На снимката е Плуто - мишелов на Харис. Той патрулира из своите владения на лондонската гара Книгс Крос. Зоркото му око не пропуска нито един гълъб, тъй като именно това му е работа. Иначе мястото е истински рай за гълъбите - с много подходящи места за гнездене и с достатъчно храна, изпусната от пътниците. Но пък никой не обича курешки по косата, дрехите и багажа. Затова се наложило Плуто да помага.
По-голяма част от времето Плуто прекарва в основната зала на гарата, ефективно я охранява, като прогонва гълъбите от масите, казва собственикът на Плуто Макс Бел. В свободното си време привлича туристите и е истински развлечение.
Макс Бел има още три мишелова на Харис - средно големи грабливи птици, и два малки ястреба. И всичките работят в знакови места в Лондон, в търговски центрове и складове.
Приятно е да видиш природата в действие, да наблюдаваш как наоколо лети ястреб и прогонва гълъбите - самата природа се грижи за себе си, и пази гарата, казва един от пътниците - Колин Аткинсън.
Птиците не се претоварват - периодично си вземат по няколко месеца отпуска, обяснява собственикът им Макс Бел. И обяснява, че това е много по-"зелен" начин за прогонване на гълъбите в сравнение с поставянето на мрежи или шипове, които се смятат за нехуманни.
Мишеловите на Харис се смятат за най-умните и спокойни птици. Те не се страхуват от хора и от коли. В дивата природа обитават югозападните американски щати, Чили, Аржентина и Бразилия. Видът е много популярен сред соколарите и се развъжда изкуствено и в Европа.