Застудяването ще възстанови покоя на зимните житни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Климатичните аномалии в края на януари и през първата седмица на февруари, с максимални температури достигнали в полските райони на страната до 18-19 градуса, а на места до 20-21 градуса (Монтана, Кнежа, Плевен, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Чирпан), нарушиха покоя при част от зимните житни култури и при някои раноцъфтящи овощни видове (бадем).

В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури. До края на първото десетдневие на февруари средноденонощните им стойности в полските райони ще надвишават биологичния минимум, необходим за активизиране на жизнените процеси при есенните посеви. На места при пшеницата и ечемика ще се наблюдава забавена вегетация, която няма да доведе до промяна във фенологичните фази на културите. При раноцъфтящите овощни култури в южните райони ще имаме набъбване, а на места в Тракийската низина, при някои видове (бадем), ще се наблюдава и начало на разпукване на пъпките.

След високите за сезона температури в началото на второто десетдневие агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. Прогнозираното застудяване през втората половина от периода, без критични минимални температури, ще възстанови покоя при зимните житни култури, ще задържи нежелателното, преждевременно развитие при овошките.

Спиране на валежите и по-подходящи условия за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви ще има през втората половина от периода. При лозите е желателно да се извършат наблюдения за болестта екскориоза (Phomopsis viticola). През невегетационният период признаците на болестта се наблюдават по узрелите леторасти - кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни точки (пикнидии). Кората на засегнатите от патогена леторасти се лющи на ивици. На площи с регистрирано нападение от лозова щитовка е необходимо да се извърши третиране с РЗ-масло