Нашият млад читател Георги Петров от град Нова Загора се интересува струва ли си да зачими междуредията на своето лозе и дали това не носи опасности за прекомерна поява на плевели, както и на повече болести и неприятели по лозите.

Отговор:

Това, което имате намерение, да направите, е инициатива от т.нар. регенеративно земеделие, което напоследък навлиза все повече при отглеждане на лозя. Според аграрните специалисти, то е нова тенденция, която увеличава капацитета на почвата и биоразнообразието. Освен това се доказва, че прилагането на подобни практики може да се отключи индивидуалният тероар на лозята и да създаде предпоставки за получаване на уникални по вкуса си вина.

Една от практиките, които се използват за целта е т.нар. зелено торене (сидерация). То представлява засяване на междинни култури в лозето, които после се намачкват – това става с палцов валяк. По този начин не се позволява заплевеляване, запазва се почвената влага и в същото време се намалява температурата на повърхността на почвата. Сидерацията не пречи на мероприятията в лозето, като пръскане или резитба.

Използването на смеси от различни покривни култури може да допринесе за увеличаване на разнообразието от растения, а това от своя страна да обогати състава от микроорганизми в почвата.

За целта засяването на тези култури става със специални сеялки за покривни култури, които са изцяло съобразени с новия тренд към консервационно земеделие. Те са комбинирани и с дискова брана. Според специалистите като резултат се получава много добро раздробяване на растителните остатъци, изравняване на почвата от следите на трактора и засяване на семената на плитко в разрохканата почва. Към някои от машините има и добавена роторна мотика, която помага за сваляне на тировете и почвообработка в близост до лозите, а палцовият валяк стъпква и смачква тази растителна покривка в междуредията на лозята. Системата, за която говорим се свързва към трактор – отпред или отзад, в зависимост от модела.

При тази технология в лозето в междуредията се прави нормална есенна основна обработка, засява се с есенните култури през есента или с пролетни бобови или други през пролетта.

Предлагат се и култури, които освен, че служат за зелено торене, дори помагат в борбата с болестите и неприятелите и не позволяват на плевелите да покълват и да се развиват. Когато пораснат достатъчно, преди да започнат да се втвърдяват, стъблата им се намачкват и оставени в междуредието, се превръщат в хумус.