Лоши климатични условия провалиха реколтата във водещите страни, а това е шанс за по-добър пазар на нашите производители

Не само на богата реколта, но и на добри цени се радват производителите на малини тази година. Хладилниците изкупуват индустриалната малина за около 4 лв., за прясната се дават 6-7 лв., което е добра цена, признават те. Разбира се, няма никакви гаранции, че догодина тя ще е същата. Но все пак това е глътка свеж въздух за производителите на дребноплодни плодове, чиято работа ежегодно е съпътствана от сериозни проблеми, не само от климатично естество.

Годината е малинарска, казва Айхан Хашимов, производител от района на Лозница. Растенията се развиха много добре. Ранната малина даде добра продукция като плод, лятната също, добри са очакванията и за късната. За производителите е облекчение, че цената е по-висока от обичайната.

По-доброто търгуване на ароматния плод не е никак случайно. За съжаление ние сме малки производители и не може да диктуваме цените. При малините три страни са фактор в производство – Чили, Полша и Сърбия. В Чили вече три последователна години добивите намаляват и има отлив от производството, показва статистиката. Фермерите се насочват към отглеждане на боровинки, тъй като са по-доходни. Тази година в Полша и Сърбия през зимата имаше сухи студове, които увредиха малините и ягодите, а преди няколко месеца имаше урагани и градушки, които нанесоха поражения в насажденията. Така че се предполага, че те ще произведат около 30% по-малко от обичайното. Всички тези фактори допринасят тази година цената на малината у нас да е по-висока.

За сериозни печалби обаче няма как да говорим. Но, разбира се, приходи трябва да има, за да има бизнес. Според предприемчивите фермери 20, дори 30% от печалбата трябва да се инвестира в иновации и технологии, за да стане производството им по-рентабилно.

Още за малините четете в новия брой на в. "Български фермер" от 20-26 септември