 см от нея. Някои видове къртици могат да излязат на повърхността в търсене на храна. Активни са на здрач и през нощта. На ден къртицата изяжда толкова храна, колкото тежи самата тя, затова се смятат за ненаситни животни.

Признаци за появата

Може цяло лято да не сте имали този проблем, но ето, че изведнъж имате наематели. Къртиците живеят под земята, копаят подземен проход, който завършва на повърхността под формата на хълм. Височината на тези хълмове е около 10 см. Ако гнездото, т.е. котилото е отдолу, то може да достигне 70-80 см, а най-често срещаните места за гнездо са под дървета, близо до пънове или трупи с дърва, както и купчина окосена трева. Ако сте видели появата на хълмове, значи вече са се заселили къртици.

Важно: За една нощ една къртица може да прокара подземни проходи с дължина 50 метра!

Как вредят

Къртиците се хранят с животинска храна - ядат червеи, насекоми и техните ларви. Особено обичат охлюви! Те не се хранят с растения, но все пак могат да навредят, защото:

Къртиците копаят подземни проходи, поради което структурата на почвата се нарушава. Горният плодороден слой се смесва с бедния. Докато копае, къртицата избутва дълбокия, неплодороден слой по-близо до повърхността. Това води до общо обедняване на почвата. Нарушават се процесите на образуване на хумус. Това от своя страна води до факта, че растенията започват да изпитват дефицит на хранителни вещества.

Те нарушават релефа на почвата. Красивите цветни лехи и моравата могат да придобият неестетичен вид. В този случай насажденията, декоративните елементи и всичко с корени ще пострада. Тъй като къртицата копае земята близо до повърхността, тя неизбежно ще повреди корените на растенията, грудките, кореноплодите и луковиците.

Почвата изсъхва. Всичко това се дължи на същите подземни проходи. Тя губи влага и растенията страдат от това.

С появата на къртици се увеличава опасността от нашествие на други вредители. Подземните ходове привличат дребни гризачи - полевки и др.

Внимание: Къртиците също ядат земни червеи, които са полезни в градината.

Как да ги изплашите с народни методи

Ако откриете къртици в градински парцел, тогава трябва да вземете мерки за защита на мястото възможно най-скоро. Борбата може да се проведе с народни методи. Често се препоръчва да се напълнят проходите с вода, но този метод няма да работи, къртицата ще копае проходи на други места. Има още няколко начина.

Ароматни репеленти

Тези средства за борба се основават на факта, че животните не обичат остри миризми. Можете да ги използвате, за да ги принудите да напуснат.

  • Разпръснете риба, яйца, лук, чесън около мястото - неприятната миризма ги отблъсква.
  • Напоете парчета памучна вата или плат с етерични масла и поставете в ходовете им. Отгоре поръсете с пръст.
  • Вземете тестото, смесете миризливи компоненти в него, оформете топки и ги закопайте около периметъра на къртичината на дълбочина 10 см. Разстоянието между топките трябва да бъде най-малко 100 см.
  • Купете от ветеринарната аптека готов комплект от два компонента за борба с къртици, полевки и други гризачи. Лекарството не убива, а просто плаши гризачите. Съставът включва рициново, растително масло, ментово и лавандулово масло, повърхностно активни вещества. Употребява се лесно - препаратът се разрежда с вода и мястото се напръсква или се излива във входовете на подземната галерия на къртицата.

Направете сами градината шумно място

  • Първият вариант е да си купите машинка, която има мотор за генериране на механични вибрации и дразнещ шум. Другият вариант е да си направите сами такъв, но от пластмасови бутилки.
  • Поставяте мотора в стъклен буркан, като зададете няколко аларми за различни часове, затворете капака и заровете на различни места в градината на дълбочина до 50 см.
  • Залепете метални тръби в отвора, така че 50 см от тръбата да остане на повърхността. По време на вятъра в тръбата ще се чува бръмчене, което ще принуди къртиците да напуснат.
  • От пластмасови бутилки може да направете „грамофон” или „дрънкалка”, поставете го близо до гнездото.