Ето, че вече сме близо до началото на лятото. Работата в лозето не намалява, дори се добавят нови операции.

Обикновено по това време съцветията цъфтят с пълна сила, летораслите растат интензивно и е необходимо да се извършат зелени операции, поливане, ако има нужда, и се залага потенциалът за качествена реколта.

Първото нещо, което трябва да направим през юни, е да вържем зелените леторасли, които растат бързо, да насочим техния правилен растеж, да ги предпазим от счупване.

Ако има слаби издънки, тях ги премахваме, както и колтуците при много буйни лози, за да не сгъстяват.

В края на юни е време за програмиране на реколтата.

За сорт със средна сила на растеж се смята за нормално да има плоден леторасъл с дължина 140–160 см с 14–20 листа и обща листна покривка от 25–35 кв. см. Такъв леторасъл може да изхрани 400–500 грама плодове.

За да се получат гроздове с по-голям размер и навреме, е необходимо да се полагат и грижи за увеличаване на листната маса.

На първо място са поливане и торене.

За десертни сортове реколтата от 4 кг плодове на квадратен метър се счита за добра. По този начин, при схема на засаждане 2x2 метра, трябва да получите 16 кг грозде. Всеки начинаещ производител трябва да се стреми към този показател.

Винаги запазвайте само най-добрите гроздове. Когато избирате, имайте предвид не само размера, но и качеството на опрашването.

Приблизително 7-10 дни след цъфтежа е необходимо да се полее, ако няма валежи. Полива се на всеки две седмици с много вода. Ако юни се оказва сух и без дъжд, тогава е желателно да се увеличи количеството вода.

За млади лози е достатъчно да направите дупка за поливане около главината и да излеете 2-3 кофи вода.

За по-възрастни този начин е неефективен, тъй като от стъблото излизат големи скелетни корени настрани, а всмукателните корени са на разстояние от един метър. Ако нямате капково напояване, препоръчва се да направите четири дупки около лозата на разстояние един метър от нея и да излеете по 2 кофи вода във всяка дупка.

Грешка е да се извършва поливане с малко вода – тогава земята се навлажнява слабо, а горният почвен слой само се уплътнява и губи дишането си. Поливането трябва да се извършва така, че земята да се навлажни най-малко на 40 см дълбочина.

Втора грешка е да се полива със студена вода – тя стресира растението. Най-добрият вариант е да имате резервоар или контейнер, в който водата ще се нагрява.

Торенето не е излишно

Едновременно с поливането е необходимо да се добави и тор - за 1 кофа вода се разтварят 10 г азот и 30 г калиев сулфат. Също така е необходимо да се добави фосфатен тор, например суперфосфат. Тъй като суперфосфатът не се разтваря във вода, той трябва да се нанесе сух директно в дупката преди поливане.

Като алтернатива можете да използвате минерален тор, съдържащ всички необходими елементи - трябва да се има предвид, че през юни количеството внесен азот се намалява, калият остава на същото ниво, а фосфорните торове се увеличават.

В идеалния случай трябва да извършите предварителен анализ на почвата.

Приблизително през втората половина на юни, а именно във фаза грахово зърно, се извършва превантивна обработка срещу болести като мана и оидиум.

Ако има нужда от борба с вредителите, тогава трябва да добавите и инсектицид.

Тук се изисква да се обработи, изфилизи и се вържат летораслите
Тук се изисква да се обработи, изфилизи и се вържат летораслите
Това по листата е хербициден ефект
Това по листата е хербициден ефект
По време на цъфтежа и начало на узряването химическа обработка не се препоръчва - може 5 дни преди и след него
По време на цъфтежа и начало на узряването химическа обработка не се препоръчва - може 5 дни преди и след него
Оидиум се появява често след цъфтежа, проверявайте листата
Оидиум се появява често след цъфтежа, проверявайте листата