Бобовите растения са много здравословни и, най-важното, достъпни продукти. Ето защо ястията с тях са традиционни в кулинарната култура на много страни. Сред народите, чиято религия не разрешава месо по време на пост, бобовите растения заемат едно от основните места в националната кухня. Това е така, защото ястията с боб, леща или нахут много бързо утоляват глада и удължават усещането за ситост.

Днес ще ви предложим кулинарно пътешествие, за да научите как точно се приготвят бобовите в различните страни и ще споделим с вас най-популярните рецепти.

Грузинско лобио 

В последните години грузинските рецепти придобиват все по-голяма популярност. В тази страна ястията от фасул се наричат ??“лобио”, което така и се превежда - “боб”. Тук всяка домакиня има своя специална рецепта. Затова няма да наречем представеното тук лобио класическо. Нека просто кажем, че това е един от най-популярните варианти.

Продукти: 300 г червен боб, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 60 г орехи, 1 връзка пресен кориандър, 1 щипка сушен кориандър, 1 ч. лъж. хмел -сунели (ако нямате и подправка за боб става), 1 супена лъжица растително масло, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Първо изплакнете боба и накиснете за 12 часа. Водата ще трябва да се сменя 3-4 пъти. Прехвърлете боба в тенджера и налейте вода, така че да го покрие. Гответе около 2 часа на тих огън.
Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Пасирайте орехите в хаванче или ги нарежете на ситно. Не е нужно да стават на трохи, достатъчно е да получите малки парченца. Запържете лука и чесъна в тиган в растително масло. Добавете кориандър, хмел сунели, черен пипер и ядките. Запържете.

Директно в тенджерата, с помоща на преса за картофи, леко смачкайте боба. Не трябва да става на пюре. Добавете запържените ядки и подправете със сол. Оставете на котлона още 2-3 минути. Оставете ястието под капак да престои около час.

Сервирайте лобио, поръсено със ситно нарязан кориандър!

Тоскански риболит 

Риболита е тосканска супа, която се смята за зимно ястие. Има много варианти за приготвянето й, но три съставки остават непроменени: боб, черно зеле и препечен хляб. Вместо черно зеле, което расте главно в Тоскана, можете да използвате савойско зеле.

Продукти: 150 г бял боб, 250 г савойско зеле, 4 стръка целина, 1 морков, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 стрък розмарин, 2 л месен бульон, 100 г твърдо сирене, 30 мл зехтин, 4 филии бял хляб.

Приготвяне: Изплакнете боба и го накиснете в студена вода за една нощ. Нарежете лука, морковите и целината на кубчета. Нарежете чесъна на ситно. Сипете зехтина в тенджера и добавете зеленчуците. Добавете розмарина и оставете да къкри на среден огън за около 5 минути. Добавете боба, налейте бульона и изчакайте да заври. Гответе на среден огън около час.

Нарежете савойското зеле на ситно. Добавете го към боба и варете още 5 минути.

Полейте хляба със зехтин и го запечете за малко във фурната. Поръсете с настърганото сирене и печете още минута.

Сервирайте супата с парчета хляб и нарязан зелен лук.

Гръцка фасолада 
Супата от бял боб с домати в Гърция и Кипър се приготвя най-често по време на пост. Фасолада се сервира и като гарнитура. В този случай просто добавете по-малко вода или бульон.

Продукти: 200 г бял боб, 2 домата, 1 морков, 2 стръка целина с дръжки, 1 глава лук, 1 л вода, 250 г консервирани домати в собствен сок, 2 супени лъжици зехтин, щипка риган, щипка мащерка, сол и черен пипер на вкус, 0,5 ч. лъж. захар.

Приготвяне: Изплакнете боба и накиснете за една нощ. Прехвърлете го в тенджера, залейте с вода и оставете да къкри на среден огън за около час. Обелете и нарежете морковите на кубчета, а лука и целината нарежете на ситно. Запържете зеленчуците в тиган в растително масло. Подправете със сол и черен пипер. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Прибавете пресните консервираните домати към зеленчуците. Оставете да къкри, под капак, за около 15 минути.

Ако имате цели домати в консервата, първо ги пасирайте. За по-ярък цвят можете да добавите 1 супена лъжица доматена паста. Добавете захар, мащерка и риган към зеленчуците и разбъркайте. Изсипете задушените зеленчуци върху боба, посолете ако е необходимо и гответе още 10 минути. Фасоладата е готова!

През лятото тази супа често се сервира студена, подправена с лимонов сок. Това прави ястието много освежаващо.

Египетски кошари 

Националното ястие на Египет, наричано още кушари или кошер, на пръв поглед изглежда малко странно. Това е своеобразна смес от индийска и италианска кухня. Прави се от ориз, макаронени изделия и леща. Доматено-оцетният сос се използва като дресинг, а хрупкавият лук допълва картинката.

Продукти: 200 г кафява леща, 100 г дългозърнест ориз, 200 г паста, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 3 домата, 1 суп.лъж. доматено пюре, щипка кардамон, 1 ч. лъж. кимион, дафинов лист, 1 суп.лъж. оцет, растително масло за пържене, 1 суп. лъж. брашно, 0,5 ч. лъж. захар, лют червен пипер на вкус, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте 1 супена лъжица растително масло в тенджера. Добавете немит ориз и го задушете малко. Сипете вода, изчакайте да заври, добавете малко сол и оставете да къкри под капака, като разбърквате от време на време, за около 15 минути.

Изплакнете лещата с вода и я поставете в отделна тенджера. Добавете една ситно нарязана скилидка чесън и кимион. Задушете леко, след това покрийте с вода, добавете дафинов лист и варете около 30 минути.
Пастата сварете според указанията на опаковката.

Нарежете на ситно втората скилидка чесън и една глава лук. Обелете доматите и ги нарежете на кубчета. В отделен тиган запържете нарязания лук и чесън. Добавете доматите, доматеното пюре, сол, захар, черен и лют червен пипер, кимион, кардамон и оцет. Оставете да къкри за около 20 минути.

Нарежете втория лук на полумесеци и оваляйте в брашно. Запържете в много растително масло до златистокафяво.

Сипете в чинията паста, ориз, доматен сос, леща и пържен лук в чиния. Украсете с пресни билки по желание.

Мерцимек цорбаси от Турция 

Лесната за приготвяне крем супа от червена леща е много популярно ястие в Турция.

Продукти: 300 г червена леща, 1 глава лук, 2 картофа, 1 морков, 1 скилидка чесън, 1 суп.лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. сушена мента, 60 г масло, 1 ч. лъж. червен пипер, 1,5 л вода, сол и черен пипер на вкус, пресни зелени подправки за сервиране.

Приготвяне: Обелете и нарежете на ситно картофите, лука, морковите и чесъна. Сипете растително масло в тенджера и запържете лука и морковите. Добавете картофите и чесъна. Прибавете доматеното пюре. Сипете старателно измитата леща и оставете малко да къкри. Добавете вода, Изчакайте да заври и варете, под капак, около 30 минути. Когато лещата омекне, подправете със сол и черен пипер, след което супата пасирайте.

Разтопете маслото в тиган и добавете червения пипер и сушената мента. Разбъркайте и запържете. Загрейте отново супата и полейте със запръжката от червен пипер и мента. Гарнирайте с пресни билки.
Това ястие често се сервира с резенчета лимон. Преди да започнете да ядете, изстискайте малко лимонов сок в чиния.

Иракска муджадара 

Друго близкоизточно ястие, роднина на египетския кушари.

Съставки: 200 г дългозърнест ориз, 150 г кафява леща, 1 глава лук, щипка мащерка, щипка кориандър, щипка кимион, 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Изплакнете ориза и сварете до полуготовност, изсипете водата. Изплакнете лещата и гответе на слаб огън за около 15 минути. Изсипете водата. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до златистокафяво. Добавете мащерка, кориандър, кимион и запържете малко. Прибавете ориза и лещата. Налейте малко вода, оставете да заври, подправете със сол и черен пипер и след това оставете да къкри за около 15 минути. Ястието е готово!

Понякога към муджарата се добавят домати и царевица, така че можете спокойно да експериментирате със зеленчуци.

Израелски фалафел 

Тази близкоизточно ястие вече не ни изненадва. През последните години кюфтенцата от нахут могат да се открият в менютата на много вегетариански ресторанти и заведения за здравословни храни. Ето как се прави фалафел от нахут.

Съставки : 200 г нахут, глава лук, скилидка чесън, стрък магданоз, 3 суп. лъж. брашно, щипка семена от кардамон, 1 ч. лъж. смлян кимион, 1 ч. лъж. кориандър, сол и черен пипер на вкус, растително масло за пържене.

Метод на готвене: Изплакнете нахута и го накиснете за една нощ. Варете до омекване, както е посочено на опаковката. Нарежете на ситно лука, чесъна и магданоза. Смесете нахута, зеленчуците и всички подправки. Пасирайте сместа или я прекарайте през месомелачка. Направете малки топчета с големината на орех и леко ги оваляйте в брашно. В дълбока тенджера сипете повече олио и пържете фалафелите до златистокафяво.
За диетичния вариант наредете топчетата в намазана с растително масло тава за печене и печете във фурна, предварително загрята до 180 °C, за около 30 минути.