Група учени от Ирландския национален университет Корк стартира 4-годишно изследване, чиято цел е да бъде установено дали ще е ефективно промишленото производство на водна леща с последващата й преработка с отпадъци от млечната промишленост за изхранване на селскостопанските животни във вид на шрот, съобщава Feed Navigator.
Според ръководителя на проекта проф. Марсел Янсен отпадъчните продукти от млечните предприятия са богати на хранителни вещества и в момента не се оползотворяват, както трябва.
Ирландските учени обясняват, че неслучайно са избрали водната леща, тъй като има висока хранителна ценност и различни аминокиселини, съпоставими със соевия шрот. Освен това водната леща се адаптира добре към различни условия, расте бързо и отглеждането й не е трудоемко. В лабораторни условия получават удвоена биомаса само за 36 час