Внася се оборски тор и торопочвена смес

Тунелните конструкции са най-използваните в производството на домашен, гъст разсад за основните зеленчукови култури.

Тунелната конструкция се изгражда лесно, а необходимите материали са сравнително евтини.

В този вид култивационно съоръжение не се налага допълнително отопление.

Подгортовката на почвата за разсада в тунелчето е добре да започва още през есента. Обработва се на подходяща дълбочина до 30 см.

През пролетта почвата се довежда до градинско състояние чрез още няколко по-плитки обработки.

Накрая се оформя повдигната леха с ширина 1-1,2 м и височина 20-25 см.

Механичният състав на почвата, както и съдържанието на хранителни елементи се подобряват чрез внасяне на добре угнил оборски тор или торопочвена смес.

Да се сее в редове

Гнездата са за сем. Тиквови

Засяването на семена в лехата се извършва редово или разпръснато. Сеитбената норма при домати например е 1,5-2 г/кв. м. След засяване се покриват с пласт торопочвена смеска. Дебелината му не бива да надвишава 1,5-2 см за култури с дребни семена и до 5-6 см с едри.

След засяване лехата се покрива с полиетиленово фолио, което се вкопава за стабилност.

Тунелчето не се проветрява докато не поникнат растенията. След поникването се проветрява, съобразно метеорологичните условия, нуждите на културата и с цел намаляване на конденза.

Гнездово отглеждане на разсад се прилага при култури, които трудно или изобщо не понасят нарушаване на кореновата система. Такива са краставици, тикви, пъпеши и др. За тях е от съществено значение да се засеят на постоянното си място или в съдове (малки саксийки). Конструкцията за гнездово отглеждане с нищо не се различава от тунелната, освен с по-малките си размери.

Срокове на засяване

Най-важният момент от разсадопроизводството е точното определяне на сроковете на засяване, а след това и на засаждане. При забавяне на засяването младите растения не са достатъчно големи и трудно понасят пресаждането. При избързване - условията на околната среда не са подходящи, разсаждането се отлага, а растенията прерастват.

За средноранното производство на основните зеленчукови култури се дават различни срокове за отделните райони на страната. Естествено, за региона на Южна България и по Черноморието, това става още през февруари, а за по-студените - през март, дори началото на април. Основната причина затова е, че среднодневната температура се задържа трайно над 10 градуса. Топлолюбивите култури (домати, краставици, пипер, фасул и др.) се засяват в елементарни съоръжения с цел контролиране на условията.

В по-ранни срокове (февруари - март) се сеят семената на грах, лук, моркови, спанак и т.н. Те поникват при по-ниски температури и не се нуждаят от защитно съоръжение.

Посочените срокове са ориентировъчни. Те се изчисляват за всяка култура индивидуално, като се има предвид, че основните култури достигат фаза за засаждане от засяването.

За здрави растения

За производството на здрав разсад в периода от засяване до поникване основна грижа е осигуряването на оптимална влажност (70-80% от ППВ) и подходящи температури (над 15 градуса). Неблагоприятно се отразяват ниски температури с висока влажност и обратно. Затова тези фактори трябва умело да се поддържат.

При опасност от ниски температури разсадът се защитава допълнително чрез покриване на тунелната конструкция с различни материали.

След поникване на повечето растения се извършва проветряване, но се внимава с големите колебания на температурата.

Проблем, който може да се появи през периода на нарастване, е сеченето. То е причинено от големите температурни разлики в почвата и на въздуха или от почвени патогени. Може да се избегне чрез редовно проветряване, разреждане на растенията или чрез употребата на фунгициди. Активното нарастване на зеленчуковите растения изисква редовно поливане, евентуално подхранване при нужда и плевене.