В последните години китайското земеделие се развива с бързи темпове и разчита на субсидии от правителството - това каза пред медиите в София проф. Пей Джоу, ръководител на аграрния факлутет към Шанхайския университет на специализиран българо-китайски форум за развитие на селското стопанство днес в София.

Селскостопанска академия и Шанхайският университет подписаха споразумение за сътрудничество с цел стимулиране на съвместните научни изследвания в областта на аграрните науки и общи проекти.

Имаме доста сходни проблеми като обезлюдяването на селските райони, липсата на работна ръка, силната конкуренция на вносните продукти, замърсяване и ерозия на почвите, казаха учените от ССА. Общи са и идеите за бъдещо сътрудничеството между учените от двете страни и трансфера на технологии.

Българската страна не крие, че необятните китайски пазари са шанс за българските производители на аграрна продукция. Към момента по данни на МЗХГ страните от Централна и Източна Европа имат негативен търговски баланс с Китай.

Според предварителни прогнози търговският оборот на България с Китай до края на 2018 година може да достигне до 500 млн. евро.

В последните години китайското земеделие се развива с бързи темпове и разчита на субсидии от правителството - това каза пред медиите проф. Пей Джоу, ръководител на аграрния факлутет към Шанхайския университет.