За това предупреждават специалистите, които забелязват, че и тази година из страната стопаните бързат да оберат грозде и да продават, а то е с ниска захарност.

Повтаря се грешката от предишни години зеленото грозде да се продава на най-висока цена, казва нашият консултант експертът Николай Бакалов.

Какво друго трябва да знаят любителите, които освен че пазаруват грозде за вино и ракия, и сами отглеждат неголеми площи с лозя.

Гроздето за съхранение също трябва да е добре узряло. През месеца продължават да зреят някои десертни сортове, изчакайте ги. При тях прибирането да става на 2-3 пъти, според момента на узряване.

Гроздовете внимателно да се отрязват с ножица и веднага да се почистват от повредените зърна.

Помещенията, в които ще се съхраняват десертните чепки да бъдат добре почистени и дезинфекцирани – да бъдат прохладни и да могат лесно да се проветряват.

До края на октомври чак може да приключи гроздобера на късните винени сортове.

При прибирането на гроздето във влажно време трябва да се внимава то да не се нападне от сиво гниене. Затова е важно да го оберете в промеждутъци от сухо време. После да се съхранява при температура от 5 до 7,5 градуса.

Има правила, които задължително трябва да се спазват:

* Гроздоберът трябва да започне при не по-малко от 20-22% при червените и 16-18% захари при белите сортове.

* Захарното съдържание да се определи при домашни условия с битов захаромер.

* При лози, засадени на по-бедни почви и с по-слаб растеж е добре да се направи подхранване с добре угнил оборски тор, с фосфорен тор, и калиев.

* Торовете се разхвърлят преди обработка на почвата, за да се заровят на дълбочина 20-30 см.

* През месеца се прави важната основната обработка в лозето, преди това лозите се почистват от изсъхнали чепки, леторасли, пръчки.

След гроздобера лозите да се почистят и прекопаят
След гроздобера лозите да се почистят и прекопаят