1. Вкусен пай с маскарпоне 
Ронлива основа, най-деликатният крем от маскарпоне и кондензирано мляко, много сочни зрели плодове - този десерт завладява от първата хапка.

Продукти: 250 г брашно, 50 г пудра захар, 150 г масло, 3 яйца, 250 г маскарпоне, 250 г кондензирано мляко, 300-350 г малини.

Приготвяне: Смесете пресятото брашно с пудра захар. Настържете охладеното масло, прибавете и разтрийте бързо, така че да се получат малки трохи.

Идея: Леко оваляйте маслото с брашно, за да не залепне по рендето.

Добавете 1 яйце и замесете тесто. Не месете твърде дълго, за да остане въздушно. Увийте тестото в найлоново фолио и го охладете за 1 час.

Разточете тестото на тънка кора и прехвърлете в тава за печене, като задигнете по страните на тавата. Набодете с вилица. Покрийте с хартия за печене и посипете отгоре сух грах или боб. Това е необходимо, за да не се надуе основата при печенето и да запази формата си. Печете около 15 минути на 180 оС. След това извадете, махнете хартията и боба и върнете във фурната за още около 10 минути.

Разбийте леко сиренето с миксер. Към него добавете първо кондензираното мляко, а след това останалите яйца, едно по едно.

Всеки път разбивайте старателно, за да получите лека, хомогенна смес. Сипете получения крем върху основата и заравнете. Печете 17-20 минути, след което охладете напълно.

Поставете малини върху пая.

Сервирайте веднага или охладете леко в хладилника.

2. Брауни 

Този шоколадов десерт е вкусен, нежен и мек, а плодовете придават лека киселост. Традиционно браунитата се нарязват на малки парчета.

Продукти: 180 г шоколад, 130 г масло, 3 яйца, щипка сол, 150 г захар, 160 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 супена лъжица нишесте, 300 г малини. Може да добавите какао на прах на вкус.

Приготвяне: Разтопете шоколада на водна баня и смесете с мекото масло, за да се получи хомогенна маса. Разбийте яйцата със сол и добавете 120 г захар. Прибавете към шоколадовата смес. Започнете постепенно да добавяте брашното с бакпулвера, на порции, Замесете тестото, което трябва да е с консистенция на гъста сметана.
За пълнежа смесете останалата захар с нишестето и малините.
Покрийте съда за печене с хартия и сипете в него половината тесто, отгоре - половината малини, след това отново тестото и отново плодове.

Печете на 180 оC за около 40-45 минути. Проверявайте дали е готово браунито с клечка за зъби - да остане суха.

Преди сервиране нарежете на порции. По желание поръсете с какао.

3. Галета 

Хрупкавото тесто и сочният пълнеж от плодове се допълват перфектно. Сладкишът е еднакво вкусен както топъл, така и студен. И можете да го поднесете и с топка сладолед.

Продукти за тестото: 170 г масло, 200 г брашно, 3 супени лъжици захар, щипка сол, 4 суп.лъж. вода.

За пълнежа: 250-300 г малини, 5 суп.лъж. захар, 3 суп.лъж. нишесте.

Приготвяне: Нарежете охладеното масло на ситно и смелете заедно с брашното, захарта и солта, за да получите малки трохи. Това може да стане ръчно или с пасатор. Добавете студена вода и замесете тесто. Оформете на топка, завийте го в плик и го оставете в хладилника за 20-25 минути.

Поставете тестото върху пергаментова хартия и разточете тънка, кръгла кора. Прехвърлете, заедно с хартията, в тава за печене.
Смесете малините със захарта и нишестето. Разпределете върху тестото, на 3-4 сантиметра от ръба. Сгънете свободните краища на тестото към центъра и притиснете с пръсти. Не се опитвайте да покриете целия пълнеж.

Печете пая за 40-45 минути при 180 оC.

4. Чешка бубланина 

В Чешката република тези пайове са много популярни. Те се приготвят с различни плодове и се сервират за закуска или като десерт. Тестото е меко и ефирно.

Продукти: 100 г + за намазването масло, 110 г +1 суп. лъж. пудра захар, 3 яйца, 60 г сметана, 1 лимон, 1 ч. лъж. ванилия, 150 г брашно, 1:2 ч. лъж. бакпулвер, 125 г малини.

Приготвяне: Размесете мекото масло със 110 г пудра захар. Добавете жълтъците и разбийте за около 4 минути. Прибавете сметаната, ситно настърганата лимонова кора и ванилията. Разбъркайте всичко отново. Добавете пресятото брашно и бакпулвера и разбъркайте внимателно, за да избегнете бучките.

Разбийте белтъците с миксер на твърда пяна. Добавете ги към тестото на порци, като внимателно разбърквате с шпатула. Изсипете в намазнена форма за печене.

Объркайте малините с лъжица пудра захар и разстелете върху тестото.

Печете около 30-35 минути на 180 оC.

5. Бъркан кекс с череши 

Не искате да губите време за месене на тесто? Опитайте да направите много лесен кекс с ронливо тесто и ароматен сладко-кисел пълнеж.

Продукти: 140 г брашно, 170 г грис, 200 г захар, 400-450 г малини, 200-250 г череши без костилки, 100 г масло.

Приготвяне: Смесете пресятото брашно с грис и захар. Изсипете половината от сухата смес във форма за печене. Разпределете плодовете отгоре на равномерен слой и покрийте с останалата смес. Нарежете маслото на парчета или настържете на едро ренде и поставете върху пая.

Печете около 35-40 минути при 180 оС.

6 Пай със заквасена сметана 

Мекото тесто се допълва от най-деликатния сладко-кисел пълнеж. По-добре е да сервирате този десерт охладен, ще бъде още по-вкусно.

Продукти:

за тестото: 80 г извара, 40 мл прясно мляко, 30 г захар, 45 мл растително масло, 140 г брашно, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, 1 ч.лъж. масло.

за пълнежа: 250 г малини, 300 г сметана, 2 яйца, 50 г захар, 1 суп.лъж. царевично нишесте.

Приготвяне: Разбийте изварата с мляко и захар, за да получите еднородна смес, без бучки. Добавете растителното масло и продължете да разбивате още минута-две. Добавете брашното и бакпулвера и замесете в меко еластично тесто.

Разточете тестото на кръг с диаметър няколко сантиметра по-голям от формата, която ще използвате.

Намажете формата за печене с масло и сложете тестото в нея, отгоре разпределете малините.

За заливката разбийте заквасената сметана с яйцата и захарта, а след това добавете нишестето. Изсипете сместа върху плодовете.
Печете малиновия пай на 180 оC за около 40-45 минути.