Най-големите виртуози на цигулката се събират на втора творческа среща в пловдивското село Белозем и обещават шеметен концерт. Майсторите на народна музика ще свирят до зори емблематични парчета, а публиката се очаква да полудее. Началото е от 19 часа на 25-и януари.

"Срещата е в памет на големия цигулар от Белозем Иван Михов. Миналата година участниците бяха 12 и зашеметиха присъстващите. Сега очакваме 30 емблематични музиканти, сред които Георги Янев, Иван Паскалев, Станислав Панайотов и знаменития Венци Такев", заяви кметът на знаковото село Иван Тачев. По думите му най-малкият участник е 8-годишен, а най-възрастният - на 72.

"Сутринта ми се обади Георги Янев и поиска шест места за негова хора от Лондон. Искания валят от цялата страна. Къде ще поберем толкова много народ, акълът не ми стига", хваща се за главата Тачев. Входът е 25 лева, а мястото е едно от най-луксозните заведения в 5-хилядното село.

"Едно е сигурно - тези, които ще преживеят събитието, ще го помнят дълго", уверява Тачев, който е кмет четвърти мандат. При неговото управление Белозем преживя ренесанс. Организират се пленери, правят се изложби с френски художници, строят се детски ясли, организират се фестивали на белия щъркел, на католическата младеж.  В селото има истински бейби бум. Местата в детската градина не стигат. Много млади хора живеят в Белозем, което е част от индустриалната зона на Раковски. На 25-и ще се свирят и чардаши.

На 25-и ще се свирят и чардаши.
Иван Тачев /в средата/ е голям радетел на народната музика и традиции.
Иван Тачев /в средата/ е голям радетел на народната музика и традиции.