Класическа рецепта и оригинални варианти

Традиционната гръцка салата се приготвя лесно. Основното правило е да се използват само пресни и качествени продукти.

Продукти: 2-3 домата, 1 краставица, 1 малка глава лук, няколко супени лъжици зехтин екстра върджин, 6-8 маслини Каламата1 100 г сирене Фета, сол на вкус, 1-2 чаени лъжички сушен риган.
Приготвяне: Всички съставки трябва да са едро нарязани. Малките кубчета може да изглеждат по-красиво, но отдалечават вида на салатата от оригинала.

Разрежете доматите наполовина и ги нарежете на големи парчета. Обелете краставицата и я нарежете на по-дебели кръгчета - ако искате, можете да ги разрежете на половинки. Лукът се почиства и се нарязва на полумесеци, след което с ръце го разтрийте, за да „разглобите“ парчетата.

Особеност на гръцката салата е, че съставките не се смесват.
Разпределете доматите и краставиците върху плато за салата и залейте със зехтина. Не пестете от количеството му, висококачественият зехтин ще придаде на салатата отличен вкус. Отгоре наредете раздробения лук и маслините.

Нарежете 1-2 големи правоъгълни филийки сирене, с дебелина около 1 см и ги поставете върху зеленчуците. Подправете салатата със сол, поръсете обилно със зехтин и поръсете със сух риган. Внимавайте със солта, тъй като маслините и фетата са доста солени.

Сервирайте гръцката салата веднага след приготвянето й. Не бива да престоява. Обикновено се сервира с хляб, който се топи в сместа от зехтин и зеленчуков сок, останал от салатата.

Как да разнообразите рецептата 

Към традиционните съставки най-често се добавят чушка, маруля, смлян черен пипер и лимонов сок. Вместо фета, можете да добавите кубчета бяло сирене, тофу или моцарела.

В някои рецепти освен сиренето или дори вместо него се добавя пържено месо – телешко или пилешко, както и пържена или печена риба. Месото или рибните филета могат да се поставят върху салатата, както сиренето, или се нарязват на парчета.

Има и по-необичайни варианти на салатата. Ето най-интересните.

1. Със скариди, авокадо и каперси 

С нови съставки и оригинален ароматен дресинг, вкусът на салатата ще бъде уникален.

Продукти: 3 яйца, ? печена чушка, 200 мл зехтин, 100 г каперси от консерва, 80 мл винен оцет, няколко клонки магданоз, 1,5 чаена лъжичка дижонска горчица, 400 г малки белени скариди, 10 малки доматчета, 2 глави червен или бял лук, 1 зелена салата, 250 г сирене фета, 3 зрели авокада, сол и смлян черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Сварете твърдо яйцата, обелете и нарежете на малки кубчета. Нарежете и печената чушка. Смесете яйцата и чушката с маслото, нарязаните каперси (заедно с течността), винения оцет, нарязания магданоз и горчицата. Охладете дресинга за няколко часа.
Поставете скаридите във вряща вода и варете 2-4 минути. Нарежете доматите на големи парчета, а лука - на малки кубчета. Нарежете на едро или накъсайте листата от марулята и ги прехвърлете на дъното на дълбока купа. Отгоре разпределете зеленчуците, скаридите и кубчетата фета.

Обелете авокадото, извадете костилката и нарежете месото на големи парчета. Добавете го към салатата, заедно с охладения дресинг. Подправете и разбъркайте.

2. Паста с пилешко и сметанов сос 

Пълноценно топло ястие с гръцка нотка.

Съставки: 450 г пене (макарони с форма на тръбички), 350 г филе от пилешки гърди, сол и смлян черен пипер на вкус, 1 ч.лъж. сушен риган, няколко супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън, 180 мл пълномаслена сметана, 220 г крема сирене, 80 г сирене фета, 1 суп.лъж. лимонов сок, 1 ч.лъж. настъргана лимонова кора, 200 г чери домати, 100 г маслини от каламата, 1 краставица, ? връзка копър, няколко клонки магданоз.

Приготвяне: Сварете макароните във вряща подсолена вода, до готовност, в съответствие с инструкциите на опаковката.
Натрийте пилешките филета със сол, черен пипер и риган. Загрейте олиото в тиган и запечете пилето на умерен огън, около 6 минути от всяка страна, до златисто-кафяво. Прехвърлете в чиния.

Ако тиганът е сух, добавете още малко масло. Сипете ситно нарязания чесън и задушете за около минута. Добавете сметаната, крема сиренето и натрошената фета. Гответе, като разбърквате от време на време, докато сирената се разтопят. Трябва да получите гладък, кремообразен сос.

Добавете лимоновия сок и кората, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте. В соса изсипете готовата паста, разполовените домати и маслини, краставицата, нарязана на кубчета и накълцаните зелени подправки. Разбъркайте добре и сервирайте веднага.

3. С мента и печено цвекло 

Акцентът на тази салата е цвеклото, нарязано на сламки.

Продукти: 2 големи глави червено цвекло, 3 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 2 ч.лъж. лимонов сок, 1 скилидка чесън, 2 ч.лъж. сушен риган, ? ч.лъж. дижонска горчица, сол и смлян черен пипер на вкус, 1 малка глава червен лук, малка краставица, жълта чушка, зелена салата, шепа маслини, няколко клонки мента, 60 г сирене фета.

Приготвяне: Обелете цвеклото и нарежете на тънки спирали с помощта на резачка за зеленчуци. Подправете получените спагети с 1 супена лъжица зехтин и разбъркайте. Покрийте тава за печене с хартия, разпределете отгоре цвеклото и го поставете във фурна, загрята до 200 °C за 5-10 минути. Цвеклото трябва да омекне, но да остане леко хрупкаво.

Междувременно смесете лимоновата кора и сока, останалото масло, смачкания чесън, ригана, горчицата, солта и черния пипер. Нарежете лука, краставицата и чушката на малки кубчета. Накълцайте или накъсайте листата от салатата. Разбъркайте всички зеленчуци, добавете маслините и ментата, залейте с дресинга и прехвърлете в чиния за сервиране.
Отгоре разпределете малки парченца фета и цвекло.

4. Канапе с маринована фета  

Съвсем различен поглед за сервиране на салата на шведска маса или на голямо парти.

Продукти: 4-5 супени лъжици зехтин, 1 суп.лъж. лимонов сок, няколко клонки копър, няколко клонки магданоз, сол и млян черен пипер на вкус, щипка млян червен пипер, 200-300 г сирене фета, шепа чери домати, краставица, шепа маслини каламата.

Подготовка: Смесете зехтина, лимоновия сок, нарязаните магданоз и копър и подправките. Нарежете сиренето на големи кубчета и го сложете в маринатата. Разбъркайте и оставете за 15 минути.
Разрежете доматите на две, а краставицата – на дебели кръгчета, разрязани наполовина. Вземете бамбукови шишчета и започнете да редите - половин домат, парче от краставицата, маслина и кубче сирене.