Високата влажност е предпоставка за развитие на късно кафяво гниене

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През първите дни от следващия седемдневен период съществена промяна в агрометеорологичните условия не се очаква. Те ще се определят от неустойчиво време и температури близки до климатичните норми за третото десетдневие на май.

Падналите валежи през второто десетдневие на май, с изключение на места в Дунавската равнина и в крайните южни райони на страната, доведоха до увеличение на влагозапасите и в по-дълбоките почвени слоеве. Прогнозираните валежи през първата половина от периода ще поддържат добро и много добро нивото на почвените влагозапасите в 50см- и 100см-слой. В по-голямата част от полските райони на страната те ще са над 75-80% от ППВ (пределна полска влагоемност).

В началото на следващата седмица се прогнозира повишение на температурите и ускоряване темповете на развитие при земеделските култури. През последната седмица на май при зимните житни култури ще протича формиране и наливане на зърното и фаза млечна зрелост. На места в Източна и Южна България при ечемика и пшеницата ще се наблюдава и начало на узряване. При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. В края на май при слънчогледа в част от южните райони ще се наблюдава начало на образуване на съцветие.

През периода при овощните култури наедряването на завръзите ще се осъществява при повишен инфекциозен фон от гъбни патогени - струпясване по семковите овошки и сачмянка по костилковите видове. В началото на периода високата атмосферна влажност ще бъде предпоставка за развитие на късно кафяво гниене по плодовете на по-ранните и средноранни сортове череши и на сиво гниене по зреещата ягодова реколта. При лозата ще имаме цъфтеж, който е критичен за заразяване с мана и оидиум.

През последната седмица на май отново се очакват градушки и нови изпитания за земеделските култури. Падналите градушки през второто десетдневие нанесоха сериозни щети. На места в Северозападна България (Плевен, Монтана) и в югоизточните райони (Карнобат, Айтос, Поморие) повредите по зеленчуковите и овощните култури са непоправими. В района на Карнобат локална градушка с размери на орех унищожи 150 дка с пшеница (пречупени стъбла, полегнали растения).

През периода условия за растителнозащитни пръскания ще има през последните дни на месеца. След стабилизиране на времето, освен срещу болестите, е наложително своевременно третиране и срещу вредителите (плодови червеи, кръгломиниращ молец, листогризещи гъсеници, листни въшки, акари и др.) с някои от инсектицидите: децис 2,5 ЕК - 0,03%, дека ЕК -0,03%, карате зеон 5 КС - 0,02%, ранер 240 СК - 0,03%, релдан 40 ЕК - 0,12%, суми алфа 5 ЕК - 0,02%, вазтак нов 100 ЕК - 0,012%, фюри 10 ЕК - 0,0125%, ефциметрин 10ЕК - 0,04%, шерпа 100 ЕК - 0,03%, калипсо 480 СК - 0,02% и др.

При по-късните сортове череши за второто пръскане срещу черешовата муха трябва да се използват препарати с кратък карантинен срок.