Според XAG, безпилотните летателни апарати стават все по-популярни, особено сред младите фермери, които искат да отглеждат повече продукция, използвайки по-малко ресурси

Неотдавнашният скок на цените на торовете и пестицидите, в резултат на прекъсванията на глобалната верига за доставки и войната в Украйна, призова виетнамските фермери да използват по-ефективно торовете и химикалите за защита на културите.

В оризовите полета на делтата на Меконг, XAG работи с местни сервизни екипи, за да помогне на фермерите да използват ресурсите по-ефективно и да се борят с нарастващите разходи. Според местния дистрибутор на XAG DigiDrone, в сравнение с традиционното земеделие, селскостопанските дронове могат да пръскат оризовите култури 4 пъти по-бързо, като същевременно подобряват добива с 14%.

Дрон разпръскващ вар

В провинция Донг Тап селскостопански дрон XAG P40 беше използван за разпръскване на вар върху 1,5 хектара, 40-дневно оризово поле за лечение на бактериални заболявания и осигуряване на калциеви хранителни вещества за растенията. По време на операцията пилотът е управлявал дрона със смартфон и предварително зададени параметри, включително скорост на полета, височина, обем на вар и ширина на разпръскване.

Летателният апарат XAG е носил 25-литров контейнер и е бил оборудван със система за разпръскване RevoCast. Силната отпорна сила на вятър на летящата машина е помогнала за прилагането на варта върху оризовото растение отгоре надолу, спестявайки 30% варов прах и позволявайки по-добро усвояване от културите, споделят от XAG.

Директно засяване

В Донг Тап са сравнени резултатите от ръчната сеитба и директното засяване с дрон. Летейки автономно по предварително програмиран маршрут, селскостопанският безпилотен летателен апарат XAG P40 е успял да разпредели равномерно семената в определената зона. Един хектар оризови култури е засят за два часа със 160 килограма семена, които са имали почти 100% кълняемост. Тъй като зимно-пролетният сезон приключи през април, това оризово поле е събрало реколта от 8 метрични тона на хектар, като същевременно е редуцирало семената с 35%, според компанията.

Производителят на дронове планира да пусне нов селскостопански помощник с по-голям капацитет на полезен товар за виетнамския пазар.