Развъждането им е не само полезно, но може да бъде и печелившо. Търсят се малки птици с диетично месо и много здрави яйца

Популярността на отглеждането на пъдпъдъци за месо или за яйца се дължи на предимствата на тези птици:

  • Малкият размер на пъдпъдъците изисква много по-малко пространство от пилетата или патиците. Няма нужда да оборудвате отделно помещение за домашните пъдпъдъци - достатъчно е да намерите място за няколко клетки. Защото средният пъдпъдък е 5 до 6 пъти по-малък от пиле;
  • Пъдпъдъците са доста непретенциозни птици, със сигурност е необходимо да се грижите за тях, но няма специални изисквания и условия, с изключение на температурния режим;
  • Месото от пъдпъдъци се оценява заради деликатния си вкус, както и заради изобилието от полезни микроелементи. Това е диетичен продукт, който се търси от тези, които следят теглото си и спортуват. Другият плюс – месото от пъдпъдъци е перфектна храна за деца;
  • В пъдпъдъчите яйца има значително повече витамини и микроелементи, отколкото в пилешките, няма холестерол, не предизвикват алергии. Например желязото в едно пъдпъдъче яйце е около 4 пъти повече;
  • Пъдпъдъците рядко се разболяват, не се нуждаят от скъпи ваксинации.

Породи 

Всички породи пъдпъдъци могат да бъдат разделени на яйчни, месни, месо-яйчни и декоративни. Последните не са от особен интерес за стопаните, но сред останалите на първо място е японският пъдпъдък.

Предимствата на японските пъдпъдъци. Женските снасят над 300 яйца годишно с тегло 9–11 грама всяко, така че се ценят именно за това качество. Самите птици са малки - около 150 г. Мутантната форма на японския пъдпъдък е мраморна, същата е и по отношение на производството на яйца;

Английски черно-бял пъдпъдък. Те се различават по цвета на оперението, носят до 280 яйца годишно, но са с по-голям труп - около 190 грама;

Естонски пъдпъдък. Птиците от тази порода носят до 310 яйца годишно, докато теглото на трупа може да достигне 200 грама;

Фараон е най-голямата порода пъдпъдъци, така че те се отглеждат главно за месо. Теглото на трупа достига 350-400 грама, яйцата също са по-големи - до 16 грама, но производството на яйца е около 200 броя годишно;

Смокинг пъдпъдък. Принадлежи към породите за месо и яйца, доста едри и снасят около 220 яйца годишно.

Клетката за пъдпъдъци

Обикновено една клетка с размери 30 на 30 см и височина 20-25 см е повече от достатъчна, за да побере семейство пъдпъдъци в размер на 1 петел и 4 женски. За масово отглеждане в клетка на квадратен метър могат да се поставят до 50 птици.

Някои хора смятат, че мъжките и женските трябва да се държат отделно, но повечето собственици на пъдпъдъци предпочитат да отглеждат птиците заедно. И двата варианта имат плюсове и минуси:

  • в първия случай е необходимо да се придържате към принципа - трябва да има по-малко петли - 1:4, защото има риск да възникнат битки между тях;
  • във втория случай мъжките ще трябва периодично да се поставят при женските, за да оплождат яйцата. Освен това разпознаването на пола на пилето често не е толкова лесно.

Сега не е трудно да си купите клетка за пъдпъдъци, изборът е голям. Предлага се готова версия с всички необходими размери 55x100x28 см, предназначена за 40 птици, изработена от влагоустойчив шперплат с предна мрежеста стена. Друг вариант - напълно метална клетка за 10–15 пъдпъдъци може да се намери на по-ниска цена, а тристепенна клетка за 90 глави ще струва повече. Но всичко зависи от договарянето – клетките обикновено се предлагат на фермерските пазари.

Може, разбира се, да направите клетка със собствените си ръце. Експертите категорично не препоръчват изцяло дървени или шперплатови варианти под формата на кутия. Предната стена трябва да бъде мрежеста, с клетки с размер до 20 мм, така че птиците свободно да прилепват главите си към хранилката и поилката, но не могат да излязат.

Домашна клетка за пъдпъдъци може да бъде върху рамка от дървени греди или метален профил. Необходими са още 2 палета:

  • първият ще бъде предназначен за яйцата, защото пъдпъдъците просто се втурват към пода, така че ще бъде много удобно да събирате яйцата - мрежестата тава е наклонена;
  • втората масивна метална тава е предназначена за събиране на екскременти.

Клетките са направени от импровизирани материали.

При избора на място не прекалявайте - някои държат клетки с пъдпъдъци дори на балкона на градски апартамент. Но ако ги отглеждате на село, клетките за птици могат да бъдат поставени в отделен навес, в малък кокошарник за птици, дори в гараж. В същото време е важно

да се поддържа оптимален

температурен режим за пъдпъдъците:

те се чувстват най-добре при температура от порядъка на плюс 18 °C. Твърде горещо - повече от 25 °C и твърде студено - по-малко от 12 °C - това е пагубно за пъдпъдъците, те ще спрат да снасят, ще започнат да губят перата си.

Важно! Постоянният температурен режим е основният недостатък на отглеждането на пъдпъдъци:

  • през зимата стаята с клетките им ще трябва да се отоплява;
  • през лятото трябва да се охлажда, в противен случай птиците могат просто да умрат.

Храната

Имайте предвид - специалните готови храни за пъдпъдъци не са толкова разпространени. Ако решите да нахраните със закупен комбиниран фураж, може да предпочетете специален състав за пилета-бройлери – ще се ориентирате лесно, защото е етикетиран. В ранните дни пъдпъдъчите бебета се хранят като пилета - с варено и ситно нарязано яйце, след което се добавят и ситно нарязани зеленчуци. Може да добавите извара и просо към диетата на пъдпъдъчетата, но чак на 3-ия ден.

Може също да

направите комбиниран фураж за пъдпъдъци сами

това е по-изгоден вариант. Съставът на такава смес трябва да включва: зърно (ечемик, царевица, пшеница) в смляна форма + малко сол, фуражна креда, костно брашно, натрошени черупки, нарязани зеленчуци. Добавете и соев шрот, грах, фуражна мая, трици, хранителни отпадъци от кухнята, включително почистване на зеленчуци.

Средно един пъдпъдък изяжда 25-35 грама храна на ден, в зависимост от породата. Важно е да се придържате към тази доза, за да поддържате нормално производство на яйца. В същото време женските пъдпъдъци обикновено са по-големи от мъжките, поради което ядат малко повече. Пъдпъдъците се хранят максимум 3 пъти на ден, но в строго определен час.

Характеристики на размножаване

Вторият минус на развъждането на пъдпъдъци, който определено трябва да се отбележи, е, че у дома, в резултат на вековна селекция, тези птици практически са загубили способността си да отглеждат малките сами. За да получите пъдпъдъчета, ще трябва да използвате инкубатор, закупен или създаден от вас.

За разплод се използват яйца, снесени преди 7-9 дни, и при правилни условия в инкубатора след около 17 дни ще получите много пъргави, но мънички пъдпъдъчета с тегло около 8 грама. За тях трябва да приготвите отделна кутия за „котилото”, трябва да осигурите отопление с електрическа лампа и веднага след излюпването малките да се държи в инкубатор, докато изсъхнат напълно. Още след 2 месеца излюпените пъдпъдъчета настигат възрастните по размер.

Няколко съвета 

  • Пъдпъдъците, като пилетата, ядат и бързат само когато са осветени. Ето защо през зимата на закрито е необходимо да се осигури източник на светлина поне 15-18 часа на ден;
  • За да се предотвратят разстройства и заболявания, периодично пъдпъдъците трябва да се запояват с разтвор на калиев перманганат или таблетка хлорамфеникол, разредена в чаша вода, като този разтвор се разрежда с питейна вода в съотношение 1:10;
  • Веднъж на всеки 10 дни е необходимо да се организират пепелни бани за пъдпъдъци. За да направите това, в клетката се поставя нисък контейнер със слой пепел с дебелина 2 до 3 сантиметра. Къпейки се в пепелта, птицата унищожава паразитите, това е важно за нейното нормално състояние. Дървесната пепел може да се разреди с фин пясък в съотношение 1:1;
  • За пъдпъдъците, в допълнение към температурния режим, е важна влажността на въздуха - най-малко 50% и не по-висока от 70%;
  • Първите признаци на заболяване ще бъдат падане на краката, куцане, загуба на пера. Такива птици трябва да бъдат поставени в отделна кутия или клетка, и заклани;
  • Пъдпъдъците живеят в плен като декоративни птици в продължение на 9 години. Но когато се използват за снасяне на яйца, периодът на отглеждане е не повече от 8-10 месеца, след което производството на яйца и качеството на продукта рязко спада. Пъдпъдъците могат да бъдат заклани за месо след два месеца, а след една година е препоръчително да смените всички.

Предимствата на японските пъдпъдъци - женските снасят над 300 яйца годишно с тегло 9–11 грама всяко, така че се ценят именно за това качество. Самите птици са малки - около 150 г
Предимствата на японските пъдпъдъци - женските снасят над 300 яйца годишно с тегло 9–11 грама всяко, така че се ценят именно за това качество. Самите птици са малки - около 150 г
При правилни условия в инкубатора след около 17 дни ще получите много пъргави, но мънички пъдпъдъчета с тегло около 8 грама.
При правилни условия в инкубатора след около 17 дни ще получите много пъргави, но мънички пъдпъдъчета с тегло около 8 грама.