До момента сме изстреляли почти половината от запаса ракети срещу градушки, който имаме за целия сезон, което налага да доосигуряваме ракети. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви.

Той посочи, че за първа година толкова рано – още от април, градоносни облаци с наситени ядра са навлезли в страната.

По думите му Агенцията за борба с градушките много активно обстрелва облаците и в много случаи пораженията са минимизирани. Министърът обаче отбеляза, че има покритие на 35-40% от земеделските територии.

„Средствата за ракети се получават през централния бюджет, те не са заложени в бюджета на министерството. Явно тази година ще се наложи да поискаме малко по-голяма сума от това, което обичайно ползваме – между 5 и 6 милиона, но нека да видим какви ще бъдат разчетите”, заяви Порожанов.

„Не бих казал, че е унищожена голяма част от реколтата. Всеки земеделски производител, който има претърпени щети обаче, има право да подаде заявление за подпомагане, когато площите са напълно пропаднали”, подчерта земеделският министър.

По повод протестите на розопроизводителите той заяви, че имаме свръхпроизводство на рози – тази година са насадени над 41 000 декара, а реколтата е изключително добра, като се очакват над 16 000 тона.