В София започва традиционното есенно пчеларско изложение, най-голямото у нас. На Софийския фестивал на меда идват производители от цялата страна. Той ще продължи една седмица, до 17-и септември, на площад "Бански" срещу Централните хали.

У нас има между 12 и 13 хиляди пчелари с регистрирани пчелини. Броят на пчелните семейства е малко над 800 000.

Броят на пчеларите категорично намалява. Само допреди няколко години регистрираните пчелари са били близо 30 хиляди. Има и много голям брой нерегистрирани.

"Тези, които не са регистрирани, не могат да бъдат проверявани от ветеринарните лекари за здравния статус на техните пчелни семейства", коментира пред БНР Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз. Това по думите му рефлектира върху здравето на пчелите в страната изобщо.

"Пчелните семейства намаляват", отбеляза Михайлов.

"Електронната платформа работи. Имаме по-малко оплаквания от отравяния. Може би защото земеделците се стреснаха от този контрол, от задължението да ни информират кога ще пръскат, с какви препарати. Но на много места продължават тези отравяния, пчеларите не се жалват, защото след това трябва да предоставят проби - една проба струва 500 лева."

Годината е медоносна, но не навсякъде в страната това е така. Като цяло добивите са добри, отчитат пчеларите.

Търговците на едро дават между 5 и 6 лева за килограм мед, разликата с цената на дребно е почти двойна в ущърб на производителите, уточни Михаил Михайлов.

Друг фактор е вносът на чуждестранен мед, главно от Украйна, което прави уязвими нашите производители, допълни той.

Регистрираните като земеделски стопани пчелари ще получат държавна помощ, стана ясно още от думите на Михайлов.