Нивата на захар, киселина и татин определят зрелостта на чепките
През септември бие звънецът не само за учениците, но и за прибиране на реколтата във винарска България. Есенните лози с всеки изминал ден стават все по-готови от тях да се откъснат узрелите гроздове.
Стопаните вече оживено разговарят помежду си, мнозина и в социалните мрежи се питат къде и кога ще се бере гроздето, къде и кои сортове ще се предлагат и на какви цени. Защото и домашните майстори на виното се стягат за направата на най-истинската напитка, и се дозареждат със суровина.
Гроздоберът е един от най-вълнуващите моменти в много български села, който бележи затварянето на цикъла грозде-вино. А ни е известно, че българинът вярва, че понякога виното е просто задължително.
Има магия в тези мигове на прибиране на реколтата, които по стари традиции са започвали по Кръстовден - 14-ти септември.
Днес климатът е друг и времето решава кога да започне прибирането, в зависимост от слънце, сянка, дъжд, температури, градушки, които не дай Боже да ги има и накрая да повредят гроздето.
Разбира се, времето за прибиране на чепките се определя най-вече от зрелостта, като се измерват нивата на захар, киселина и танин.
Спомняме си и някои поверия, на които едно време нашите баби и дядовци са вярвали и са ги спазвали за късмет и берекет по гроздобер.
Например, че жените берат гроздето, защото ръцете им са по-нежни и ще го запазят свежо. Че плодът не се къса незрял, защото годината ще е кисела. Че най-добре гроздето се чувства след обирането в дървени съдове, едно време са били корита.
Че за направата на една чаша вино е необходима еднa чепка.
И така... Днес всички лозари са вече на крак...
От с.Гълъбец, край Поморие например ни канят на откриване на гроздобера на 4-и септември. Ще прибират Мускат отонел, Памид, Юни блан, Шардоне, Каберне. От Перущица пък стопаните призовават на същата дата да се бере техният Рубин.
И още от много други места се готвят за големия ден...
Спорен гроздобер, стопани!

Коментари