Правно-технически детайли бавят изкупуването на зърно от държавата. Това стана ясно на последното заседание на Комисията по земеделие към Народното събрание, където беше поканен министър Иван Иванов да отговаря на депутатски въпроси. Той каза още, че зърнопроизводителите не са обявявали, че няма да продават зърно от последната им среща в министерството, въпреки покачващите се цени и идващата нова реколта.

Министерството на земеделието е изпълнило задачите си в срок, изисквани му от Агенцията по вписвания, която ги бави. „Те поискаха от нас да докажем, че е увеличен капиталът на дружеството. Ние, освен удостоверение от БНБ, че сметката е заверена, друго не можем да представим. Ако го приемат, продължаваме със същите условия (обем и цени – бел. ред.)“, отговори Иванов на бившият министър Десислава Танева. А именно: пшеница за 570 лв./тон и слънчоглед за 1400 лв./тон.

Втората спънка е, че в момента министерството чака от Министерския съвет и Агенцията по обществени поръчки, тъй като е в техни компетенции, да внесат промени в постановление, с което добавят думите „царевица и слънчоглед“, редом до „пшеница“. И сега Софийска стокова борса търгува с технически култури, но не по Закона за обществените поръчки. Държавата обаче през дружество „Врана“ съгласно нормативната база ще трябва да търгува през обществени поръчки, но просто досега е имало липси в съответните списъци за търгуваните култури.

Напомняме, че по време на откриването на БАТА миналата седмица в Стара Загора министър Иванов каза: „Договорили сме с търговците на зърно и зърнопроизводителите какво качество ни е необходимо, като това ще бъде вписано в изискванията ни, когато бъде подготвен договорът за Софийска стокова борса. Имаме още няколко въпросителни, защото съгласно Закона за обществените поръчки към днешна дата на ССБ не може да се търгува пшеница и слънчоглед“.

Сега агроведомството чака от две страни – ако бъде взето положително решение от страна на Агенцията по вписвания, може съвсем спокойно да търгува, но само с пшеница. Ако и Агенцията за обществени поръчки инициира изменение на постановление на МС и впишат останалите култури, ще могат да търгуват и с тях на стоковата борса. Ако няма вписваме хипотезите биха били съвсем различни.

Десислава Танева: Десислава Танева

Снимка: Радина Иванова

Десислава Танева Снимка: Радина Иванова

Дори и да беше стартирала процедурата по изкупуването на зърно от държавата, нямаше как да бъде реализирана при условие на растящи цени, смята Десислава Танева. Още на 4 март, когато анонсираха подобна сделка за изкупуване на пшеница, тогава обявените цени бяха с около 15% по-ниски от пазарните към тогава. Към днешна дата с покачването на цените, в отговор на забраната в Индия да бъде изнесена пшеница и последвалия още по-рязък скок, тези цени изглеждат от архаично време.

И тогава и сега условията са невъзможни за сегашната бизнес среда, фючърсният пазар е доста активен, след месец стартира жътвата. Не само ние като опозиция, но и всеки от бизнеса отрече подобна възможност.

Дори да актуализират цените, Танева намира още спънки за обявеното изкупуване: Обемът зърно, с който искат да излязат на пазара, е в обем, в който единици оператори у нас имат капацитета да го съхранят. Нужда е експертиза да съхраняваш, а това не е проста дейност. Всяко правителство, заиграло се с държавния резерв и зърно в опит да влезе в пазара и да го регулира, е приключило с крах. Последното такова е на Жан Виденов, напомни тя. Ефектът е ясен - успяха само тези, които не изпълниха указа на държавата, впоследствие изкупиха на безценица фалиралите предприятия, които чинно изпълниха всичко. Да не си спомняме и за инфлацията и цената на хляба тогава…..

Двадесет млн. т. стоят в Украйна без възможност да бъдат изнесени, на черния пазар има оферти, които са много под пазарните цени. Ние тук ще купуваме зърно за запас за 13 месеца, какво ще го правим, пита Танева.

Пламен Абровски: Пламен Абровски

Пламен Абровски

От ден първи бях против този тип намеса от страна на държавата. Първо, когато държавата купи количествата – тя става конкурент, изкупвач, повдига търсенето и повдига цената. Какво ще прави това зърно, то трябва да мине през мелниците, само че те вече са си купили. И държавата се оказва със зърно, което е излишно, а само повлиява на цената на пазара.