Има поне 5 причини да обичате уханното растение

Създавайки лавандулата, природата ни е дала невероятен дар. Растение с опияняващ аромат, което е изключително полезно, използва се в кулинарията, козметиката и дори в стремежа на всяка домакиня да създаде уют у дома. Добавете щипка сушен цвят към ястието и ще познаете нови вкусове. Вземете вана с лавандулово масло за здрав сън. Букет от сухи цветя ще бъде прекрасна декорация за хола.

Великолепна подправка 

Растението е много обичано от кулинарите във Франция, Италия и Испания. Приложението на подправката е широк: използва се за овкусяване на сосове и салатни дресинги, смесва се с марината за месо, особено агнешко, добавя се към сладкиши и десерти, както и в смесите от треви за опушване.

Лавандулата се съчетава добре с риган, градински чай, копър и мащерка. Освен това можете да вземете всяка част от растението за готвене: цвят, листа и дори стъблата. Въпреки това, пъпките ще придадат повече аромат и вкус. Разбира се, има редица тънкости при използването на подправката, които е добре да знаем. Например:

За готвене английският сорт най-подходящ. Ето защо е важно да се обърне внимание на произхода на суровините.

Лавандулата може да се използва вместо розмарин.
Ароматната съставка изисква спазване на мярката. За цяло ястие са достатъчни няколко щипки от подправката. В противен случай във вкуса ще се появи горчивина.

Уханни бисквитки 

Предлагаме да започнете кулинарно запознанство с лавандула с приятно допълнение към кафето или закуската на децата.

Съставки: 200 г брашно, 180 г масло, 65 г захар, 35 г царевично нишесте, 25 г пудра захар, 1 супена лъжица лавандулов цвят, 1 чаена лъж. сушена мента, 1 ч. лъж лимонова кора, щипка сол.

Приготвяне: Разбийте омекналото масло със захарта и пудрата захар до побеляване и получаването на пухкав крем. Добавете лавандуловия цвят, сушената мента и настърганата лимонова кора. Внимателно разбъркайте. Постепенно се добавят брашното, нишестето и солта и се замесва еднородно тесто.

Завийте тестото в стреч фолио и поставете в хладилник за 1 час. Разточете охладеното тесто на кора с дебелина 1 см и с формички изрежете бисквитките.

Печете във фурната на 165°C за 15-20 минути.

За пълноценен и спокоен сън 

Втората причина, поради която лавандулата е достойна за уважение, се крие в нейната невероятна способност да ни помага да се справим с тревожността и стреса. Етеричното масло на растението съдържа линалоол. Това е специален компонент, който намалява възбуждата на нервните рецептори. И колкото по-малко са напрегнати нервите ни, толкова по-лесно ще заспим.

Нещо повече, учените отбелязват, че лавандулата помага за подобряване на качеството на съня. Експеримент им помага да стигнат до тези заключения. Специалистите изследвали две групи хора: едините бяха помолени да спят с лавандулов пластир на гърдите, а другите - с обикновен стикер. Според проучването станало ясно, че първата група се чувствала много по-бодра при събуждането си, въпреки че часовете сън било еднакви с другата група.

Подкрепяйки учените, ние също препоръчваме да добавите лавандула към вечерния си тоалет. Можете да се къпете с етерично масло или да си приготвите приятна напитка за здрав сън.

„Лунно мляко“ 

Лунното мляко е напитка, която идва от Аюрведа, индийската система за алтернативна медицина. Във всекидневието откриваме подобно питие - мляко с мед. Благодарение на билките и подправките, обичайното лакомство придобива нови вкусове.

Като основа можете да изберете обикновено краве мляко или любимата си напитка на растителна основа.

Продукти: 400 мл мляко, 2 супена лъжица овесени ядки, 2 г лавандулов цвят, 1 г смлян джинджифил, 1 г смляно индийско орехче, 1 г смляна куркума, щипка сол, 1 ч. лъж. кокосово масло, подсладител на вкус.

Приготвяне: В блендер смесете млякото с всички сухи съставки. Оставете да се престоят поне 30 минути, след което можете да филтрирате. Загрейте млякото на средно силен котлон до получаване на пяна. Дръпнете от котлона, добавете подсладител и кокосово масло и се насладете!

Спасение при главоболие 
Доказано е, че вдишването на аромата на лавандула помага при първите признаци на мигрена или общо главоболие. Растението помага за разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Освен това, способността му да подтиска възбудата на нервната система идва на помощ.

За да се справите с проблема може да използвате етерично масло. Нанесете няколко капки върху слепоочията и дланите, след това направете няколко дълбоки вдишвания. Въпреки това, поради голямата концентрация, продуктът може да има доста силен аромат. Чаят или отвара от лавандулов цвят ще са по-малко тръпчиви. Можете също така да добавите сироп от цветовете към напитката. Как да го направите, ще кажем по-долу.

Сироп от лавандула 

През лятото прибирате лавандуловия цвят и си правите лимонада. Предлагаме ви сега да опитате освежаващата напитка с кубчета лед, а през студения сезон сиропът ще допълни сгряващия чай или сутрешното кафе. Лавандулата се смята за мощен антивирусен агент, така че има смисъл да се запасите с тази напитка за студения сезон.

Съставки: 200 г захар, 125 мл вода, 2 суп. лъж. лавандулов цвят.

Приготвяне: Поставете всички съставки в тенджера с дебело дъно. Поставете на котлона и оставете сместа да заври. При непрекъснато бъркане изчакайте захарта да се разтвори, варете още 10-15 минути и изключете котлона. Охладете сиропа и го оставете да кисне поне 1 час. Прецедете течността, прехвърлете в плътнозатварящ се съд и съхранявайте в хладилник до 6 месеца.

Любима съставка в козметиката 

Продуктите за грижа за кожата често съдържат етерично масло или хидролат от лавандула. Растението помага за заздравяването на рани, премахва пигментацията, бори се с пилинг и зачервяване, стимулира обновяването на епидермиса.

Освен това лавандулата е подходяща за всички типове кожа, включително чувствителна и склонна към петна.
Но има едно „Но“ – билката, с толкова много полезни качества, трябва да бъде комбинирана с правилните и допълващи я съставки. Дори огромният потенциал на растението може да бъде обезценен, ако се добавят взаимноизключващи се съставки.

В последните години козметичните компании са се насочили към създаването линии, които да разкрият всички предимства на растението и да не разочароват със състава. Те включват кремове с различни ефекти, ароматни скрабове за тяло, маски за SPA обвивки, ръчно изработени сапуни и твърди шампоани.

С тези продукти вземането на душ или вана ще се превърне в приятен ритуал с лек привкус на лавандула!

Ухания у дома 

Лавандулата е неразривно свързана с Прованс. Френският регион е известен със своя специфичен стил, който е в основата на цяла тенденция в интериорния дизайн. Изчистен, с нотка на античност, невероятно уютен и очарователен - така може да се опише с няколко думи интериорът в стил Прованс.
И въпреки че сме далеч от известния регион, нищо не ни пречи да приемем стилни трикове. Текстилът с елементи от лавандула е може би първото нещо, на което трябва да обърнете внимание. За щастие в магазините все по-често се откриват покривки, тишлайфери и салфетки, декорирани в цветовете на Прованс. Един детайл или акцент може да промени целия интериор!

И за да напълните къщата със специален ненатрапчив аромат на Южна Франция, можете да си приготвите просто и полезно средство.

Лавандулов оцет 

Оцетът с аромат на цветя може да се използва като помощно средство за готвене или екологично почистващо средство. Добавете 50 мл от разтвора към водата за миене на пода, напръскайте леко върху кърпата за бърсане на прах и деликатният аромат на лавандула ще изпълни къщата.

Най-добре е да изберете 9%-ен оцет, ябълков или бял винен.

Съставки: 1 литър оцет, 4 суп. лъж. лавандулов цвят.

Приготвяне: В съд, който се затваря плътно, сипете лавандуловия цвят, налейте оцета, разбъркайте и затворете плътно. Съхранявайте на тъмно и хладно място 1 месец. Прецедете готовия оцет и използвайте според указанията.

Ето как едно растение може да се използва в различни области. Надяваме се, че сега лавандулата ще се появява по-често в живота ви и ще изпълни ежедневието с ярък аромат.