5 рецепти, които няма да е трудно да приготвите сами

Всяка домакиня има ястие, с която се е доказала или „тайна“ рецпта, с която е готова да изненада и зарадва своите гости, семейство и приятели. Днес ще ви научим как да приготвяте домашна наденица така, че да не можете да откъснете „домашните канибали“ от масата, пръстите ще си оближат. А най-доброто признание е поднесената чиния, за да сипете допълнително.

1. „Гола“ домашна наденица 

Оказа се, че за да приготвите домашна наденица, не е необходимо да използвате черва, които да ги пълните. Достатъчно е да приготвите колбаса по проста и много оригинална рецепта, която ще улесни задачата ви.

Продукти: 1 кг свинско месо, 5 скилидки чесън, 5 супени лъжици сметана на прах, 1 суп.лъж. сол, 1 чаена лъжица захар, 1 яйце, смлян пипер на вкус, сушени подправки за месо на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете свинското месо и го смелете с месомелачка (изберете едро смилане). Към получената кайма добавете чесън, сушени подправки и суха сметана. Разбъркайте и отново смелете до получаването на гладка смес. Добавете яйце, подправете със сол и черен пипер. Омесете каймата с ръце.

Разстелете на масата пергамент и прехвърлете върху него част от каймата и оформете от нея саламче с държина не повече от ширината на тенджерата, в която ще готвите. Завийте пергамента и стегнете краищата, така че се получава нещо като бонбон. Завийте го във фолио. По същия начин постъпете с останалата кайма.

Наредете наденичките в дълбока тенджера и налейте вода, така че да ги покрива напълно. Притиснете отгоре с чиния и варете на слаб огън около 1,5 часа. Извадете готовия колбас от водата. Оставете във фолиото да се охлади до стайна температура и го поставете за една нощ в хладилника. На сутринта извадете наденицата от хладилника и отстранете фолиото и пергамента. Потопете в смес от сухи подправки.
Можете да сервирате като самостоятелно ястие (горещо, студено или пържено) или с гарнитура.

Забележка: Този колбас, увит в пергамент, може да се съхранява най-малко две седмици.

2. Асорти 

Домашният колбас „Асорти“ е отлична възможност за приготвяне на универсално ястие, което ще се хареса на всички, можете да го предложите, когато сте на пикник с приятели или при появата на неочаквани гости на вратата.

Продукти: 500 г свинско месо, 500 г телешко, 500 г пилешко филе, 200 г бекон, почистени и измити черва, 2 скилидки чесън, 200 мл прясно мляко, 2 супени лъжици грис, 1/3 ч.лъж. смляно индийско орехче, 30 г сол, 1/2 ч.лъж. майорана, смес от пипери (червен, черен, зелен, бял) на вкус, 20 г масло.

Приготвяне: Измийте и подсушете добре месото. Свинското, телешкото и бекона прекарайте през месомелачка, а пилешкото филе нарежете на малки кубчета. Накълцайте чесъна и го прибавете към месото.

Подправете със сол и черен пипер. Добавете подправките, млякото и гриса и разбъркайте добре каймата. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилника за 12 часа.

Изплакнете старателно червата със студена вода. Извадете каймата от хладилника и я оставете да престои около час, за да се темперира до стайна температура. Разбъркайте отново добре сместа и внимателно започнете да пълните червата (не много плътно). Връзвайте червата през определено разстояние като оформяте колбасчета или хапки. Всяко колбасче набодете с игла (така по време на готвене или печене въздухът ще излиза и няма да спука наденичката). Намажете колбасчетата с масло и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Поставете във фурната, предварително загрята до 200 градуса, за 30 минути. Първо печете от едната страна, след това обърнете наденичките и върнете във фурната за 30 минути.

Можете да сервирате готовия колбас както топъл, така и студен.

3. Пуешки колбас 

За тези, които не обичат свинско или телешко месо, има отлична алтернатива – пуйка. От нея можете да направите домашен колбас, който по нищо не отстъпва на класическите наденички.

Продукти: 2 кг пуешко филе, 300 г бекон, 1 глава чесън, 1 чаена лъжичка смляно индийско орехче, 1 ч.лъж. смлян кориандър, 1 ч.л. смес от пипери на зърна, 100 мл коняк, почистени и измити черва, 2 ч.лъж. сол, клонки мащерка.

Приготвяне: Нарежете пуешкото филе и бекона на малки парченца. Подправете със сол и черен пипер, добавете индийско орехче, кориандър и коняк. Смачкайте чесъна в хаванче или през преса и го добавете към месото. Разбъркайте старателно и оставете месото да се маринова около 3 часа.

Изплакнете червата със студена течаща вода и започнете внимателно да ги пълните (не много плътно), като най-добре е да използвате приставката на месомелачката. Завържете здраво краищата с помощта на здрава връв. Поставете в хладилника за около половин час. Извадете колбасчетата и ги набодете с шиш. Наредете ги в покрита с хартия тава и печете в предварително загрята до 200 градуса фурна, първо за 10 минути. Извадете, обърнете и печете още 10 минути от другата страна. Намалете температурата до 180 градуса и продължете печенето, като периодично поливайте наденичките с отделилия се сос. Печете до златисто кафяво от всички страни.

Охладете готовия колбас и сервирайте.

4. С пилешко месо и зеленчуци 

Друга оригинална и много необичайна рецепта е домашна наденица с пилешко месо и зеленчуци. Това ястие ще се хареса на всички, които се грижат за фигурата и здравето си, както и на децата.

Продукти: 2 кг пилешко филе, 100 г замразен зелен грах, шепа сушени домати, сол на вкус, щипка смлян черен пипер, 1 скилидка чесън.

Приготвяне: Изплакнете и подсушете филето. Нарежете го на средно големи парчета. Част от месото смелете с месомелачка на едро, друга част нарежете на дребни парчета. Размразете зеленчуците (ако искате можете да използвате и пресни), доматите нарежете на малки кубчета. Смачкайте чесъна и, заедно с доматите, го прибавете към месото. Подправете със сол и черен пипер и омесете добре каймата. Добавете грах и отново разбъркайте.

Прехвърлете каймата върху пергамент и оформете наденицата. След това завийте получения колбас във фолио (няколко слоя).

Поставете във фурна, предварително загрята до 150 градуса, за 45 минути.

Охладете готовия колбас, без да го вадите от фолиото. След като изстине напълно, го сложете за 1 час в хладилника.

Сервирайте наденицата предварително нарязана на филии.

5. Колбас от елда с пилешки черен дроб 

Колбас от елда с пилешки черен дроб е чудесен вариант за тези, които обичат засищащи, но не и мазни храни. Може да се приготви както в по-диетичен вариант (сварен), така и в класически - печен или пържен.

Продукти: 100 г елда, 600 г пилешки черен дроб, 200 г бекон, 2 големи глави лук, 50 мл прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, почистени и измити черва.

Приготвяне: Почистете и изплакнете елдата. Сварете ронлива каша и оставете да изстива. През това време нарежете лука и бекона на малки кубчета и ги запържете в тиган. Пасирайте черния дроб в блендер до получаването на консистенция на пастет. Смесете елдата с бекона и лука и добавете млякото. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Добавете към черния дроб и отново разбъркайте. С получената смес напълнете червата. Надупчете колбаса на няколко места. Сварете за около 15 минути в леко подсолена вода с дафинов лист.

Преди да сервирате, изпържете наденичките в тиган до златистокафяво или ги изпечете във фурната.