Сушените домати отдавна не са новост в кухнята. Все повече домакини, дори и през лятото, ги прибавят към различни ястия. Харесват се както заради наситения им яркочервен цвят, който привлича окото, така и заради характерния им сладникав вкус, който нежно гали небцето.

Ако обичате сушени домати, сега е моментът да си направите няколко буркана с тази вкуснотия. Повярвайте, че вкусът им ще е различен от тези, които се продават в магазините. Може да изсушите доматите във фурната, микровълновата печка или сушилня за плодове и зеленчуци. Естествено процесът е бавен и ще отнеме няколко часа, през които цялата къща се пропива с аромата на сушени домати. Резултатът си заслужава.

Кои домати са подходящи за сушене

Най-подходящи за сушене са месестите сортове домати, с по-малко семена и по-ниско водно съдържание. Изберете здрави, узрели и приблизително еднакви по-размер домати, за да си гарантирате, че ще станат готови по едно и също време.

1. В микровълновата

Най-бързият и лесен начин за приготвяне на сушени домати е в микровълновата печка. Всичко, от което се нуждаете, е малко време и търпение, но полученото ястие ще ви изненада приятно с вкуса си.

Продукти: 10-12 домати, плътни, със среден размер, 1 малка глава чесън, морска сол на вкус, рафинирано олио - по желание, провансалски билки – на вкус (но не по-малко от 1 ч. лъж.).

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете доматите. Нарежете на четири до шест филийки (отцедете течността в отделна чаша или купа). Овкусете резенчетата със сол и ароматни подправки. Наредете ги в чиния, покрита с пергамент. Поставете ги в микровълновата печка и гответе на пълна мощност за пет-шест минути. Извадете доматите и ако е необходимо отцедете отделилата се течност. Охладете. Върнете обратно в микровълновата печка и гответе още пет до седем минути (отново на пълна мощност). След това, ако е необходимо, отцедете сока и отново охладете. Повторете този процес още един или два пъти. Обелете чесъна и го смачкайте с преса.

Започнете да редите изсушените домати в чисти, сухи буркани, като между отделните пластове прибавяте от смачкания чесън, залейте с малко количество растително масло. Затворете плътно с капака и разклатете няколко пъти. Съхранявайте в хладилник до седмица.

2. Във фурната

Сушени домати с кимион е друга рецепта, която ще се хареса на мнозина. Основното му предимство е, че такива домати се съхраняват затворени почти цяла година, без да губят своите полезни свойства и вкус.

Продукти: 1,5 кг плътни домати, сол на вкус, 5-6 скилидки чесън, кимион на вкус, хмели-сунели на вкус (можете да използвате и друга подправка от сушени билки по ваш вкус), 1-1,5 чаена чаша рафинирано растително масло.

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете доматите. Нарежете на равни филийки и ги наредете в тава за печене, предварително покрита с хартия. Подправете със сол и смес от любимите подправки и кимион.

Включете фурната на режим с вентилатор и температура не по-висока от 50 оC. Поставете тавата във фурната и забравете за нея поне за 24 часа. Времето за сушене зависи от големите на доматите, които искате да сушите. Колкото по-едри са те, толкова повече време ще отнеме сушенето им. От 2 кг домати, след изсушаване ще имате 200-250 г сушени домати.

Обелете чесъна и го смачкайте с преса или настържете на средно ренде. Запържете за три-четири минути в малко количество олио. Прибавете останалото масло и оставете на средно силен котлон за още десет-петнадесет минути.

Ще познаете, че доматите са готови, когато крайчетата им леко се сбръчкат и при лек натиск с пръст върху сърцевината им, отникъде не излиза течност. Ако обичате сушените домати да са по-влажни, може да ги извадите по-рано от фурната. Имайте предвид, че понякога, ако се изсушат прекалено, доматите стават доста жилави и за да се консумират трябва задължително да бъдат накиснати с топла вода.

Готовите домати наредете в чисти, сухи буркани. Залейте с чесново масло и затворете плътно с винтови капачки. Разклатете добре няколко пъти, за да се разпредели равномерно маслото и приберете бурканите на хладно и тъмно място.

3. В сушилнята

Ако вие или вашите приятели имате сушилня за зеленчуци и плодове, време е да я използвате по предназначение и да приготвите вкусни сушени домати.

Продукти: 5 кг чери домати, коктейлни или друг сорт дребни доматчета, 1 чаена чаша зехтин, 1 малка глава чесън, 2 ч. лъж. (или на вкус) сол, 2 ч. лъж. (или на вкус) захар, мащерка, чубрица, риган, розмарин и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте и подсушете старателно доматите. Нарежете ги на филийки и ги наредете върху решетката за сушене на един слой (достатъчно плътно един до друг). Доматите се овкусяват със сол и захар. Подправете с риган, чубрица, мащерка, розмарин, червен пипер. Поставете решетката в сушилнята и сушете при температура 35-40 градуса. След час и половина-два решетките се обръщат (повторете тази процедура отново след няколко часа). След 6-7 часа обърнете доматите от другата страна и увеличете температурата до 70 градуса. По правило такива домати се приготвят за 12 до 15 часа.

В малка тенджерка смесете зехтина с настъргания или пресован чесън и смес от билки. Поставете на котлона, загрейте и оставете една-две минути да се готви. Наредете сушените домати в буркани и залейте с горещото пикантно масло. С помощта на лъжица притиснете доматите и уплътнете продуктите в буркана. Затворете плътно с капачки и изчакайте да изстинат. Приберете бурканите в хладилник за 5-7 дни, след което можете да ги сервирате.

Такива домати се съхраняват от три до шест месеца в хладилник или тъмен и хладен зимник.

Как да съхраним сушените домати

Плътно подредете сушените домати в стъклен буркан. Между доматите може да поставите листенца пресен босилек, риган и чесън нарязан на парченца, за да добавите допълнителен вкус и аромат. Залейте със студенопресован зехтин, за да покрие изцяло сушените домати. Внимавайте да не се показва над зехтина някое крайче домат или листенце подправка, защото има риск да мухляса, особено ако съхранявате буркана в топло помещение. Затворете с капачката и приберете буркана на хладно място – мазе, килер, в хладилника. Така ще имате сушени домати за следващите 2-3 месеца, ако не бъдат изядени преди това.

Ако искате да съхраните сушените домати за по-дълъг период, може да ги поставите в найлонови торбички с цип и да ги приберете във фризера. Когато ви потрябват, просто изваждате няколко доматчета, изчаквате да се размразят (става за броени минути) и са готови за използване.

Ако не сте оставили никаква влага в тях, може да ги съхранявате и в хартиени торбички в някой шкаф, но винаги съществува риск да бъдат нападнати от насекоми.