Още в самото начало искаме да изясним, че ако има възможност, най-добре е корените на кралицата на цветята да не се затварят в контейнер. Но, както добре ни е известно, особено в големите градове, място няма. А кеф цена също няма, та ей ни на, по молба именно на една запалена градска цветарка с малък балкон (без задни мисли, моля), ще разкажем с подробности и най-големи тънкости как се отглеждат рози в саксия.

Първи съвет: Избирайте компактни или катерливи видове и сортове

Ограниченото пространство налага две възможности. Едната е да се предпочитат растения-джуджета, които не заемат много място и в същото време имат склонност да цъфтят почти безспирно с малките си цветчета. Другия вариант е да се мисли в перспектива и във височина, като се изберат растения с катерлива природа. Те ще придадат зеленина и спокойствие, дори на стените, а в същото време няма да заемат от ценното, но маломерно място в ниското.

Имайте предвид, че размерите на контейнерите трябва да отговарят на размерите на кореновата система на конкретното растение. С други думи, малко храстче – малък съд, голяма красавица – голяма саксия.

Изборът на цветове и размери е доста голям, особено ако потърсите колекционерско растение с доказан произход и качества. Все пак, големите рози са по-трудни за отглеждане.

Втори съвет: подгответе си отлична почвена смеска

Често пъти в търговската мрежа се предлагат субстрати с шарени картинки и описание, което не отговаря на истината. Затова една от най-важните препоръки е да си направите почвена смеска сами. Имайте предвид, че розите харесват една идея по-тежка почва от тази в традиционните пакети в магазините.

Най-добрият вариант е да вземете чист торф, който да олекоти смеската. Към него се прибавя чиста глина или речен пясък. Обеззаразете ги, за да нямате проблеми с плевелни семена или вредители. Същото важи, ако решите да използвате градинска почва. Вземете я от място, за което сте сигурни, че е чисто, не се използва за тоалетна от котки, кучета или други животни. Добавете бавно разградими торове и органична материя.

В добре подготвен и обогатен субстрат едно растение може да изкара 2-3 години без пресаждане, но започне ли да се наблюдава забавяне в растежа и развитието или други нежелани симптоми, трябва да се вземат мерки.

Трети съвет: Не пропускайте резитби

Розите по своята същност и характеристики се отличават с отлични реакции по отношение на резитбите. Ако се чудите кога е най-подходящ моментът за такива, то отговорът не е прост.

Наесен се провежда лека резитба за зазимяване. Напролет пък е необходима по-силна такава, проведена преди старта на сокодвижението. През топлата част на годината и в периода на цъфтеж се извършват санитарни резитби и редовно се почистват прецъфтелите цветове.

Естествено процедурите трябва да бъдат съобразени с групата и сорта.

Четвърти съвет: Не прекалявайте с грижите

Много важна особеност относно поливките при розите е, че не харесват редовни поливки с малки количества вода, а напротив. За тях по-добре е да се извършва една обилна поливка, а след нея да се изчака засъхване на почвата в дълбочина. Така ще си спестите някое и друго заболяване.

Розовите храсти имат нужда от много слънце, за да цъфтят обилно. За да бъдем по-конкретни – повече от 6-8 часа, което не винаги е възможно, ако разполагате с балкон с различно от южното изложение. Проверете преди да купувате скъпи растения.

За да не се мъчите с ежегодно уголемяване на размерите на контейнера или такова през 2-3 години, по-добре е да подновявате субстрата частично. Друг вариант е да внасяте органика под формата на компост или мулч на растителна основа отгоре.

Не бива да пропускате и подхранване с течни торове.

Пети съвет: Пресадете вносните растения веднага

Минирозите от магазина са трудни, но не и невъзможни за отглеждане. Не ги мъчете на закрито, както съветват в някои цветарски магазини, ами ги изтипосайте на най-слънчевото място навън, пресадете ги веднага, независимо от факта, че цъфтят в момента, а месец след пресаждането започнете да подхранвате със специален тор за рози.

Знаем, че най-често тези розички губят листата си заради пожълтяване, но ако приложите горното правило, не би трябвало да имате проблеми. Не пропускайте резитби и при тези видове.

В случай, че са възникнали и други въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.