Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж

Тази тема бе във фокуса на дискусиите по време на седмата национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране в общините.

Със зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев те обсъдиха начините и възможностите за облекчаване на административните режими.

Според зам.-председателят на Камарата на архитектите в България арх. Петкана Бакалова вече се изработва ново законодателство в сферата на устройственото планиране и инвестиционното проектиране и строителството.

По концепция в него е предвидено значително облекчение на администрациите в процеса.

Екипът на ДНСК обърна внимание на най-честите причини за отменяне на разрешение за строеж. Надзорниците призоваха за диалог между институциите, ангажирани с приемане и прилагане на законодателството в сферата на устройство на територията.

Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов представи и бъдещата промяна в структурата на дирекцията. Ще се обособят едно централно управление и 28 регионални дирекции с цел по-голяма оперативност при извършването на проверки.

Горещо бе обсъдена темата за кадастралната осигуреност на общините и проблемите, произтичащи от грешки в кадастралната карта. Сесията завърши с "дискусия на терен" с главния архитект на община Пазарджик.