Отдавна е известно, че градината лекува тялото и душата. Освен това прави това всеобхватно, като влияе положително на всички наши чувства, съзнание и подсъзнание. Тук можете напълно да се отпуснете или, напротив, да добавите приятна физическа активност към ежедневието, която "работи" в полза не само на тялото и духа, но и на околното пространство.

Лекари, психолози и ландшафтни дизайнери, знаейки за благотворното въздействие на природната среда, отдавна са разработили много техники, които да помогнат на съвременния човек да се възстанови и да си почине от агресивната градска среда.

Нека използваме тези натрупани знания в собствената си градина и да създадем не просто зони за отдих, а кътчета, където всички членове на семейството ще се чувстват комфортно и уютно.

1. Арт 

Градината ни прави художници и творци. Но тук не рисуваме с бои върху платно, а с цветя, билки дървета и храсти. Не забравяйте да добавите камък, вода и огън към списъка с импровизирани визуални средства, не се страхувайте да включите метал, стъкло, дърво, тъкани, керамика, ретро предмети в художествени композиции - с една дума, всичко, защото творчеството има само едно ограничение - фантазията.

Например метална пеперуда, кацнала да си почине върху елегантно цвете, изглежда почти като жива! А оградата, изработена от клонки е оригинален арт обект.

Дори и една романтична и ярка шапка може да се превърне в оригинален градински аксесоар, ако изберете прилична рамка за нея.

Освен това природата е мощен съавтор на ваша страна. Тя дава залези и изгреви, смяна на сезоните, слънчеви лъчи, дъждове и мъгли. А времето е само в полза на творческия процес - колкото по-стара е градината, толкова е по-красива.

2. Цветно настроение 

Цветът влияе на човека и на психологическо, и на физическо ниво. Той оформя настроението ни, влияе на нашите емоции и мисли. Цветовата палитра е разделена на топли или активни цветове (червено, оранжево, жълто) и студени (синьо, циан, лилаво), които имат успокояващ ефект. Зеленото е в средата на спектъра, това е цветът на физическия баланс.

Ето защо сред гори, ниви и градини се чувстваме комфортно и спокойно.

Ако искате да подредите спокойно или романтично място, направете бяла градина там. През пролетта в нея ще цъфтят череша, бял люляк, калина и спирея. През лятото ще поемат щафетата розите метличките на астилбето, свещите от цимицифугата, шапките на пиона, кралските лилии и нежните анемони. През целия сезон храсти и дървета с пъстри листа, бели пейки, арки и беседки ще поддържат белия цвят.
Успокоява и нормализира сърдечния ритъм съзерцанието на ъгъла с цветя в синята гама (делфиниуми, аконити, лен, цианоза, ерингий, тинтява, мускари, метличина и камбанки).А растенията в лилаво са много красиво "успокоително"!

Ерингиумът например е едновременно красив и непретенциозен, освен това, според древните вярвания, той служи като талисман на дома.

Червеният цвят ободрява и вдъхновява. Ако искате почивка от сивото ежедневие, напълнете градината с тъмни черешови божури, червени рози, малинов флокс и пурпурни далии. Просто не прекалявайте: червеният цвят бързо уморява и понякога допринася за повишаване на кръвното налягане.

Осветлението, времето и сезона играят важна роля в цветовата палитра на градината. Например, по-добре е да подредите бял ъгъл под сянката на дърветата - на яркото слънце той ще избледнее и ще се изгуби, но привечер или в светли юнски нощи тук ще бъде особено красиво.

Синьото, напротив, "изгасва" с настъпването на тъмнината, не е много удобно в такава среда и при хладно дъждовно време.

Вярно е, че по-често нашите градини са изпълнени не с монохромни, а със смесени цветни лехи, където практически няма чисти цветове, всичко е изградено върху нюанси, полутонове, преходи и комбинации. А ярките и уханни треви радват окото както в ясен ден, така и в облачно време.

3. Тайните на формата 

Интересното е, че не само цветът, но и формата на растенията влияят на настроението. Дърветата и храстите със сферична корона (хвойна, арборвита, норвежки клен) вдъхват у нас чувство за хармония и почтеност.

Колонните и пирамидалните форми (смърч, arborvitae) стимулират прилив на енергия, активност, стремеж към бъдещето. А плачещите (като върби и брези) - облекчават стреса, релаксират, създават романтично и съзерцателно настроение.

Ажурните корони на дърветата, през листата на които слънчевите лъчи пробиват, помагат за създаването на леко, спокойно, "южно" настроение, а растенията с гъста зеленина (например пълзящи и катерещи) дават усещане за сигурност и стабилност.

Според тези характеристики можем да създадем зони за активна или пасивна релаксация в нашата градина.

4. Тактилни усещания 

В града покриваме тялото си с дрехи, а в градината, напротив, бързаме да се разсъблечем, излагайки тялото си на слънчевите лъчи и нежния вятър.
Но има и докосвания до топлата земя, трева, дърво, вода - тези тактилни усещания са изключително важни - те правят възможно пълното облекчаване от стреса и релаксират.

Затова помислете добре на коя повърхност ще ви е по-приятно да ходите боси - по камъчета , керамични плочки или дървени подови дъски? И в какво е по-удобно да се люлеете: в хамак или шезлонг?

5. Аромати 

Ароматерапевтичният сеанс в градината ни се предоставя почти постоянно. Птичата череша цъфти през май - нейният опияняващ аромат е не просто приятен, той пречиства въздуха, тъй като растението отделя вещества, които убиват или възпрепятстват растежа на патогенните бактерии. Подобно действие имат бор , смърч , ела , хвойна , тис , бреза , бъз ; пикантни и лечебни билки : риган , исоп , лавандула , лук , мента , маточина , монарда и градински чай . Изберете от този списък любимите си и ги засадете в зоните за отдих или покрай пътеките и се насладете на приятните, лечебни аромати.

А ако украсите къта за отдих с рози, сладък грах и ароматен тютюн , матиола и други красиви и ароматни растения, дори и петнадесет минути, прекарани на такова чудно място, ще заменят няколко сесии на ароматерапия.

6. Музика 

Чуруликането на птиците, песента на скакалци, тайнственото шумолене на нощта, шума на вятъра и плискането на водата - неслучайно записите на тази природна симфония, често се използват за релаксация. Ето защо, когато създавате зоните за отдих в градината, е толкова важно да обърнете внимание на звуковия дизайн.

. Ако има път наблизо, заобиколете мястото с гъсти жив плет - той перфектно абсорбира звука и защитава от прах и шумове.

. Птиците обичат да строят гнезда в гъсталаците, което означава, че вече са ви осигурени нежни серенади и весело чуруликане. В знак на благодарност за музикалния съпровод, не забравяйте да ги нахраните - инсталирайте хранилки и поилки и засадете горски дървета и храсти на мястото.

. Ароматните растения ще привлекат пчели и земни пчели в градината, а тихото им бръмчене ще изпълни въздуха.

. Плачещите върби и брези, високите треви и китайските камбанки, ще предадат шума на вятъра.

. А шумът на водата и веселото крякане на жабите ще осигурят водоемите.