Подсказва д-р Михай Чото от Националния институт за обществени услуги в Унгария, консултант на ФАО

Унгарският изследовател, внедрител и консултант на ФАО д-р Михай Чото подчерта пред експерти и фермери от Европа и Западните Балкани, че първият градивен елемент за дигиталните технологии е изучаване на въздействието и информирането на отговорните фактори във всяка държава. Те трябва да са наясно как да подобрят политическите решения, които взимат правителствата.

За е-земеделието първо трябва да се реши как да се обединят всички инструменти, консултанти и учени, фермерски браншове, които ще участват в процеса.

После - как да се помогне на държавите да изработят стратегии.

Необходими са 2 неща

Те са: среда от дигитални инструменти (защото иначе технологиите не са проблем да се купят) и второ, което е по-трудно - средата да бъде окуражаваща за земеделието.

Да се изучи степента доколко фермерите познават възможностите и доколко средата е готова да обработва данните за дигитално земеделие.

В Унгария, разказа той, събират данни от международни организаци за изработването на националната си стратегия. Ползват много измерители и индикатори - специфики по райони, климат, как работи администрацията. Стъпват първо на този аналитичен принцип, защото както се казва в научните среди "ако не можеш да го измериш, не можеш и да го контролираш" цитира д-р Чото.

Възоснова на няколко индикатора - бизнес, електронно правителство, комунални услуги, мониторингови дейности по ОСП и ефикасност на администрацията, са изчислили грубо какъв е индексът на държавите от Централна Европа и Западните Балкани.

Стигнали до извода, че те са приблизително на едно равнище за дигитална готовност, но имат много специфики.

Например, австрийските фермери не са така административно натоварени като германските, Сърбия и Турция си приличат, като се изключи пак специфичното, и т.н. България е някъде по средата.

Класацията на Унгария за ФАО не е прецизна, но дава храна за размисъл. Тя подсказва на държавите, че политиките нямат смисъл, ако се спускат отгоре надолу, каза д-р Чото пред в.“Български фермер”.