За спешна намеса на държавата в сектора апелират розопроизводители от Казанлъшко. Тази сутрин стопани от казанлъшкото село Черганово се вдигнаха на протест като за кратко блокираха движението по главния път между Казанлък и Стара Загора на разклона за селото им.

Десетки килограми розов цвят бяха изсипани демонстративно на пътя, за да привлекат вниманието на обществеността и управляващите към проблема. Акцията премина без инциденти.

Около 50 са семействата в село Черганово, които отглеждат маслодайна роза. Те се оплакват от изключително ниските изкупни цени, които им се предлагат тази година, както и от  липсата на гаранция, че розоварите ще изкупят продукцията. В същото време стопаните трябва всеки ден да плащат по лев на килограм на берачите, тъй като кмапанията е в разгара си.

Те настояват държавата да въведе минимална изкупна цена за килограм розов цвят и да субсидира розопроизводството.

Въпросът за субсидирането и регулирането на розопроизводството и производството на розово масло е поставян и предходни години, но за съжаление всичко се е разминавало само с обещания от страна на управляващите. Розопроизводителите се надяват тази година да се намери разрешение на проблемите в сектора.