Технологията вече се заражда и у нас с един от първите одобрени по мярка 16 „Сътрудничество“ проекти.

Какво гарантира, че храната, която купуваме, е качествена и прясна? Според потребители, отговорили на анкетно проучване на Оперативна група „Знание, опит, сътрудничество“ това не е етикетът (54% от 129 отговорили).

Българският потребител гледа с недоверие към храните, които му се предлагат на пазара, още повече ако не знае нищо за производителя и пътя на продукта му от него до щанда.
Всичко това може да се реши с блокчейн технология, която по света навлиза бавно, но сигурно, в почти всички индустрии. Земеделие и хранително-вкусова промишленост не са изключени.

Блокчейн е метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си. Всеки „блок“ съдържа информация за предходния и това осигурява проследимост по веригата назад до първия. Технологията гарантира, че няма модифициране на данните. Веднъж валидиран и записан, никой блок не може да бъде променян, без да се променят всички следващи го „блокове“.

В селското стопанство методът се прилага за подобряване на безопасността на храните и времето за транзакции. За да си го представим по-добре, блокчейнът е записът от А до Я, цялата информация в QR кода на продукта от семената, препаратите, фермера, през преработвателя, транспортирането, съхранението до търговеца. Резултатът е подобрена видимост и бърза проследимост на веригата за доставка на стоки и това от своя страна изгражда доверие между всички участници: производител – търговец/преработвател – потребител. Нещо повече, технологията помага и за бързо изтегляне на небезопасни храни от пазара.

Как ще проработи всичко това у нас, ще покаже нов проект на Оперативна група „Знание, опит, сътрудничество“ за изграждане на Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (ДИСППКПС). Проектът е един от първите одобрени по подмярка 16. 1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от мярка „Сътрудничество“ и ще приключи през 2023 г. В частност той започва в оранжерии с краставици на Виктор Асенов, производител от Пловдивско, както и оранжерии със зеленчуци на фирмата „Опора Заден“. Участници са още Аграрен университет – Пловдив и Националната служба за съвети в земеделието.

Резултатите ще помогнат за по-нататъшно развитие и внедряване на блокчейн технологията в селското ни стопанство. Създадената платформа, през която ще се случва всичко това, е foodtraceability (ft.novotika.com).

В нея могат да се включат земеделски стопани и търговци, които качват информация за работните процеси – технологии, сертификати, съхранение, продажби и т.н., включително и снимки.

Като съвсем нова, пред технологията стоят редица предизвикателства. Едно от които – доколко информацията, която фермерът описва за продукта си, е достоверна, при положение, че все още подобни платформи не се следят от контролни органи.

Решението е автоматизация на процесите и датчици във всяка фаза, казва Симеон Стоилов, от „ЛИНТИК ЕООД“, представил проучването на оперативната група на тематично онлайн събитие на НССЗ.

Представете си, че препаратите, които влизат във фермата, преминават през портал. На него има фотоклетка, която сканира баркода на всеки препарат и регистрира, че той се използва на територията на стопанството. После, когато продукцията бъде сложена на кантара, датчици автоматично ще регистрират теглото, с други датчици се следи напояването, с други – съхранението на хладилници и т.н. и т.н. И цялата тази информация на едно място.

Автоматизираните процеси от една страна ще улесняват фермера, да не въвежда нищо като документация, от друга, регистрирането по автоматичен режим гарантира, че цялата информация за произведения продукт не подлежи на манипулация.

Ето така ще изглеждат бъдещото производство и безопасност на храните.

ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

* 74% от крайните потребители потвърждават, че ще изберат продукти, за които се предлага повече информация, по-голяма прозрачност и проследяемост на техния произход и качество.

* 83% категорично ще купуват продукти, ако имат доказателства за техния деклариран произход и качество, а 12% са с положителна нагласа в неутралната зона.

* Едва 5% са потребителите, които не биха купували продукти, за които има гарантирана информация за произхода и качеството.

Не само биха купували по-често, но 71% от отговорилите декларират, че биха плащали повече за продукти, за които имат гарантиран произход и качество.

Оттук следва изводът, че производителите могат да постигнат не само по-голямо доверие от внедряването на системи за гаранция в проследяемостта на произхода и качеството на храните, но биха имали пряка икономическа полза от повече продажби с по-висока добавена стойност.

* 69% от анкетираните потребители са на мнение, че автоматизацията ще подобри качеството на храните както при производители, така и при преработватели. Така поднесените отговори подсказват извода, че недоверието на потребителите се корени в недоверие към операторите в хранителната верига и високия риск от интервенции върху качеството, произхода, характеристиките на храните и тяхната безопасност.

* Над 57% от потребители припознават в блокчейн технологията потенциален инструмент за гарантиране на защита срещу риска от манипулации на информацията за произхода и качеството на храните, а 20% се колебаят с положителна нагласа. Това е сериозен процент на подкрепа, още повече за технология, която е сравнително нова, не толкова широко разпространена и изисква определено техническо познание.