Овцете и козите се характеризират с повишен метаболизъм, поради което консумират повече хранителни вещества на 1 кг живо тегло (в сравнение с говедата).

От грубите фуражи основното е дребностъбленото сено от естествени или засети треви. Сеното е било и остава незаменим фураж и може да представлява до 60–70% от общата хранителна стойност на диетите на възрастни животни и 20–30% от диетите на млади животни.

За периода оборно изхранване е необходимо да се подготвят следните количества за глава животно:

* за овце и кози - 300-500 кг;

* за агнета и ярета - 250-300 кг;

* за млади животни на възраст над една година - 150-160 кг;

* за агнета и ярета - 60–70 кг сено.

  • Козите и овцете обичат да ядат билки. Едростъбленото сено от обрасли житни треви и добито в горски и блатисти земи е по-малко ценно за животните и по отношение на хранителната си стойност се доближава до фуражната слама.
  • Сламата се подхранва в малки количества. Най-добра е сламата от грах, фий, овес и ечемик. Значителна част от сеното (до 50% или повече в диетите на възрастните) може да бъде заменено с летен клонов фураж .
  • Основните видове сочни фуражи са сенаж, силаж, кореноплодни култури, пъпеши и картофи. Кореноплодни култури и пъпеши могат да се хранят на възрастни овце и кози до 4-6 кг, картофи - до 1,5-2,0 кг на глава на ден. Те се натрошават предварително (по-добре е да се сварят картофи).
  • От концентрирания фураж давайте овесени ядки (цели, сплескани или натрошени). Част от овесените ядки могат да бъдат заменени с натрошен ечемик, пшеница, грах. В зависимост от наличието на фураж, тяхното съотношение може да варира. Ако не е възможно да се подготви сенаж, силаж и кореноплодни култури, тогава се увеличава нормата на сено и концентрати пропорционално на съдържанието на фуражни единици в тях (1 кг сено съответства на хранителна стойност на около 3 кг силаж, 3-4 кг кореноплодни).