Видове корони при ябълките

13 февруари 2018
Овошки
0
25164
1 2 3 4 5 6
 

В практиката са известни различни видове корони, по които се формира ябълката.

Те биват закръглени или плоски, със или без водач.

От закръглените корони с водач при силните и средносилните сортоподложкови комбинации се прилагат подобрената етажна и свободнорастяща. В гъстите насаждения намират приложение разновидностите на вретено, водещи началото си от пирамидалната корона и плоската по форма на короната палмета.

Палмета с наклонени клони

Подходяща е за дървета с умерен растеж

Формирането на ябълковото дърво като палмета се препоръчва за дървета върху умеренорастящи подложки.

Плоската форма на короните прави тази система на формиране подходяща не само за промишлените насаждения, а и за дворните и вилни овощни градини.

Палметата се състои от водач и няколко етажа от по два скелетени клона, разположени срещуположно по посока на реда, при което короната има плоска форма. Обикновено се формират по 4 и по-рядко по 5 етажа на дърво. Междуетажните разстояния са от 50 до 80 см в зависимост от растежната сила на дърветата.

Стъблото е с височина 50-60 см. Върху скелетните клони няма скелетни разклонения, а обрастващи клонки, наречени рамена.

Най-силни са скелетните клони от първия етаж, а всеки следващ етаж е подчинен по размери на предишния. Обрастващите клонки върху първия етаж са най-много на брой и при резитбата за плододаване се оставят най-дълги.

Клонките, разположени в по-ниските части на клоните са по-големи по размери от по-горе разположените.

Как става формирането

При формиране скелетните клони се оставят първоначално да растат изправени, за да достигнат определена дължина за съответните етажи, след което се наклоняват под ъгъл 40-45 градуса спрямо хоринзоталата.

Прикрепването им под необходимия наклон се осъществява посредством привързване за телена конструкция, която трябва да се изгради още през първите 1-2 години след засаждане на дърветата.

При липса на телена конструкция наклоняването може да стане и посредством привързване на клоните за кръстосано разположени и привързани за стъблото колове или за колове, забити в редовете, които се оставят с височина 50-60 см.

Резитба след засаждане

Най-добре се формира палмета, когато новозасаденото дръвче е еднолетка. Ако засаждането е извършено през есента, първата резитба се извършва през пролетта на следващата година.

Дръвчето се съкращава на 70 см над пъпка, която се намира откъм страната на изрязания чеп на подложката.

Всички предивременни клончета на височина 40-50 см от повърхността на почвата се премахват, а тези в зоната, където ще израстат бъдещите скелетни клони и водачът се съкращават на по две пъпки.

От оставените пъпки на най-горната част на ствола покарват 5-7 леторасли. През май, когато те са с дължина 8-10 см, се извършва филизене на всички излишни леторасли, като се запазват само най-високо разположените 4-5

Летораслите непосредствено под най-горния леторасъл се пензират над 2-3 листа.

В началото на юли на подходящо място се избират три най-силни леторасъла - един за водач, обикновено най-горният, и два за скелетни клони.

Летораслите, предназначени за скелетни клони, трябва да излизат от противоположни страни на дръвчето и откъм междуредието, да не са от съседни пъпки и да са на разстояние 10-12 см един от друг. Останалите леторасти се превиват. При добри грижи летораслите трябва да достигнат 120-150 см.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
369
0

Неприятелят вреди само по крушите Крушовият плодов червей напада единствено крушови овощни дървета. Вредителят се наблюдават рядко, а и неприятелят често се бърка с ябълковия плодов червей.

288
0

Напада черупкови и горски видове Ореховият плодов червей е разпространен в цялата страна и напада орех, кестен, бадем и някои горски видове. Развива едно поколение годишно.

288
0

Вредителят се среща в цялата страна Сливовият плодов червей е един от най- опасните неприятели в сливовите насаждения. Среща се в цялата страна. Може да нанаесе над 50% повреди по сливите,

10287
0

. Продължава вредната дейност на ябълковия и източния плодови червеи, които червясват плодовете. В този период плодовете се нагризват и от корогризачки. .

5886
0

Когато фасулът започне да зрее и чушките са жълтеникави, неприятелят снася яйцата си по тях. След като ларвите се излюпят, те се вгризват в зърната и започват да се хранят с вътрешността им.

Още от Фермер
594
0

 Браншовете очакват от МЗХГ анализ от досешното приложение на Общата селскостопанска политика  На 12 септември Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на ротационен принцип е организатор

648
0

Двадесет и шестото международно изложение "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе от 28 до 31 август 2018 г. в Добрич. Досега познатата тематика на панаира за 2018 година е вече сериозно

2691
0

От първите яйца най-често се развиват мъжки, а от останалите – женски индивиди, обясняват професионалистите от pcheli.bg. До излизането на пчелата (или търтея) от килийката,

2709
0

Женският акар Вароа има овално плоско тяло с кафяв цвят (ширина 1,8 мм и дължина около 1 мм), живее до 10 месеца, информира pcheli.bg. Мъжкият е бял, малко по-малък от женската, и живее 15-20 дни.

1008
0

С новите си четири хибрида рапица - Архитект, LG Аспект, LG Анистън и LG Абсолют, фирма Лимаграйн дава сериозна заявка да завоюва родните полета, както и сериозни пазарни позиции.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът: Има хора с по 300-400 автомобила, които застраховат. Карат ги в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция “Имаме съществен проблем в застраховането - автомобили с български номера, които се карат в Румъния, Италия, Германия, Македония и Гърция. Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат”.

Празните домове са към 1,2 млн. Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.  “Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане

Американската певица Мадона се защити срещу критиките за речта си в памет на Арета Франклин по време на церемонията за видео музикалните награди на MTV, предаде Асошиейтед прес. Кралицата на поп музиката бе разкритикувана остро в социалните мрежи, че вместо да говори за Франклин, тя е говорила повече за себе си, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа