"Можете безкрайно да гледате три неща: горящ огън, течаща вода и как работи друг човек." Да се спрем на първото.

Наистина огънят има магичен ефект. Привлича, отпуска, очарова и създава атмосфера на топлина и уют, предразполагаща към релаксация и искрени разговори. Ето защо си струва да добавите такъв интересен декоративен елемент, като градинско огнище, към дизайна на вашата градина.

Към естетическата функция, можете да създадете и практична, предоставяйки опции за инсталиране на конструкции за печене на скара или фиксиране на шишчета.

Освен стандартните камини на дърва се използват и модели, оборудвани с газови устройства, което прави запалването бързо и лесно. Изборът е ваш.

Избор на местоположение

Към избора на място за инсталиране на огнището трябва да се подхожда с цялата отговорност. Тъй като то включва открит огън, по-добре е да е изолирано от къщата и други сгради, както и от разпръснати дървета.

А за да не се наводнява, избягвайте ниски и лошо дренирани зони и не поставяйте огнището си на хълм. Зоната в близост до огнището трябва да бъде облицована с тухли, плочи или камъчета.

Преносимо или стационарно 

Мобилното огнище може да бъде компактно и лесно за използване, тъй като можете лесно да го инсталирате във всяка подходяща зона от вашата градина. Мобилното градинско огнище може да бъде керамично, метално или чугунено.

Можете да изберете и такова в комплект с капак и скара за барбекю. В тези видове има прибираща се тава за лесно почистване на пепел и въглища. Стилното дизайнерско огнище украсява градината дори през деня и без огън.

Неподвижно

Стационарното огнище ще се превърне в любимо място за почивка във вашата градина, ако го организирате на правилното място и го украсите в определен стил.

Изберете правилното място за вашия огън - по-добре е да е площ с настилка. Изчислете безопасното разстояние от огъня до местата за сядане и други предмети - то е приблизително 70-90 см.

Самото огнище може да бъде с всякаква форма, но по-практично за достъп и поддържане е кръглото с диаметър 90-110 см. При този размер ще бъде удобно да се отпуснете и да общувате спокойно.
Стените на огнището могат да бъдат изработени от бетонни блокове, тротоарни плочи, тухли или естествен камък. Изработено от гранитни плочи с различни размери и форми може да се превърне в произведение на изкуството.

ПРЕПОРЪКИ

Направете дебелината на стената най-малко 15 см - това ще предпази от прегряване и разрушаване. Върху широките страни можете да поставите необходимите предмети за отдих или за барбекю. При изграждането на огнището използвайте само огнеупорни материали. Осигурете капак, за да предотвратите наводняване от дъжд.

Интересно решение за подреждане на територия с огнище е цялата зона за отдих да е на по-ниско място спрямо останалата част от ландшафтната повърхност.

Интересни опции

Напълно е възможно и сами да си направите огнище. Така ще вземете предвид предпочитанията си, ще обмислите местата за съхранение на дърва за огрев и скари, броя на местата и размера на огнището.
Ще можете и да поддържате стил, който отговаря на вашата къща и градина.

Интересни са опциите за огнище - габион,което не изисква много усилия за създаване и изглежда естествено и необичайно, или под формата на бъчва, тапицирана в метал с метални столове в същия стил. Не е изключен и варианта за камина със склад за дърва.

Маса с огнище 

Вечерята на масата на огнището ще бъде интересна, омайна и романтична . Най-подходяща за това би била маса с вградено газово огнище. Можете да закупите такава маса или да я направите сами. Огънят е насочен перпендикулярно, така че рискът от изгаряне е минимален, но ще получите максимално удоволствие от такава вечеря.

Освен това тези маси са подходящи и за барбекюта .

Камина до басейна 

Огънят и водата са два невероятни противоположни елемента. Те примамват, омайват и успокояват. Поставете огнище близо до басейна. Такъвози дует ще създаде невероятна зона за релакс. В близост можете да поставите малка масичка за напитки, шезлонги или столове.

Можете също да комбинирате огнището с фонтан или мини езерце. Дори е възможно и огнище-чешма.

Като осветление 

Градинското огнище може да се използва като осветление за романтична вечер.

За да направите това, използвайте малки дизайнерски фокуси.

Можете да ги подредите на групи по пътеката, около басейна или в близост до зоната за отдих . Не забравяйте за безопасното местоположение на огнището по отношение на други обекти.

Подреждате "топлата" зона за отдих 

Какво по-хубаво от това да седите в уютен фотьойл в тиха лятна вечер и да се наслаждавате на пукането на дърва за огрев в огъня или да вдишвате аромата на барбекю, което се готви. За да направите това, трябва да оборудвате зоната около огнището си с комфорт.
Мебелите, подобно на самото огнище, могат да бъдат преносими и стационарни.

Преносимите мебели (столове, фотьойли, пейки) са по-удобни за използване, но изглеждат по-малко впечатляващи от тези, инсталирани, за да съответстват на огнището. Можете да поставите стационарна полукръгла каменна пейка, като я украсите с красиви възглавници.

Големи камъни или пънове могат да се използват като столове, което е подходящо за зона в стил "дива градина". Можете и да комбинирате градински мебели със стационарни места за сядане.

Интересно и удобно решение би било да комбинирате пейка или рафтове със стелаж за дърва.
Можете да изберете няколко ниши за дърва за огрев в пейката, като ги украсите или обратно, да направите интересни рафтове за неща, необходими за запалване на огън или приготвяне на храна.

Огнището само по себе си е оригинален декоративен елемент, но можете да засилите ефекта с помощта на интересна настилка на обекта и стилен дизайн на седалките. Можете също да допълните зоната за отдих с цветя в саксии или декоративни скулптури. Но не прекалявайте. В зоната с огнище е най-добре да създадете илюзията за естествен пейзаж.