Препоръки за безопасни екскурзии с домашния любимец в колата

 

Покрай забързаното ежедневие и градските условия е трудно да се отдели пълноценно време за разходка на домашния любимец. Кучетата имат нужда от по-дълги разходки сред природата, за да задоволят инстинктите си, като изследване на нова палитра от аромати, преследване на насекоми, похапване на трева, въргаляне или тичане в нея, дори плуване в случай, че на мястото има водоем. Ако в града кучето е на каишка, обезпокоява хората с храна, има опасност да се сдави с котка или друго куче, то тогава колкото по-безлюдно е мястото, толкова по-добре.

Разширяването на кръгозора на любимеца с нови места като обширни поля или гористи местности е чудесно разнообразие и за самите вас в края на работната седмица. Затова ето няколко препоръки за безопасен и комфортен превоз:

1. Сигурност и маниери

Уверете се, че кучето има каишка или медальон с координатите ви, особено ако не е чипирано. За всеки случай е хубаво да имате резервен повод и снимки на любимеца си под ръка.

Не забравяйте да вземете паспорта – неговият документ за самоличност в случай, че орган на реда иска да ви провери.

За да сте спокойни упражнете основните команди като „Стой!“ и „Мирно!“ при евентуална поява на непредвидени ситуации. Непознатото място може да разтревожи кучето, затова изградете положителна асоциация при возенето в кола, докато любимецът ви е още малък. Това включва постепенно привикване с обстановката, шума на двигателя и впоследствие кратки возения и награждаване за послушание, но внимавайте да не прекалите с лакомствата, за да не му причините дискомфорт на стомаха. Не го хранете поне 4 часа преди разходката, защото повръщането е чест симптом при пътуване.

2. Удобства

При възможност си осигурете компания, която да ви помага с наглеждането на кучето, когато сте фокусирани върху пътя, с изнасянето на багажа, ако има такъв и кучето до качването в колата, с непрекъснатото сваляне и поставяне на повода. Ако сте сами и имате повече багаж се върнете втори път, за да вземете кучето и да улесните качването в колата. Преди това го заведете да свърши физиологичните си нужди. Установете най-подходящото място според размера на любимеца, съобразете се с предпочитанията му, ако се чувства по-удобно в транспортна клетка. Обезопасете от неподходящи предмети, намиращи се в близост около животното. Осигурете му одеяло върху седалката, за да спи удобно или ако ви притеснява чистенето на кални лапи след разходката. Може да пуснете музика, но не усилвайте прекалено, за да не раздразните кучето или да не нарушите дрямката му.

3. Безопасност

Любимците понякога са опасни при шофиране. Ако се движат свободно из колата могат да пречат в превключването на скорости или на видимостта на шофьора. Затова ако е по-голямо кучето избягвайте да се вози на предната седалка. Друг недостатък на това място е, че при инцидент въздушните възглавници могат да го притиснат прекалено и да причинят нараняване.

Дори на задните седалки кучето е изложено на риск от нараняване - при рязко натискане на спирачките ускорението може да го изхвърли от колата. Ако се движите по неравен път пък инерцията ще го подхвърля и удря наляво надясно. Затова е хубаво да стабилизирате кучето с колан или друг предпазител, независимо дали седи върху допълнителна кучешка седалка или не. Поводът и нагръдниците за автомобил се закопчават в жака на колана, а извън колата могат да се използват като повод. Най-безопасно за кучета до 10 кг е да са в транспортна клетка обърната в посоката на движение и закрепена за седалката с колана.

Возенето в багажника също е вариант, като трябва да има мрежа или решетка, която да не му позволява прескачането на задните седалки. В такъв случай обаче нямате пряка видимост към животното и се налага да спирате, за да го проверявате. Ако се возите в комби може да сложите транспортна клетка, като отворите корите, за да съедините багажника и купето и да споделяте еднакъв въздух и температура с любимеца.

4. Проветряване

Вратите трябва да са затворени и дори заключени за по-сигурно, ако кучето ви реши да провира лапи на неподходящото място. Задължително е да има поне един отворен прозорец за влизане на свеж въздух. Прозорецът до кучето трябва да е свален до определени граници, така че да няма опасност да изскочи в движение при стрес или среща с друго животно.

Когато любимецът е показал навън цялата си глава съществува рискът да го наранят растителност, насекомо, хвърчащи отломки или друг външен фактор. Възможно е и да му стане лошо от интензивния приток студен въздух към белите дробове или да попаднат фини частици в ушните миди, което предизвиква инфекции. Не оставяйте твърде свален прозореца, но достатъчно, за да диша.

ПРЕПОРЪКА: Ако все пак искате да оставите кучето да се полюбува на пътуването се движете с не повече от 40 км/ч докато главата му се подава и следете за споменатите външни фактори, които могат да го наранят. Движението на въздуха над обонятелната мембрана на носа спомага молекулите на миризмата да се утаят върху рецепторите му т.е. колкото повече въздух преминава през муцуната, толкова повече аромати разпознава кучето.

5. Сам в колата – твърдо НЕ

Голяма грешка би било, ако оставите любимеца без надзор в колата особено в горещо време и за по-дълго. Колата се нагрява бързо и е с няколко пъти по-висока температура от навън. Ако излезете за малко оставете колата по възможност на сянка, с открехнати прозорци и заключете, но не оставяйте животинката в жегите за повече от няколко минути, защото температурата вътре може да бъде опасна за здравето.

6. Правете почивки

Правете почивки за тоалетна и пиене на вода. Избягвайте да го храните, или поне не обилно, защото когато пътуват кучетата са предразположени към развитие на „морска болест“ , следователно им се повдига и повръща. Също като нас, животните имат нужда да се “разтъпчат“ и да раздвижат мускулите си. Ако не сте спрели на оживено място го оставете да се поразходи или да потича.

Избягвайте постоянното утешаване, ако кучето е тревожно, защото това ще подсили страховете му. Дръжте се нормално и любимецът ще прихване от вашето спокойствие и настроение. Наградете го, когато пристигнете с лакомства, галене, приповдигнат тон и обещаната разходка.

Ако вместо на разходка сте тръгнали на почивка, в следващ брой очаквайте съвети за благополучна ваканция с кучето.

Кокер шпаньол, удобно настанен на предната седалка.
Кокер шпаньол, удобно настанен на предната седалка.
Кучетата обичат да гледат и душкат през прозорците.
Кучетата обичат да гледат и душкат през прозорците.