Ароматният плод прибавяме към сосове, сладки пълнежи за палачинки и десерти

Юли вече превали. Градините са пълни с изобилие от сочни плодове и сред тях е и Нейно величество Малината. Мнозина с носталгия си спомнят как едно време ги беряхме направо от храста и се наслаждавахме на страхотния вкус. А знаете ли, че от малини могат да се приготвят не само сладко, компоти и смутита. Има рецепти за оригинални ястия, които приятно ще ви изненадат.

Салата с пушено пилешко и сос  Снимка: pinterest.com.

Снимка: pinterest.com.

Пушените пилешки гърди, хрупкавите листа от зелена салата, пикантни подправки и ароматен малинов сос – всичко това ще направи салатата „мега вкусна“.

Продукти: 80 г пушено пилешко филе, 1 малка връзка рукола, 2-3 листа зелена салата, шепа почистени продове от малина, сол и млян черен пипер на вкус.

за малиновия сос: 1-2 главички лук-шалот, щипка прясна мащерка, 1 чаена лъжичка слънчогледово олио, 2 ч.лъж. червено сухо вино, ? ч.чаша пилешки бульон (може и от кубче), 1 голяма чаша малина (например пластмасовите за наливна бира), 2 суп.лъж. захар, сол на вкус, непълна чаена лъжичка сос „Уочестър“.

Приготвяне на соса: Нарежете лука на ситно. Сипете ситно нарязаната мащерка в тиган с олиото и задушете за 1-2 минути. В дълбока купа смесете виното с пилешкия бульон и соса Уорчестър. Разбъркайте и сипете в тигана. Добавете малините.

Гответе, докато течността се изпари (разбърквайте от време на време).
Приготвяне на основното ястие: Измийте плодовете под студена течаща вода. Прехвърлете в гевгир и оставете водата да се отцеди добре. Измийте старателно зелената салата и руколата и ги поставете върху домакинска хартия да се подсушат. Накъсайте с ръце или нарежете на едро.
Нарежете пилешкото филе на средно дебели ивици и ги прехвърлете в чиния за сервиране. Поръсете с нарязаните салата и рукола. Добавете малините и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте. Преди да сервирате, полейте с малинов сос и оставете ястието за около пет минути да поеме соса.

2. Гофрети  Снимка: floatingkitchen.net.

Снимка: floatingkitchen.net.

Искате да приготвите нещо сладичко, но са ви омръзнали обичайните торти, сладкиши и бисквити? Няма проблем. В такива моменти на помощ идват вкусните гофрети с деликатен сос от горски плодове и топка сладолед.

Продукти: 355 г брашно (най-добре пшенично), 3 яйца, 3-4 супени лъжици захар, сол на вкус, 300 мл светла бира, 300 мл разбито кисело мляко, 215 мл растително масло, 15 г бакпулвер, 1 чаена лъжичка ванилова захар.

Продукти за соса: 420 г ягода, 210 г къпини, 210 г малини, 210 г череши, 200 г захар, 50 мл вода, 50 г царевично нишесте.
За декорация: 1 ч.лъж. пудра захар, топка сладолед (65-70 г), 1,5 суп.лъж. разбита сметана, 1 суп. лъж. филетирани бадеми.

Начин на приготвяне: Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на плътна пяна. В купа смесете брашното с растителното масло (около 140 мл), киселото мляко, бирата, захарта, жълтъците и бакпулвера. Разбъркайте старателно до получаването на гладка смес и разбийте с миксер. Добавете разбитите белтъци. Разбъркайте отново много добре. Оставете тестото за 20-25 минути.

През това време включете гофретника да загрее и го намажете с масло. Изпечете гофретите.

В тенджера с дебело дъно разтопете захарта и водата при непрекъснато бъркане. Добавете плодове и разбъркайте внимателно. Варете 3-4 минути след като заври. Свалете от огъня и леко охладете.
Наредете гофретите в чиния и ги поръсете с пудра захар. Поставете отгоре лъжица сладолед и полейте със соса от горски плодове. Поръсете с филетираните бадеми.

3. Карамелени рулца 

Още едно лакомство, което ще се хареса не само на децата, но и на възрастните – карамелени тръбички с плодов пълнеж.

Продукти: шепа малини, шепа ягоди, 2-3 листа прясна мента.
за джинджифиловия сос: 2 суп. лъж. преварена вода, 4 суп.лъж. настърган джинджифил, 2 суп.лъж. захар.
за млечния крем: 1 жълтък, 130 г сирене маскарпоне, 3 ч.лъж. захар.
за карамелените ролки: 1,5 суп.лъж. масло, 2 суп.лъж. захар, 1,5 суп.лъж. мед, 1 ч.лъж. бренди, 1,5 суп.лъж. брашно.

Начин на приготвяне: В тенджера с дебело дъно смесете меда със захарта и маслото. Разтопете, като бъркате непрекъснато. Добавете пресятото брашно и сипете алкохола. Разбъркайте. Покрийте тавата за печене с хартия. Сипете тестото върху хартията, като се стараете да оформяте много тънки кръгове, с диаметър не повече от 7-8 см. Оставяйте разстояние от около 2-3 см между тях. Поставете във фурна, загрята до 200 градуса, за 5-7 минути. Извадете и леко охладете. Повдигайки края на хартията за печене, оформете тръбичките.
В купа смесете сиренето с жълтъка и захарта. Разбийте с пасатор. Поставете в хладилника за половин час. В чиста тенджера смесете захарта с настъргания джинджифил, малините и водата. Изчакайте да заври и намалете котлона. Гответе до получаването на желаната гъстота.

Напълнете рулцата с крема с маскарпоне и ги наредете в чиния. Поставете отгоре резенчета ягода.

Отгоре се залива с джинджифилово-малинов сос и се гарнира с листа от мента.

4. Салата със сирене фета и пикантен сос  Снимка: foodandnutrition.org.

Снимка: foodandnutrition.org.

Салата със сирене и пъдпъдъчи яйца, полята с малинов сос е идеалното ястие за горещите летни дни, когато искате нещо леко, вкусно и без вреда за вашата фигура и здраве.

Продукти: 2-3 пъдпъдъчи яйца, 30-40 г сирене, малка зелена салатка, 1 голяма шепа пресни малини, 1 ч.лъж. ябълков или винен оцет, 1 ч.л. френска зърниста горчица, 1 ч.лъж. мед, 4 ч.лъж. слънчогледово олио.

Начин на приготвяне: Сварете твърдо яйцата. Охладете и ги обелете. Нарежете ги на четвъртинки или на кубчета.

Измийте старателно листата на салатата под студена течаща вода. Прехвърлете в гевгир, за да се отцеди. Накъсайте листата или ги нарежете на едро. Прехвърлете в купа и добавете нарязаните яйца.
В купа смесете повечето малини (оставете малко за украса) с мед, сол, горчица, олио и оцет;

Разбъркайте и смелете старателно до състояние на каша (можете да използвате пасатор). Полейте салатата с получения сос и поръсете със сирене и малини преди сервиране.

5. Десерт със сладолед  Снимка: Onceuponachef.com.

Снимка: Onceuponachef.com.

На този малинов десерт със сладолед едва ли е възможно да устоим, особено в знойния летен ден.

Съставки: 1 голяма шепа пресни малини, 1,5 ч.лъж. желатин, 1 суп.лъж. малиново сладко, 2,5 суп.лъж. натурално кисело мляко, 2,5 суп.лъж. сметанов сладолед, захар на вкус.

Начин на приготвяне: Разредете желатина с вода и го оставете да набъбне. По желание малините могат да се изплакват под течаща студена вода и да се подсушават добре. В купа смесете киселото мляко със малините, захарта, сладкото и сладоледа. Прибавете желатина и разбъркайте. Оставете купата на водна баня. Варете, докато желатинът се разтвори напълно (Важно! Не оставяйте сместа да заври). Свалете от огъня и изчакайте да се охлади до стайна температура. Разсипете в широки чаши или в купички. Оставете да се охладят напълно. Поставете в хладилника за да се стегне.

Преди сервиране, по желание, украсете с листа от прясна мента, малини и настърган шоколад.