. Веднага щом освободите някоя зеленчукова леха, може да пристъпите към почистването й. За целта изскубете растителните остатъци и ги изхвърлете извън градината. Събирайте и унищожавайте растителните остатъци, които са сериозно нападнати от вредители.

. Берете редовно останалите в градината зеленчуци, тъй като това помага за по-бързото нарастване и узряване на останалите плодове.

. Специално внимание отделете на зеления фасул. Чушките трябва да се откъсват, преди да са достигнали максималната си големина, а семената да са дребни и недоразвити. Това е т. нар.

Технологичната зрелост е тази, в която зеленчукът е най-подходящ за консумация. Ако закъснеете с прибирането, ще се влошат качествата му. Това се дължи на способността на бобовата култура да образува конци, които са неприятни при хранене. Освен това бобовите растения са нежни и крехки и отделянето на чушките трябва да се прави внимателно. Ако берете грубо растенията, рискувате да повредите цялото растение.