Растенията се нуждаят от различни хранителни вещества, които подпомагат тяхното развитие. Калцият е само един от многото фактори, но недостигът му може да бъде критичен - растение или реколта с дефицит на калций често е по-малко привлекателна, с нарушена структура и затова може да се окаже непродаваема. Здравето на растенията също се влияе неблагоприятно от дефицита на калций: те могат да бъдат по-податливи на болести и предразположени към напукване на стъблата.

Нека се запознаем с основните симптоми на калциев дефицит, както и с начините да го лекуваме и предотвратяваме!

Симптоми на недостиг на калций: един от първите е пожълтяване на краищата на листата. Това обаче може да е показател за липса и на други хранителни вещества. При поява на пожълтяване се препоръчва проверка на листата, почвата и водата, за да се установи причината, преди недостигът да стане по-изразен.

При по-сериозните случаи дефицитът на калций може да причини опадване на плодовете, загиване на растението, напукване на стъблото (поради отслабване на тъканите), поява на черни петна по плодовете и загниване на върховете. Друг риск е появата на сива плесен, наричана още ботритис, която се проявява под формата на петна. Плодовете имат сиви петна, по-дребни са и имат по-кратък срок на годност, което ги прави по-малко продаваеми.

Какво причинява дефицитът на калций и как започва?

Калцият е най-трудният за усвояване от растенията елемент. Той циркулира отдолу нагоре - от корените към листата, посредством силата на абсорбция, породена от процеса на изпарение, така че нивото на усвояване зависи от изпарението. Практическият опит показва, че страничната циркулация на калций вътре в растението е минимална. Тъй като се интегрира в клетките и не се въвежда отново в цикъла на сока, непрекъснатото му добавяне е незаменимо. Това означава, че абсорбцията на калций е чувствителна спрямо температурните колебания. Калцият може да се съдържа както в почвата, така и във водата за напояване, но количеството му зависи до голяма степен от качеството на водата. Колкото по-малко твърда е водата, толкова по-малко калций съдържа, така че е по-вероятно в крайна сметка да възникне недостиг. За съжаление това може да доведе до необратими щети: появилите се по посевите петна няма да изчезнат. Количеството калций в почвата, което може да се абсорбира, е ниско. Евентуални обилни валежи, както и прекомерното напояване, могат да причинят неговото отмиване от почвата.

Понякога растенията могат да страдат от дефицит на калций, дори ако в почвата има достатъчно количество от него. Това може да се дължи на така наречения относителен дефицит, когато даден хранителен елемент е наличен, но растението не може да го усвои. Съгласно закона за минимума на Либих, развитието не се определя от общото количество налични хранителни вещества, а от минималното количество хранителни вещества, което може да бъде усвоено. Това също означава, че ако на растението не му достига дадено хранително вещество, то ще използва пропорционално по-малко от другите хранителни вещества и растежът му ще бъде намален в същата степен. Ето защо прецизното добавяне на хранителни вещества е важно в зависимост от растителната култура, качеството на почвата и това на водата.

Други вътрешни причини за появата на относителен дефицит включват различни заболявания или паразити, които увреждат корена, възпрепятстват усвояването и в крайна сметка убиват растението (напр. нематоди, фузариоза). И външни фактори като влага на почвата, температура на почвата, pH, соленост и антагонизъм на йоните, които могат да инхибират абсорбцията на калций. Йонният антагонизъм представлява взаимен ефект на потискане на двата йона; абсорбцията на калций се инхибира от наличието на амоняк, прекомерно количество калий, бор или желязо. Калцият е по своята същност труден за усвояване поради големия му молекулен размер; тези елементи са склонни да направят усвояването още по-трудно.

Какво може да се направи за предотвратяване и лечение при дефицит на калций?

Едно бързо решение за относителен недостиг на хранителни вещества е листното торене. Само по този начин липсващите хранителни вещества могат да бъдат набавени почти незабавно. Този метод работи независимо от състава на почвата и кореновите заболявания. В дългосрочен план обаче можем да постигнем резултати, като променим нашата хранителна програма, подобрим пропорцията на прилаганите хранителни вещества и елиминираме възможни заболявания и инфекции.

Най-безопасното решение е превенцията: прецизно хранене според резултатите от изследванията на почвата и водата, и ,разбира се, бърза реакция спрямо факторите на околната среда и евентуални симптоми на дефицит. Превенцията може да се постигне чрез торене с хранителни вещества, за което препоръчваме комплексния продукт Agrolution Special 31314-7-14 + CaO + микроелементи - напълно водоразтворим тор, който е богат на калций.

Калцият трябва да се подава непрекъснато и също така да се прилагат допълнителни хранителни вещества, особено след проливни дъждове или при поява на първите признаци на дефицит. Най-лесният начин да направите това е чрез листно торене, защото калцият се усвоява и оползотворява за няколко часа.

ICL предлага два вида листни торове, съдържащи калций.

Комплексният продукт Agroleaf Power Calcium 11-5-19 + 9CaO + 2,5MgO + микроелементи представлява висококачествен водоразтворим листен тор, който може да даде резултати само за 24 часа. Освен това, той съдържа хелатни микроелементи и добавки, които повишават ефективността. Съдържанието му на калий може да увеличи размера на реколтата и да помогне за получаването на красиво оцветяване.

Благодарение на иновативната си технология, течният листен тор Agroleaf течен калций +8-0-0 + 13,8 CaO се разпределя равномерно по повърхността на листата и има по-добро прилепване от другите продукти. Това позволява максимално усвояване на хранителните вещества. В допълнение към калция, този продукт съдържа и стимуланти на абсорбцията и растителни захари, които допринасят за директното усвояване на калция през восъчната кора на растението.

Експертите на ICL могат да Ви помогнат да вземете решение относно подходящата програма за хранене, листните торове и тяхното използване в зависимост от качеството на почвата и водата. Можете също така да научите повече за техниките на листно торене, как да ги прилагате и кои са наличните продукти на нашия сайт.