Във вторник проектът на доклада срещу употребата на фосфатни добавки в месото за дюнерите не беше приет с необходимото абсолютно мнозинство от 376 евродепутати.

Следователно EK може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче.

Според ЕК използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо.

По този начин се образува

протеинова обвивка

която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене.

Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на ЕK беше приета с 373 гласа "за", 272 гласа "против" и 30 въздържали се. Но бяха необходими 376 гласа "за", за да се приеме проектът.

Резолюцията настояваше

да се спре разрешението за ползване на фосфатни добавки

поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните през 2018 г.

. Момчил Неков, евродепутат от България каза: "Целта на днешното гласуване беше не да забраним дюнерите, а лошите практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ".