Късните медоносни растения все още цъфтят, но вече не може да разчитате на голям добив. Добре е, ако ежедневното снабдяване с нектар осигурява развитието на есенно пило

В някои планински райони през август пчелите събират мед от балканска чубрица, както и манов мед от иглолистните дървесни видове, или от жълъда на дъба. Но
най-добра късна паша за подбуждане
и есенно развитие на пчелните семейства
осигуряват смеските от царевица със слънчоглед и царевица с комунига за силаж. От тях пчелите пренасят нектар и се запасяват с прашец. Затова задачата на пчеларя сега е, преди пчелите да спрат да събират мед, да прегледа пилото - колкото повече е, толкова по-добре семейството ще изкара през зимния период.

Какво е състоянието на пчелните семейства сега:

  • Пилото е намаляло на 4-5-6 пити. Пчелите пренасят меда от крайните пити на средните, за да бъде той по-близо до пчелното кълбо през предстоящата зима.
  • Търтеите вече са почти окончателно изгонени от кошерите.
  • Ако няма подбудителна паша от късно цъфтяща растителност, майките ограничават силно яйцеснасянето. Това се наблюдава при семейства със стари майки.
  • В кошера преобладават старите пчели Ако оживеят до зазимяването, те ще загинат през зимата – т.нар. зимен подмор, И семействата няма да имат полза от тях.
  • Така че само пчелите, излюпили се през август, септември и октомври ще презимуват успешно и ще участват в отглеждането на пилото през следващата пролет, тъй като те са физиологически запазени.

Затова след медосбора главната задача на всеки пчелар е веднага да се вземат мерки за усилено развитие на пчелните семейства и да имат поне на 6-7 пити пило.

Затова семействата трябва да имат:

  • млади и висококачествени майки;
  • свободни площи на питите за яйцеснасяне;
  • достатъчно храна;
  • да се използва подкрепителна паша или да се подхранват подбудително.

Ако някое семейство е осиротяло, 

трябва да му се придаде майка

Ако пък е станало търтовъчно, трябва да се вземат своевременни мерки те да бъдат унищожени. Защото старите пчели умират, млади не се отглеждат, а броят на търтеите се увеличава, докато семейството бъде разграбено и унищожено.

Най-усилено през есента снасят младите майки. Затова, ако не сте подменили старата майка,трябва да го направите сега. Младите майки снасят усилено, и то до късна есен. За целта на 6-7 пити от средата на гнездото трябва да има на 2-3 или повече на половината от площта им свободни килийки за яйцеснасяне. Тези пити трябва да бъдат с правилно изградени работнически килийки със светлокафяв цвят. През есента майката избягва да снася в новоизградени светли пити. Ако кафявите пити са запълнени с мед, трябва да се подберат няколко подходящи за яйцеснасяне, които се центрофугират и се поставят в средата на гнездото. Наблюдателните пчелари са установили, че в тези пити майката по-охотно снася яйца, когато не се центрофугира всичкият мед на тях, а до горната им летва се остави венец, широк 6-7 см, който не се разпечатва.

След медосбора количеството на пчелите в кошера е все още доста голямо. Но те са предимно стари, изтощени от усилената работа.

Проявата на инстинкт за яйцеснасяне
от майката и отглеждане на пило от пчелите се влияе до голяма степен от наличните хранителни запаси, както и от постъплението на нов нектар и цветен прашец. Затова в гнездото по това време трябва да има

  • минимум 10-12 кг мед;
  • 2-3 пити цветен прашец.

При недостиг на храна за семействата трябва да се дадат от запасните пити с мед и прашец или да се подхранят с по-голямо количество захарен сироп в съотношение 1:1. Но без да се запълват с храна необходимите за яйцеснасяне площи.

Късната паша стимулира майката
да снася, защото ежедневно в кошерите постъпва по 200-300 грама нектар, както и пресен прашец. Добра практика на пчеларите е да поставят кошерите в близост до лозя, където пчелите пренасят сладък сок от повредените от осите или напукани и паднали гроздови зърна. Със същата цел се нарязват и дини, които се поставят пред кошерите.


Прашецът не се суши на пряка слънчева светлина

Прясно събраният прашец се суши в сушилни шкафове при температура от 38 до 41ºС, а съдържанието на влага 8-10%. В шкафовете прашецът се разпръсква върху прибиращи се решетки със слой не повече от 1-1,5 см и периодично се смесва. Тавите с по-влажен прашец се поставят в горната част на шкафа, така че изпарената влага да не овлажнява вече изсъхналия прашец. Процесът на сушене на прашец, събран наведнъж, не трябва да продължава повече от 3 дни: при съдържание на влага в полените 30–35%, процесът продължава 72 часа, при влажност 20–25%, сушенето продължава 18–20 часа.
Спазвайте правилото: Прашецът не се суши на пряка слънчева светлина, тъй като така се намалява неговата биологична и хранителна стойност (прашецът се използва в хранително-вкусовата промишленост, козметиката и медицината). При сушене на цветен прашец на открито той се покрива с марля-изолатор, за да се предотврати увреждането на суровината от вредители.

В изсъхналият прашец остава известно количество различни примеси (крила и крачета на пчели, прах, восъчни трохи и др.), които се отстраняват с въздушна струя. За да направите това, използвайте домакински вентилатор. Малко количество прашец може да се обработи със сешоар. След отстраняване на малки леки примеси, прашецът се пресява през сито с относително големи отвори. Изсушеният прашец се опакова в полиетиленови торби с тегло 100 грама, които се затварят херметически чрез горещо заваряване. Съхранява се при температура от 0 до +14ºС.

Преработка на прополис  Късната паша стимулира майката да снася, защото ежедневно в кошерите постъпва по 200-300 грама нектар, както и пресен прашец.

Късната паша стимулира майката да снася, защото ежедневно в кошерите постъпва по 200-300 грама нектар, както и пресен прашец.

Нека първо кажем какво представлява прополисът. Прополисът е т. нар. пчелен клей, смолисто вещество с приятна миризма на етерични масла, произведено от пчелите от продукти, събрани от пъпките на растенията и с помощта на несмилаеми обвивки от прашец. Има бактерициден ефект (убива патогенните микроорганизми). Пчелите използват това вещество, за да полират и дезинфекцират клетките на питата, преди пчелната майка да снесе яйца в тях. Прополисът се използва в медицината и козметиката.

Прополисът се събира предимно ръчно. Пчеларите го изстъргват през втората половина на юли - първата половина на август, тоест по време на подготовката на пчелите за зимуване. 60 дни преди началото на първата стабилна слана събирането на прополис трябва да бъде спряно. В противен случай пчелите няма да имат време да покрият с тях пукнатините на кошера и семейството ще измръзне.

Друг начин за получаване на прополис, с който можете да увеличите добива 3-4 пъти и да механизирате процеса на извличане, е използването на специални двуслойни платна, изработени от найлонова мрежа с размер на отворите 4 мм.

Прополисът се събира предимно ръчно. Пчеларите го изстъргват през втората половина на юли - първата половина на август, тоест по време на подготовката на пчелите за зимуване.
Прополисът се събира предимно ръчно. Пчеларите го изстъргват през втората половина на юли - първата половина на август, тоест по време на подготовката на пчелите за зимуване.