Цената за прясна консумация е с 20-30% по-висока от плодовете за преработка

Дори метър пустеещо парче земя не се вижда край лудогорското градче Лозница. Освен житните поля на много места се зеленеят ягодови и малинови насаждения. Плодовете постепенно "мигрираха" от планинските и полупланинските райони - Троян, Рибарица, Ловеч, и днес Попово и Лозница са водещи по площи. Причината, обяснява Айхан Хашимов, дългогодишен кмет на Лозница и един от основателите на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните БАМ-Я, са двата налични ресурса - работна ръка и напояване.

По думите на Хашимов още е рано да се каже какви ще са изкупните цени на малините, чието бране е съвсем скоро. Два са основните фактора, от които се формира цената на плода. Първият е Чили, които произвеждат в периода декември-февруари. Техните цени определят първоначалната стойност на замразената малина. След тях идват Сърбия и Полша и на базата и на тези цени при нас се сформира актуалната.

Всичко е съобразено със световните пазари, няма как сами да си определяме цените, обяснява Хашимов, който е и производител на ягоди и малини. След като стане ясна цената за преработка при малините, се разбира и колко струват плодовете за прясна консумация. Те винаги са с около 20-30% отгоре.

Тазгодишната реколта от ягоди е приключила в Лозница с по-малка реколта, в сравнение с 2021 г. Причината е, че в района е имало затопляне в края на зимата, а след това през пролетта температурите паднали до минус 12 градуса. Това се оказало пагубно за ягодите и ранните сортове малини.

Още за малинопроизводството четете в новия брой на в. "Български фермер" от 27 юни-3 юли