А високи добиви се постигат с качествени семена, спазване на всички агротехнически изисквания и отговорна работа, категоричен е фермерът Стефан Найденов

Жени Владинова

Започвайки разговора за проблемите на животновъдите, моят домакин веднага споделя, че като земеделец печели, но с животните работи на загуба. Такава е ситуацията в двата бранша от много години, категоричен е в оценката си фермерът Стефан Найденов от с. Мрамор, Софийско, отглеждащ 80 крави и 230 овце. Той директно заявява, че оцелява благодарение на земеделието, от което печели добре. А с животните губи 50 на сто от спечеленото от земята.

Според Стефан най-големият проблем на животновъдите ни е, че са разединени. След това, че не проучват пазара. Нито на фуражите, нито по отношение на възможностите за изкупуване на готовата продукция - млякото или когато се продават животни за месо. Всеки производител трябва да се интересува от промените и възможностите на пазара. И да направи всичко, за да се възползва от тях. Такава е и ролята на самия пазар - конкуренция в качество, в цени, в допълнителни договаряния между партньорите. И като стана дума за партньори, не бива да се забравя, че дори и да са най-добрите, винаги трябва да има договор. И при неспазване, се плащат неустойки.

Доброто партньорство е гаранция за успешен бизнес и на двете страни, категоричен е фермерът. Разбира се, има и ситуации, в които се правят отстъпки или т.нар. компромиси, но те се постигат, когато се работи с уважение и е изградено доверие. Е, вярно, едно време е било достатъчно двама души да си стиснат ръцете и да се даде дума. Но днес нещата са доста по-различни, затова всеки трябва да си гарантира бизнеса, напомня фермерът.

Може би тук е мястото да уточним, че Стефан работи със собствени средста и всичко, което е постигнал, е благодарение на труда на цялото семейство.

От 1000-те дка арендована земя в Софийското поле Стефан е заделил известна част, на която поддържа ливади за паша на животните. А на другата произвежда сам фуражи за кравите - пшеница, овес, царевица за силаж и люцерна, цвекло.

Голямата му гордост като земеделски производител е високият добив от овес - 600 кг от декар

Едрият овес е от Германия - сорт Скорпио, който купува от “Сортови семена”, Плевен. Овесът е с много добри качества - първо е високодобивен, а и като зърно има своите предимства в сравнение с традиционния овес, който се отглежда у нас, пояснява Стефан. Колегите знаят, че овесът по принцип е много хранителен, но този е още по-добър. Много съм доволен от резултатите, допълва фермерът.

А много високите добиви от овеса Стефан си обяснява с това, че го засява рано напролет на хубава, наторена земя. Разбира се, спазва и всички агротехнически изисквания.

За да осигури оптимално и пълноценно целогодишно хранене както на млечните крави, така и на овцете, които са около 230 на брой, той произвежда и силаж от 400-500 дка с царевица

Работи със сортовете Кнежа 625 и Кнежа 613.

Силажира я в млечно-восъчна зрялост. Храни всички животни със силаж целогодишно - и кравите, и овцете. Прибира царевицата със силажокомбайн, като силажира цялото растение с кочаните. да е много добър земеделец

Прави силажирането на поляната във вид на могила (а не в яма) и завива, след което уплътнява с трактор. След това реже наред и дава на животните.

Целогодишно осигурявам по 10 кг силаж на ден за всички животни споделя Стефан Найденов и признава, че силажът е единственият фураж, който се стреми да има до нова реколта.

За да е полезен на фермерите, пояснява, че при силажирането не слага карбамид и въпреки това няма разваляне.

Животновъдството е тежка работа и не е за всеки

Иска се и сърце, е категоричната професионална преценка на Стефан за труда на фермера, съдейки по своя собствен опит. Разликата между зърнопроизводстото и животновъдството е огромна. Ако един зърнопроизводител произвежда зърнени култури за 100 хил. лв., но трябва да ги вкара в животновъдството, ще се уплаши. Защото, като калкулира разходи и печалба, ще установи, че печели наполовината - едва 50 хил. И то с уговорката, че може и нищо да не му остане.Животновъдният сектор зависи непрекъснато от много външни фактори.

Списъкът е дълъг - като се започне с природно-климатични изненади, мине се през ветеринарното обслужване на животните, цената на фуражите и накрая цената на произведената готова продукция. За съжаление, за повечето ни животновъди най-големият проблем е колко ще им платят за литър мляко, и най-важното - кога! При земеделеца е друго - той работи 2 месеца през пролетта и 2 месеца през есента.

Аз мога да се занимавам и само със земеделие, но обичам животните, признава Стефан. Знам и си признавам, че си усложнявам сам живота с тая краста - животновъдството. Но това е моят избор, категоричен е Стефан.

Успоредно със земеделската работа фермерът отглежда и 80 млечни крави, кръстоски на Черношарена и Червеношарена порода. Той няма проблем с готовата продукция. От години предава млякото в единственото предприятие, останало в района - "Екобалкан". От него правят сирене "Моцарела". За разлика от биволската "Моцарела", тази е по-лека, с по-ниска масленост и, разбира се, по-евтина и по-достъпна като цена за потребителите, пояснява домакинът ми.

Стефан Найденов (вляво) с гордост показва произведения от него овес на проф. Михо Семков, консултант на в."Български фермер"
Стефан Найденов (вляво) с гордост показва произведения от него овес на проф. Михо Семков, консултант на в."Български фермер"
Животновъдството е тежка работа и не е за всеки. Иска сърце! Такава е категоричната професионална преценка на Стефан за труда на фермера, съдейки по своя дългогодишен опит като животновъд.
Животновъдството е тежка работа и не е за всеки. Иска сърце! Такава е категоричната професионална преценка на Стефан за труда на фермера, съдейки по своя дългогодишен опит като животновъд.