Контролиран от мобилно приложение, той може точно да пръска върху реколтата и да предпазва от насекоми или болести

След като през юни XAG пусна на пазара японското си безпилотно наземно превозно средство R150, изцяло електрическият робот беше тестван за пръскане на култури и напояване в овощни градини с ябълки, грозде, диня и цитрусови плодове.

В японската префектура Ямагата, една от четирите основни производствени зони на първокласния сорт грозде, наречен Shine Muscat, фермерите са тествали робота XAG R150.

Автономната машина може да пръска лозя отдолу нагоре

Едрото японско грозде без семки Shine Muscat се изнася широко за други азиатски страни от 2007 г. Докато Япония отделя 1200 хектара за отглеждане на този първокласен сорт, нарастващият недостиг на работна ръка в селските райони представлява предизвикателство за посрещане на експортното търсене.

Контролиран от мобилно приложение, XAG казва, че неговият R150 може точно да пръска върху реколтата и да предпазва от насекоми или болести. Според компанията това не само би облекчило недостига на работна ръка, но и ще предотврати непрекъснатото навеждане на работниците. „Предполагам, че е като нов вид лечение за болките в гърба“, пошегува се японски фермер, който наблюдаваше демонстрацията.

Прецизно пръскане върху сладка диня

В Обанадзава, друг град на префектура Ямагата, XAG R150 беше използван за поливане на пъпеши при демонстрация на полето. Тъй като самоуправляващият се робот се движи напред, водата се нанася точно с помощта на системата JetSprayer.

Машината е в състояние да следва предварително зададен маршрут във фермата, за да помогне на овощарите ефективно да пръскат културите и да поливат полето, което ще намали използването на пестициди и ще спести вода. Дините се нуждаят от прецизно напояване по време на техния жизнен цикъл, а капковите ленти традиционно се разполагат на полето за осигуряване на водоснабдяване. Повечето полета с дини обаче имат неравни терени и дълги ивици, което затруднява и отнема много време за фермерите да слагат и поддържат редовно тези ленти. Полевите роботи биха могли да служат като алтернатива тук.

Повече полеви роботи

Япония има за цел да увеличи износа на селскостопанска продукция до 2 трилиона йени през 2025 г., последван от 5 трилиона йени през 2030 г. Японското правителство активно подкрепя технологиите за интелигентно земеделие чрез нови закони и разпоредби. XAG казва, че производителите в Япония могат да очакват увеличаване на наличността на леки полеви роботи, които да им помогнат за отглеждане на висококачествени плодове с по-малко суровини.