Както всички бобови растения, нахутът е богат на протеини и въглехидрати, а също така е с високо съдържание на калий, магнезий, калций и фосфор. Ястията с нахут са засищащи и здравословни. Супа, различни салати, сандвичи - днес ще ви предложим няколко вкусни рецепти.

Ако не сте опитвали нищо друго освен хумус, сега е моментът да опитате някои лесни рецепти и да добавите новия продукт към седмичното меню на семейството.

Как да го приготвим?

Вареният нахут е вкусен сам по себе си, а ако го вземете за основа, можете да приготвите супи, гарнитури и още много вкуснотии – докъдето ви стигне въображението.

Как правилно да го приготвите?

* Изплакнете под хладка вода.

* Залейте с вода, в съотношение 1:3 и оставете да набъбва поне 8 часа.

* Най-удобно е да го направите вечерта и да го оставите за през нощта. Имайте предвид, че накиснатият нахут ще увеличи обема си 2-3 пъти.

* Изсипете водата и отново изплакнете. Чак сега е време за варене.
Поставете нахута в тенджера и залейте със студена вода. Тя трябва да го покрие напълно. Оставете да заври на силен огън, след което оставете да къкри около час. Периодично отстранявайте пяната.

* Пет минути преди края на готвенето, подправете със сол. Изцедете водата. Готово!

„Хрупанки“ на фурна 

Нахутът, изпечен в подправки, може да разнообрази менюто ви. Може да го добавяте към салати, да поръсите върху сандвич или просто да си го похапвате докато гледате някой филм.

Продукти: 200 г нахут, 2 супени лъжици зехтин, 1 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. куркума, прясно смлян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Нахутът се изплаква в студена вода и се накисва за 12 часа. През това време той ще увеличи обема си. Изплакнете, налейте вода да го покрие и варете 20 минути след като заври. Изцедете водата.
Прехвърлете охладения нахут в купа, сипете зехтина и подправете обилно. Постелете тава с хартия за печене и разпределете нахута равномерно. Печете на 180 ° C за 30 минути. Уверете се, че зърната не са изгоряли и са меки отвътре.

Хрупкавото предястие е готово за сервиране. Между другото, можете да използвате всякакви подправки, изберете по ваш вкус.

Тиквена супа 

Тази рецепта е подходяща за всяко време на годината. Понякога наистина ви се иска да хапнете здравословна вкусна супа за обяд.

Продукти: 650 г тиква, 200 г варен нахут, 4 скилидки чесън, 500 мл вода, 1 ч. лъж. риган, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте тиквата, обелете и нарежете на малки кубчета, а чесъна нарежете на филийки. Сипете зехтина в тенджера с дебело дъно, добавете чесън и риган. Загрейте, разбърквайки, за да овкусите маслото. Добавете тиквата, разбъркайте и гответе около 3 минути. Добавете водата и подправете със сол и черен пипер. Варете, докато омекне напълно. Към готовата тиква прибавете варения нахут и гответе всичко заедно още 5 минути. Изключете котлона, покрийте с капак и оставете за 15 минути. Пасирайте.

Сервирайте крем супата с ароматни билки, тиквени семки, шепа нахут или крутони.

Фалафел 

Всъщност това е пържено топче от нахут. Кюфтенцата се добавят към дюнери, топли предястия или просто се сервират със сос.

Продукти: 400 г варен нахут, глава лук, 2 скилидки чесън, 150 г бял хляб, 1 вр. магданоз, кимион, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, масло за пържене.

Приготвяне: Нарежете всички продукти на дребно. От хляба вземете само средата, кората не ви е нужна. Прекарайте всичко през месомелачка или разбийте в кухненски робот. От получилата се хомогенна маса оформете малки топчета и пържете в повече, силно сгорещена мазнина до златисто-кафяво.

Сервирайте топли.

Пиле на тиган 

Много вкусно ястие, което дори не се нуждае от гарнитура. Сервирайте със салата от пресни зеленчуци.

Продукти: 650 г пилешки бутчета, 200 г варен нахут, глава лук, 3 скилидки чесън, 1 суп. лъж. доматено пюре, 3 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж. лимонов сок, зелени подправки на вкус, 1 ч. лъж. куркума, 1 ч. лъж. червен пипер, сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Приготвяне: Пригответе марината за пилето. Смесете всички подправки с лимоновия сок, 2 суп.лъж. растително масло и нарязания чесън.

Намажете пилето със сместа и поставете в хладилник за няколко часа.
Нарежете лука на малки кубчета и запържете до златисто. Добавете доматената паста в тиган и оставете да къкри, заедно с лука. Отделно запържете пилето от всички страни до златисто-кафяво и го прехвърлете при доматеното пюре с лук. Прибавете варения нахут. Задушавайте под капак около 10 минути.

Сервирайте с нарязани пресни подправки.

Доматена салата 

Това лесно за приготвяне ястие ще спаси онези, които следят за фигурата си. Засищаща, но в същото време много лека салата.

Продукти: 200 г варен нахут, 3 розови домата, ? глава червен лук, зелени подправки, 2 суп. лъж. зехтин, сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Приготвяне: Нарежете доматите и лука на произволни парчета. Добавете варения нахут. Нарежете пресните зелени подправки и поръсете отгоре. Подправете салатата със зехтин и не забравяйте за подправките.

Сервирайте с месо или риба или като отделно ястие.

Сандвичи с авокадо 

За тази рецепта предлагаме да си изпечете нахут във фурната с любимите ви подправки.

Продукти: 2 филии хляб, авокадо, 1 ч. лъж. лимонов сок, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 2 шепи печен нахут.

Приготвяне: Изсушете хляба на сух тиган от двете страни, докато стане хрупкав. Обелете авокадото, отстранете костилката, намачкайте с вилица и подправете с лимонов сок, сол и черен пипер на вкус. Намажете препечения хляб с пастата от авокадо и поръсете с хрупкав нахут.
Можете да сервирате по всяко време на деня тази универсална закуска.