Видове корони при ябълките

13 февруари 2018
Овошки
0
22113
1 2 3 4 5 6
 

В практиката са известни различни видове корони, по които се формира ябълката.

Те биват закръглени или плоски, със или без водач.

От закръглените корони с водач при силните и средносилните сортоподложкови комбинации се прилагат подобрената етажна и свободнорастяща. В гъстите насаждения намират приложение разновидностите на вретено, водещи началото си от пирамидалната корона и плоската по форма на короната палмета.

Палмета с наклонени клони

Подходяща е за дървета с умерен растеж

Формирането на ябълковото дърво като палмета се препоръчва за дървета върху умеренорастящи подложки.

Плоската форма на короните прави тази система на формиране подходяща не само за промишлените насаждения, а и за дворните и вилни овощни градини.

Палметата се състои от водач и няколко етажа от по два скелетени клона, разположени срещуположно по посока на реда, при което короната има плоска форма. Обикновено се формират по 4 и по-рядко по 5 етажа на дърво. Междуетажните разстояния са от 50 до 80 см в зависимост от растежната сила на дърветата.

Стъблото е с височина 50-60 см. Върху скелетните клони няма скелетни разклонения, а обрастващи клонки, наречени рамена.

Най-силни са скелетните клони от първия етаж, а всеки следващ етаж е подчинен по размери на предишния. Обрастващите клонки върху първия етаж са най-много на брой и при резитбата за плододаване се оставят най-дълги.

Клонките, разположени в по-ниските части на клоните са по-големи по размери от по-горе разположените.

Как става формирането

При формиране скелетните клони се оставят първоначално да растат изправени, за да достигнат определена дължина за съответните етажи, след което се наклоняват под ъгъл 40-45 градуса спрямо хоринзоталата.

Прикрепването им под необходимия наклон се осъществява посредством привързване за телена конструкция, която трябва да се изгради още през първите 1-2 години след засаждане на дърветата.

При липса на телена конструкция наклоняването може да стане и посредством привързване на клоните за кръстосано разположени и привързани за стъблото колове или за колове, забити в редовете, които се оставят с височина 50-60 см.

Резитба след засаждане

Най-добре се формира палмета, когато новозасаденото дръвче е еднолетка. Ако засаждането е извършено през есента, първата резитба се извършва през пролетта на следващата година.

Дръвчето се съкращава на 70 см над пъпка, която се намира откъм страната на изрязания чеп на подложката.

Всички предивременни клончета на височина 40-50 см от повърхността на почвата се премахват, а тези в зоната, където ще израстат бъдещите скелетни клони и водачът се съкращават на по две пъпки.

От оставените пъпки на най-горната част на ствола покарват 5-7 леторасли. През май, когато те са с дължина 8-10 см, се извършва филизене на всички излишни леторасли, като се запазват само най-високо разположените 4-5

Летораслите непосредствено под най-горния леторасъл се пензират над 2-3 листа.

В началото на юли на подходящо място се избират три най-силни леторасъла - един за водач, обикновено най-горният, и два за скелетни клони.

Летораслите, предназначени за скелетни клони, трябва да излизат от противоположни страни на дръвчето и откъм междуредието, да не са от съседни пъпки и да са на разстояние 10-12 см един от друг. Останалите леторасти се превиват. При добри грижи летораслите трябва да достигнат 120-150 см.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
6435
0

Ореховият плодов червей развива едно поколение годишно. Зимува като възрастна гъсеница, увита в пашкул под растителните остатъци, под кората на дърветата и в почвата.

8217
0

Кога се прави пита Николай Рангелов от Ямбол Не само Николай, но и други наши читатели се интересуват от присаждането на дрян. Целта е да се облагородят семеначета, за да дават по-едри плодове.

10899
0

Почерняването на клоните на прасковите е причинено от т. нар. медена роса, която се отделя от листните въшки. При откриване на листни въшки през вегетационния период се извършва пръскане с някой от

11151
0

. Череши – Наполеон, Ранна едра, Румънка . Сливи – Стенлей, Виктория, Хал, Поп Харитон, Ажанска . Вишни - Унгарска вишня, Хейманов рубин, Сенчеста морела, Охайо, Метеор, Португалска .

17469
0

При влажно време и оптималните температури има подходящи условия за развитието на болестта ранно кафяво гниене. Тя засяга особено силно вишна, кайсия, череша, слива,

Още от Фермер
486
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3591
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1989
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2034
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2043
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа