Не отлагайте третирането на преживните срещу метил

17 май 2018
Животновъдство
0
4356
Няма снимка
От метил боледуват всички преживни животни и това е едно от най-често срещаните паразитни заболявания у нас.
1 2 3 4 5
 

Животните се заразяват най-често на пасището край блатисти и мочурливи райони

Д-р Валентин Иванов, квмн

От метил боледуват всички преживни животни и това е едно от най-често срещаните паразитни заболявания у нас. За метил говорят всички фермери, отглеждащи тревопасни, особено напролет и в късна есен.

Големият метил (фасциолоза) е най-значимото от стопанска гледна точка заболяване при преживните животни, след което се нареждат парамфистоматозата, малкият метил - дикроцелиозата и мониезиозата.

Когато в едно стадо се открият комбинирани паразитози - метил и парамфистоматоза, животните много трудно преживяват и голяма част от тях може да завършат летално.

Фасциолозата (метил) е особено сериозен проблем в мочурливи и блатисти райони, където може да се заразят почти всички преживни животни: овце, кози и говеда. Когато пролетта се случи дъждовна и влажна, заболяването също обхваща почти цялото поголовие.

От метил боледуват и дивите тревопасни видове: елени, сърни, муфлони и др.

Фасциолозата се предизвиква от паразити, които живеят в черния дроб на преживните животни и приличат на малки листенца. На дължина тези хелминти достигат 3-4 см и са много плодовити - всекидневно един женски екземпляр снася 15000-20000 яйца, които с фекалиите се разсейват в околната среда. Лесно може да се обясни каква огромна заплаха представлява дори само едно заразено животно за всички останали в стадото и дори в целия район. Още повече че в жлъчните канали на една болна овца, коза и/или теле обитават в пълен комфорт стотици фасциоли и доказано там могат да преживеят цели 5 години. Отделените в огромен брой яйца на паразита претърпяват развитие във външната среда, което става с участието на малко блатно охлювче. След дъжд сигурно сте забелязали по ливади тези дребни тъмнокафяви спирално завити охлювчета.

Те са междинният гостоприемник на паразита. В охлювчето яйцата на фасциолите претърпяват развитие, като се превръщат в ларва. Целият биологичен цикъл на развитие трае 15-30 дни в зависимост от температурата на външната среда. Животните се заразяват най-често на пасището, покрай блатисти и мочурливи райони или след обилни дъждове, поглъщайки микроскопичните ларви на паразита, които се намират върху тревата, която те така лакомо хрупат през пролет.

Клиничните признаци

на заболяването зависят до голяма степен от възрастта и общото състояние на поголовието, както и от степента на заразяване (инвазиране). Ларвите почти не се забелязват, нямат вкус и мирис, така че животните нямат никаква възможност да се предпазят.

Най-често се наблюдават повишена температура, животните са отпаднали, нямат сила и обикновено изостават от стадото, движат се бавно, затруднено и болезнено. Настъпва тежка анемия, която се установява лесно при изследване на видимите лигавици на конюнктивата в очите и на венците - те избледняват и дори може да станат порцелановобели.

По-късно заболяването преминава в хронична форма.

Типични при овцете са: отпадналост, проскубване на вълната, залежаване, липса на апетит за сметка на увеличена жажда, главата отича, особено в подчелюстното пространство, установява се събиране на течност в коремната кухина. Често бременните животни абортират.

Наблюдават се и смъртни случаи, особено при по-слаби и недохранени животни.

Ако наличието на метил се съчетае с лошо и/или недоимъчно хранене, лоши зоохигиенни условия - студени и влажни помещения, лоша вентилация, течение и др. смъртността при инвазираните животни може да достигне до 70-80%.

При хроничния развой на заболяването видимите лигавици пожълтяват, наблюдава се тежка жълтеница.

Освен преки вреди метилът причинява и много други опасности: при преминаването си от червата към черния дроб ларвите отварят множество възможности за заразяване с куп микроорганизми, вируси и др., с които е натъпкан храносмилателният тракт. Така метилът се оказва много добра основа за избухване на заразни и недоимъчни заболявания.

Отслабването на овцете от друга страна силно снижава тяхната продуктивност и това носи огромни загуби на фермерите. От метилява овца не чакайте нито агне, нито мляко, нито вълна.

Днес съществуват редица ефикасни препарати за борба с болестта. Никой животновъд не си позволява лукса да загърби или забрави за профилактика на заболяването, защото целият му труд през годината може да отиде напразно.

Рискът от нетретиране на животните поне два пъти годишно - рано напролет и късно наесен може да унищожи 2/3 от стадото

Изборът на подходящ препарат зависи от финансовите възможности и предпочитания на фермера. Таблетни форми: албендазол, вермитан, панвермин, абантел и др.; суспензии за вътрешна употреба: вермитан, албекс, албендазол, довистом и др.; и инжективни форми (обикновено с комбинирано действие срещу метил и външни паразити): айвомек-сепер, екомектин, ивермектин - СС, норомек, севамек, пандекс, кепромек супер, интрамектин супер и др. Последните описани форми са предпочитат от животновъдите, тъй като са удобни, лесно приложими, евтини и предпазват животните от нашествието на кърлежите, които през пролетта са истинска напаст.

Предпазването от инвазиране с метил практически е невъзможно, тъй като най-сочната свежа зелена трева напролет обикновено се намира покрай мочурливи и блатисти райони с повишена влажност. Точно тези места са любимите местообитания и на сладководното блатно охлювче, в което всъщност става превръщането на яйцата от метила в ларвната форма. Тучните пасища рано напролет като магнит привличат преживните животни и охлювчетата на едни и същи райони и там именно става инвазирането.

БИОЛОГИЧНА БОРБА С МАЛКОТО БЛАТНО ОХЛЮВЧЕ

Съществува вариант за успешна биологична борба с малкото блатно охлювчето. То е апетитна храна на водоплаващите птици - патици и гъски, и отглеждането им в такива райони трябва да се насърчава.

Пернатите могат много бързо да унищожат голяма част от охлювчетата и така да ограничат разпространението на смъртоносната инвазия.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
4887
0

В кои случаи ще могат да се въвеждат и небиологични животни в едно стопанство Ще им се отпускат пасища Зайците да могат да се отглеждат биологично предвижда проект на допълнение в Наредба N1 от 2013

4212
0

 Загубите, които нанася африканската чума по свинете от години нанася на руското свиневъдство, принуждава фермерите да търсят алтернативно производство.

1530
0

8 практични начина да го постигнете, препоръчани от датски специалисти Датските свиневъди имат едно от най-ефективните ферми в Европейския съюз. Те са едни от най-добрите не само като

3645
0

Австралия обяви, че променя стандартите за превоз на живи животни, съобщава  Global Meat News. Сега на корабите, които транспортират овце, ще има независим наблюдател,

3888
0

Европейските свиневъди ще трябва да намалят използването на фуражни добавки, съдържащи мед (Cu), в комбинираните фуражи, но няма радикално да се ограничи прилагането на микроелемента,

Още от Фермер
4374
0

0 Първото изискване е, короните на дърветата да са редки. 0 Второто, сянката от тях да пада върху кошерите само по обедните и следобедните часове, а не целодневно, съветват специалистите.

2601
0

Те са неделима част от технологията на прецизното земеделие Представяме ви най-съвременни системи на водещи световни фирми за оптимално подхранване на културите Общоприетите практики за управление

1548
0

Завихрило се торнадо изплаши жителите на Кюстендил и село Копиловци, след което последва пороен дъжд и градушка. Хората споделят, че началото на бурята е започнала със силно въздушно течение и

1161
0

През нощта над по-голямата част от страната времето ще е предимно ясно. В сутрешните часове над крайните източни райони ще се образува ниска слоеста облачност. Утре ще преобладава слънчево време.

5553
0

Лешниковият хоботник развива има едно поколение през годината. Възрастните бръмбари се появяват към края на май и през юни. Първоначално нагризват листата,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В коя Моравия са проповядвали светите братя и участвали ли са в покръстването на българите? Въпреки епохалните заслуги на Кирил и Методий и техните ученици, и до днес учените спорят за основни факти от живота им. Едната причина, разбира се, е, че те са живели много отдавна - преди близо 12 века, но другата е, че има много заблуди,

Сърбящият обрив не е чиста алергия. При 50% причината за пристъпа остава скрита. Един вид е наследствен. Най-популярната закачка с дерматологията е, че не съществуват болести на кожата. Зад остроумието обаче не стои оптимистичната новина, че кожата е суперздрав орган, както би си помислил неспециалист.

Народният театър получи няколко статуетки С пищна церемония бяха връчени наградите "Аскеер" в Театъра на армията. Изгряваща звезда беше Веселин Петров. Поддържаща мъжка роля взе Малин Кръстев. Наградата за водеща мъжка роля отиде при Захари Бахаров. Поддържаща женска роля е за Ани Пападопулу, а водещата женска роля е за Мария Стефанова,

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа