Сериозна опасност за овошките са гъсениците от второто поколение плодови червеи

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми и при добри и много добри почвени влагозапаси. Падналите наднормени юнски валежи, на много места в страната над 100 л/кв.м, доведоха до рязко увеличение на влагозапасите в 50 и 100см почвен слой. При пролетните култури в по-голямата част от полските райони те достигнаха нива до 85-90% от пределната полска влагоемност (ППВ).

След хладното за сезона време, през първата седмица на юли се прогнозира съществено повишение на температурите и подобрение на условията за вегетация на пролетните култури. До средата на месеца развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове. През първото десетдневие, при по-ранните хибриди царевица ще се наблюдават изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване, а при късните хибриди - листообразуване. При слънчогледа в полските райони ще имаме цъфтеж, а при посевите във високите полета - формиране на съцветие. При бобовите култури ще наблюдаваме образуване на бобове, а при памука - бутонизация.

Очакваните валежи в края на първото и началото на второто десетдневие допълнително ще забавят жътвата на пшеницата и ще поддържат добри условия за развитието на гъбни болести- късно кафяво гниене и струпясване по овошките, мани по зеленчуковите култури.

През втората половина на юли развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове. В края на третото десетдневие посевите в южните райони ще узряват. През този период ще приключи развитието на полския фасул, а ранните десертни сортове лози ще започнат да зреят.

Прогнозираните стойности на максималните температури, от порядъка на 34-39 градуса, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури и по-късните хибриди царевица.

По-подходящи условия за растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от първото, края на второто и повечето дни от третото десетдневие на месеца.

През месеца сериозна опасност за овошките са гъсениците от второто поколение плодови червеи, които причиняват масово червясване. Срещу ябълковия плодов червей се препоръчват две третирания, през 12-14 дни, с някои от следните инсектициди: ламбада 5ЕК - 0,015%, дурсбан 4ЕК-0,2%, нуреле Д - 0,05%, ефциметрин 10ЕК - 0,03%, калипсо 480 СК - 0,025%, карате Зеон 5 КС-0,02%, вазтак нов 100 ЕК - 0,0125%и др.

Срещу източния плодов червей при прасковата и при сливата срещу сливовия плодов червей могат да се използват инсектицидите, които са посочени за борба с ябълковия плодов червей. Тези препарати са ефикасни и срещу плодовите оси, кръгломиниращите молци, листозавивачките и листните въшки.