Роботът Slopehelper, разработен от PeK Automotive покрива пълния годишен цикъл на операции, практически във всички агросектори

Земеделието несъмнено е един от най-трудните занаяти, производствени практики, професии. Освен че е трудоемко, днешното селско стопанство изисква високо ниво на технически знания и опит.

Производителите трябва да отчитат и различни типове почви, и непредвидими метеорологични условия, и важните изисквания за подхранване на културите. Към това се налага да овладяват стратегии за управление на заплевеляването и за борба с намножаването на вредители. Трябва да знаят как да се справят с болестите и да усъвършенстват техниките за прибиране на реколтата. Дори при най-добри условия това са твърде много задачи за решаване.

Докато се борят с нарастващите разходи, с настъплението на засушаването, с недостига на работна ръка и с проблемите във веригите за доставки, производителите по целия свят са изправени постоянно пред предизвикателството „да правят повече с по-малко“. Технологичните компании и производителите на оборудване са решени да помагат чрез

разработване на решения

в които участват ИИ системи. Чрез тях се автоматизират най-трудни и опасни агрооперации. Компанията PeK Automotive създаде електрически робот Slopehelper, заместващ пълноценно конвенционалния труд, като пренася топ иновации в селскостопанската практика.

Агроботът Slopehelper е напълно автономна многофункционална машина, която използва изкуствен интелект и иновативна радарна технология за изпълнение на задачи през целия селскостопански цикъл. Проектирана е да работи в лозя, овощни градини и във всякакви редови насаждения. Но универсалният агробот може да се използва и за обработка на почвата, торене, подрязване, мулчиране, обезлистване, косене, пръскане и прибиране на реколтата. И така да покрива целия селскостопански цикъл, спестявайки време, труд и много пари на фермерите.

„За да разберем какво е Slopehelper, е полезно да знаем какво не е, казва д-р Михаил Косткин, главен изпълнителен директор и главен технически директор в PeK Automotive. Това не е режисьор или платформа. Това не е машина, която свързва други части от оборудване, които са налични в момента. Slopehelper не е само инструмент за една част от селскостопанския цикъл. Това е цялостна и всеобхватна система, която

включва всички инструменти

необходими за поддържане на селскостопанския цикъл през цялата година“.

Верижният Slopehelper е дълъг 2,6 метра, широк 1,6 метра и тежи 1600 килограма. Справя се с полезен товар до 2 т и може да тегли 2 т. Има възможност да превозва резервоари, контейнери със събрана продукция, хора, машини и инструменти. Slopehelper роботът помага на фермерите да изпълняват много задачи. Той е многофункционално решение, от което земеделската индустрия се нуждае сега, т.е. система, предназначена за селско стопанство 4.0.

Може би една от най-важните характеристики на Slopehelper е, че той може да работи без надзор в широк спектър от различни до тежки условия, включително кални полета и стръмни склонове до 42 градуса. И в същото време носи до 2 тона тежест, управляван и контролиран само чрез облачни услуги. Фермерите могат да пуснат автономния робот да работи без притеснения при изпълнението на много и най-разнообразни задачи. Системата навигира безпроблемно, използвайки диференциална GNSS и се адаптира към всяка нова ситуация в реално време с помощта на сензори, радар и мощен

алгоритъм, базиран на изкуствен интелект

Разбира се, фермерите могат да наблюдават Slopehelper по всяко време и от всяко място с помощта на мобилното приложение TeroAir, което предупреждава потребителите за всякакви предизвикателства, които възникват. Същото известие се изпраща и до екипа за поддръжка на Slopehelper в случай, че потребителят се нуждае от допълнителна помощ, за да коригира проблема. Освен, че помага на потребителя, роботът е програмиран да спира само когато е завършил окончателно поисканата работа или ако зарядът на батериите падне под 5%.

„Друго предимство на специализираната система TeroAir е в това, че предоставя обратна връзка от терена“, казва Косткин. „След инсталирането на машината, потребителят определя начална точка и Slopehelper влиза в действие. Докато работи, събира данни, които могат да се използват от потребителя, за да се правят промени, които увеличават максимално ефективността. Информацията може да се споделя и с анализатори и консултанти на ферми, които могат да правят корекции и подобрения през целия селскостопански цикъл.

Slopehelper е оборудван и със специални метеорологични датчици, събира данни за влага и скорост на вятъра, за телеметрия и растителност.

Въоръжени с тази информация, потребителите регулират режима на пръскане, графика на косене и други операции. По този начин агроботът се превръща в

система, предназначена за селско стопанство 4.0

С развитието и напредването на земеделската индустрия експертите очакват, че роботехниката и високотехнологичните системи ще стимулират фермерите да подобрят рентабилността, ефективността и безопасността за работниците и околната среда. Slopehelper вече отговаря на това очакване. Автономният робот беше тестван в най-тежки условия и полета, които компанията можеше да осигури, и конструкцията му гарантира неговата издръжливост, надеждност и рентабилност.

„Когато разработвахме Slopehelper, бяхме много прецизни в събирането на информация за техническите изисквания, които фермерите поставяха“, казва Косткин. „Това доведе до създаването на икономически ефективна машина. Когато я сравнихме с обикновена селскостопанска система, която се основава на трактор и подвижно оборудване (проучването продължи десет години), открихме, че Slopehelper е с 220 процента по-ниска цена от традиционната практика”.

Част от това, което прави машината толкова ефективна, се базира на редица инструменти за почти всякакви възможни операции. В допълнение към обикновенна пръскачка и косачка, Slopehelper разполага с електроплевел, барабанен мулчер, дискова брана, фреза и др. Тази широка гама от възможности освобождава работниците да се съсредоточат върху други задачи. Когато дойде време за прибиране на зеленчукова или плодова реколта, Slopehelper се трансформира в платформа, която може да помогне на шест берачи (по двама на всяко от трите нива на височина на робота) едновременно.

PeK Automotive започна регионално производство на своите машини агроботи през миналия сезон (2020-2021 г.). Компанията е доставила машини на земеделци, свои партньори, там където може да наблюдава използването им в полето, като експертите на фирмата работят чрез облачни услуги. При нужда, ако възникне проблем, извършват и техническа поддръжка. Днес PeK Automotive предлага робота чрез своята дистрибуторска мрежа за онези фермери, които изпитват остра нужда от работна ръка, както квалифицирана, така и за общополеви действия по обработки, растителна защита, прибиране на реколтата и съхраняването й.

Агроботът се адаптира към всяка нова ситуация в реално време с помощта на сензори, радар и мощен алгоритъм, който се задава предварително от оператора
Агроботът се адаптира към всяка нова ситуация в реално време с помощта на сензори, радар и мощен алгоритъм, който се задава предварително от оператора
Slopehelper работи успешно в лозя
Slopehelper работи успешно в лозя
Агророботът коси в междуредия на овошки
Агророботът коси в междуредия на овошки
Универсалният високопроходим робот се справя с различни товари
Универсалният високопроходим робот се справя с различни товари