Има много технологии за отглеждане на ранни картофи, повишаване на добивите и борба с неприятелите. Когато обаче почвата е неплодородна, заблатена, камениста или бедна песъчлива, получаването на качествени клубени съвсем не е лесна работа.
В тези случаи е добре да прибегнем към нестандартното отглеждане на картофи в чували. При тази необичайна технология бързо се сдобиваме с добра реколта при неблагоприятни условия.

Условия

Методът се състои в засаждането на картофите в чували, където се развиват растенията. „Посадъчните контейнери“ могат да са както специално пригодени чували, така и от захар или брашно.

Най-важните условия за успех са да осигурите на картофите рохка, плодородна почва, в която да се развиват, достатъчно влага и добро осветление. Ето защо първата задача на стопанина, който иска да опита този метод за отглеждане на картофи, е да избере подходящо място за импровизираната си „леха“. Чувалите трябва малко да се вкопаят или да се поставят върху подпори. „Съдовете“ с картофи трябва да са на добре огрявано от слънцето място, да са достатъчни за обслужване от фермера и да не са поставени под водостоците от покрива.

Ако не разполагате с достатъчно място, можете да ги поставите отстрани на пътеките в градината, на терасата или покрай стената на постройките. Най-добре е обаче мястото под чувалите да може да поема излишната влага, която ще се отделя при поливането след засаждане.

Последователност на действията

Картофите се засаждат след стабилизиране на времето. В повечето райони с умерен климат това е май месец.

На дъното на избрания съд се насипва хранителна почва, в която преобладава хумусът. В зависимост от обема на чувала този слой варира между 10 и 35 см.

Отгоре се подреждат цели картофи или парчета от тях, които имат „очички“. Покриват се с 15 см лека почва.

Първите кълнове могат да се покажат след 8-14 дни. Когато те пораснат 10-15 см, се засипват отново с почва. По този начин принуждаваме растението да образува нови млади корени, по които по-късно ще се появят грудките.

Процедурата се повтаря докато не се запълни около 2/3 от обема.

Препоръчително е да не се използват много големи чували, тъй като растенията могат да страдат от недостиг на влага, забавяне на растежа и получаването на по-малко клубени.

Грижи

След засаждането грижите за насаждението ви се състоят само в неговото поливане. Трябва да знаете обаче, че тук изпарението на влагата е по-голямо, отколкото при традиционното отглеждане на картофи. Поливането трябва да бъде по-често и по-обилно. Това е особено важно по време на цъфтеж, когато се образуват първите грудки.

Опитните градинари, които използват тази технология, акцентират върху ползите от обилното поливане, при което се напояват слоевете почва в дълбочина.
Достъпът на въздух и бързото оттичане на водата са основният проблем при отглеждането на картофи в чували.

Ако материалът, от който са направени чувалите, е достатъчно плътен, добре е преди да се започне запълването на дъното да се направят разрези. Специални отвори в долната част позволяват по-лесното събиране на картофите и проветряването на корените.

Когато става дума за подхранване, умереното използване на калиеви торове оказва благотворно въздействие на добива и качеството на картофите. Не трябва да се прекалява с азотните торове, защото в тези случаи грудките по-бавно зреят и по-късно образуват твърда коричка. Картофите не могат да се съхраняват.

При отглеждането на картофи по този метод събирането на реколтата започва през втората половина на август и при създаването на добри условия от 4-5 клубена могат да се получат до 5 кг картофи.

Плюсове

Фермерите, които се занимават с отглеждането на картофи по тази технология, винаги изтъкват многото предимства.

Насажденията са защитени от почвени вредители и болести.

Кълновете са по-големи и силни, отколкото при засаждането в традиционните лехи.

Значително се облекчава работата на стопанина, свързана с прекопаване, загърляне и събиране на реколтата.

Ако чувалите са достатъчно водопропускливи, не се допуска загниване на клубените.

Проблеми

Всяка технология на отглеждане на картофите има своите слабости. Засаждането на картофи в чували не прави изключение.

Нужна е по-голямо количество хранителна почва. Подготовката на почвените смеси изисква повече време-

Трябва да се осигури устойчивост на чувалите. За целта е най-добре да се използват пазарски чанти от зебло (турските денкове).

Трябва постоянно да се контролира влажността на почвата.

Вегетационният период на картофите не е така продължителен. Ето защо трябва да се осигурят всички условия за получаването на повече пълноценни грудки. Само тогава методът няма да разочарова фермера, а ще му донесе удовлетворение от положения труд.