В Холандия, Дания, Северна Германия и в други европейски страни се закриват много от фермите 0 Целта е да се намали поголовието поне с 30% - аргументите са главно екологични

Ще се сбогуваме ли с млякото, издоено от животни? Звучи много крайно, малко тъжно и дори съдбоносно. Вероятно няма, но безспорно тенденциите са за силно редуцирано присъствие на този хранителен продукт на трапезата ни. Сигурно е, че наред с това цената му ще се повишава.

В Холандия, Дания, Северна Германия и в други страни политиката е да се закриват ферми. Целта е да се намали поголовието поне с 30%. Аргументите са главно екологични – силно негативно въздействие на животновъдството върху околната среда.

Нещо повече. Предписанията са за

възстановяване на екстензивни

форми на животновъдство

Успоредно с решаване на съдбата на фермите стоят и въпросите, свързани с ограничаване на потреблението на традиционните продукти с животински произход и заместването им с такива, получени от растения. И ако по отношение на месо и месни изделия хората се разделят на две групи - вегетарианци и невегатарианци, то по отношение на млякото и млечните продукти, като че ли въпросът за отказване от тях никога не е стоял…поне досега.

Немски новинарски портал „t-online“ публикува материал на Тереза Крисман, който засилва усещането, че производството на мляко от крави вече е на прицел.

Представяме го със съкращения – но дава яснота какво се случва в Западна Европа и най-важното - какво ни престои.

Алтернативите във възход

В Западна Европа и в частност в Германия кравето мляко се купува все по-малко. Вместо това това процъфтява бизнесът със заместители от растителен произход. Скоро тази тенденция ще се усили благодарение и на бъдещи данъчни облекчения.

Бихте могли да го наречете просто „мляко“. Да бъдат означавани върху опаковката тези продукти като мляко все още обаче е забранено в Европа. Въпреки това напитките на растителна основа стават все по-популярни, както никога досега. Те са успешни заместители на кравето мляко в кутийки за ежедневна употреба, в капсули за кафе или в купичките за мюсли. Заедно с „Alpro“, шведската компания „Oatly“ е един от най-успешните производители на напитки от растителен произход, предлагани на германския пазар. През 2018 г. компанията е изнесла за Федералната република 3300 тона от своите растителни млечни заместители, достигайки през миналата 2021 г. фантастичните 69 000 тона.

Макар че само 4% от населението са се отказали напълно от краве мляко, в момента повече от една трета от консуматорите редовно или от време на време преминават към заместители. И то въпреки законоустановената надценка. Независимо дали растителните заместители са продукт, получен от овесени ядки, соя, бадеми, ориз или кокос, те се облагат с 19% ДДС. Оригиналното краве мляко се облага само със 7%. За някои това е несправедливо и дискриминативно стимулиране на продажбата на краве мляко.

Данъчно облекчение за млечните

алтернативи от растителен произход

„За растителни продукти ДДС трябва да бъде намален“, настоява Виктор Перли, член на бюджетната комисия, в интервю за „t-online“. Той смята, че данъчното натоварване на заместителите от растилен произход и други подобни трябва да остане в миналото. В началото на юли неговата парламентарна група внася предложение за адаптиране на закона за данък върху продажбите „към настоящите навици за консумация на храни в Германия“. „Отдавна е ясно, че животинските продукти играят много малка положителна роля при здравословното, щадящо климата и околната среда хранене“, казва Перли. Федералното правителство също подкрепя този теза. Целта на новата стратегия за хранене наред с други неща е да се гарантира, че повече храни на растителна основа ще могат да участват при запълване на потребителската кошница.

На запитване на t-online Федералното министерство на земеделието и храните дава следния отговор: „особено от съображения за опазване на околната среда, климата и здравето, има смисъл да се определят стимули за намаляване на консумацията на животински продукти и засилване на растителната диета“.

С други думи: животинските продукти вероятно ще станат по-скъпи, а тези с растителен произход - по-евтини. Лост за това би било намаляване на ДДС върху растителните продукти и увеличаване на данъка върху животинските храни. До каква степен това може да играе роля в хранителната стратегия на федералното правителство обаче, все още не е конкретизирано. Най-вероятно млечните продукти на растителна основа трябва да бъдат предпочитани. Защото освен месото и колбасите, все по-често се критикуват и млечните продукти.

От бяло злато - до убиец на климата

Някога славено като суперхрана, кравето мляко все повече влиза в центъра на вниманието в друга светлина - неговия съмнителен отпечатък върху околната среда. Състезанието с времето и климатичната криза ни доведе и до решаване на този въпрос. „Дори най-замърсяващото производство, това на соевото мляко, е по-добра алтернатива за планетата в сравнение с кравето, и то произведено по възможно най-екологичния начин“, твърди Джоузеф Пуър, екоизследовател в Катедрата по зоология на Оксфордския университет.

Пуър и неговият екип анализират данни от около 40 000 ферми в 119 страни, за да сравнят въздействието върху климата и околната среда на множество селскостопански продукти, добити при различни производствени условия. Учените обръщат специално внимание на млякото и напитките на растителна основа, тъй като са загрижени за нарастващата консумация на мляко и млечни продукти в световен мащаб. Причина за това е нарастващият стандарт на живот. Търсенето нараства бързо, особено в развиващите се страни в Азия и Африка. Според прогнозата на Оксфорд, ако нещата продължат с досегашното темпо, през 2050 г. световното население може да консумира до 1,3 трилиона литра мляко, 60% повече от днес. Изследователите се опасяват, че в рамките на няколко десетилетия млечната промишленост може да допринесе за превръщането на селското стопанство в най-големия източник на въглеродни емисии.

В момента една четвърт от глобалните емисии на парникови газове се причиняват от селското стопанство, а за Германия това е малко над 8%.

Всеки растителен заместител

превъзхожда оригиналния продукт

Джоузеф Пуър и колегите му демонстрират колко много може да се постигне и направи за околната среда, ако животинските продукти се заменят с растителни. При сравняване на кравето мляко с растителните аналози, продуктът, получен при издояване на крава, винаги се представя по-зле във всички ключови категории. В сравнение със заместителите на продуктите, произведени от овес, соя, бадеми или ориз, средно за производство на един литър краве мляко е необходима около 10 пъти повече земна площ, получават се 3 пъти повече газове с парников ефект, изразходва се 2 пъти повече вода и настъпва по-високо замърсяване с фосфати на подпочвените води.

При сравняването помежду им няма ясен победител сред млечните алтернативи. В зависимост от това кои екологични щети искате да избегнете най-спешно, съществуват различни варианти: бадемовото мляко е най-благоприятното за климата, оризовото мляко използва най-малко земя, а при производството на соево мляко се изразходва най-малко вода и замърсяването на подземните води с фосфати е най-ниско.

Във всеки случай, когато замените кравето мляко с растителен продукт, за планетата ще е по-добре. Променете своята диета, съветва Пуър. Приемайте по-малко краве мляко и повече заместители на растителна основа.

Какъв е отговорът на германските животновъди?

„Млякото е и ще остане основна храна, алтернативите са начин на живот“, опровергава привържениците на заместителите Бьорн Бьоргерман, говорител на Асоциацията на млекопроизводителите в Германия. Той намира анализи като този на Оксфордския университет за подвеждащи. Вместо да се сравнява климатичният баланс на литър краве мляко и литър растителна напитка, емисиите на парникови газове трябва да се съпоставят с хранителната стойност на продуктите.

Средната продуктивност на кравите в Германия е около 8500 литра мляко годишно. През 1990 г. млеконадоят е бил наполовина по-малък. „Ако сравните естествените съставки на млякото – мазнини, протеини, лактоза, минерали – и тези на заместителите, много от уж ценните алтернативи се оказват доста по-слаби: на килограм хранителни вещества кравето мляко има много по-добър въглероден баланс от очакваното, като тази тенденция е много устойчива”, подчертава представителят на млечната индустрия Бьорн Бьоргерман.

Всъщност средната хранителна стойност на заместителите на млякото е по-ниска от тази на кравето мляко дори ако към повечето напитки на растителна основа се добавят калций и витамини, а някои разновидности имат големи количества фибри (като овесена напитка), протеини (соева напитка) или въглехидрати (оризова напитка).

Но дали по-добрата хранителна стойност на кравето мляко оправдава много по-сериозните му негативни последици за климата и околната среда?

Остарели съвети за хранене

Особено по отношение животинските мазнини, експертите по хранене съветват умереност и в същото време класифицират растителния протеин като също толкова ценен, колкото и животинския. Независимо от това, официалната препоръка на Германското дружество по хранене за възрастен човек все още гласи: 250 милилитра краве мляко, кисело мляко или йогурт на ден, плюс малко сирене. Васанти Малик, професор по хранене в Харвардския университет, е сред онези, които смятат тази директива за остаряла.

Разбира се, кравето мляко има уникален хранителен профил, казва Малик. За деца с ограничен хранителен режим, то предлага практически цялостно снабдяване с витамин D, протеини и калций. При възрастните обаче процесът на растеж е приключил и нуждите им от хранителни вещества са по-ниски. „Наистина няма причина да пиете мляко, освен ако не ви харесва“, обяснява Малик. „Но ако ви е грижа за околната среда, трябва да получите нужните хранителните вещества, присъщи за млякото, от други храни.“

Германските фермери спешно се нуждаят от решение за това как да продължат. Ако не се стигне до взаимно приемлив вариант, удовлетворяващ всички страни, те ще се откажат от отглеждането на млечни животни.
Германските фермери спешно се нуждаят от решение за това как да продължат. Ако не се стигне до взаимно приемлив вариант, удовлетворяващ всички страни, те ще се откажат от отглеждането на млечни животни.